We zijn er bijna

Drie succesvolle wedstrijden waren achter de rug, één wedstrijd was uitgesteld. Dat was de stand op vrijdag 25 maart, toen de laatstgenoemde match moest worden ingehaald. Nu hadden vier teams in de poule al incompleet gespeeld en ons derde team kreeg steeds de maximale tegenstand. "We moeten spelen vanuit onze kracht," is de stelregel van teamleider Maarten en dus zijn we er steeds voor gegaan. Wat zou de wedstrijd tegen het jeugdteam van Voorburg gaan opleveren? Ze stonden weliswaar laag in de stand, maar met reglementaire nullen in eerdere wedstrijden kan dat een vertekend beeld geven.

Maarten, Eric en ondergetekende hadden eind november al met elkaar besproken om ergens in de buurt te gaan eten. Maarten werkt alweer een tijdje in het Bezuidenhout en ik woon er, zoals de meesten wel zullen weten. Het lag dan ook voor de hand om een restaurantje uit het ruime aanbod te kiezen en van daar naar de speellocatie te lopen, want net als bij een eerder treffen tussen onze teams speelde Voorburg 2 opnieuw in De Sierkan en niet in Wijkcentrum Essesteijn. Er was geen reden om het eerdere plan niet uit te voeren en zo genoten we van een heerlijke rijsttafel bij restaurant Sarinandé, een aanrader als u eens in de buurt bent.

Het was meteen een mooie gelegenheid om een paar schaaktechnische tips uit te wisselen en te speculeren over de uitkomst van de wedstrijd. Immers, de tussenstand wetende zou een maximale overwinning betekenen dat we twee matchpunten en zeven bordpunten voor zouden staan op de enige concurrent voor het kampioenschap, Pomar 1.

Het etentje liep wel een klein beetje uit en terwijl we onderweg waren naar de speelzaal kreeg Eric een enigszins bezorgd bericht van Thomas met de vraag waar we bleven. Samen met Tobias was hij de enige SHTV-er ter plekke. Dus Maarten snel op de fiets vooruit en even later zag ik Peter voorbij komen. Nog twee mensen en dan was het team compleet.

Onze tegenstanders zaten al keurig achter het bord te wachten en wedstrijdleider Jan Nienhuis kon zijn openingspraatje houden. Wel moesten we twee borden omdraaien, want de kleuren stonden verkeerdom en gelukkig zag ik op tijd dat er ook nog een bord verkeerd lag (zwart veld aan de rechterhand), zodat alle partijen zonder problemen konden beginnen. Alleen misten we nog vader en zoon Wink. Die zouden iets later komen, wist Maarten te melden. Het ging wel een beetje lang duren en hoewel pas om kwart voor acht de klokken aan gingen, is de regel dat de officiële aanvangstijd leidend is voor eventueel te laat komen.

Opluchting dus toen rond tien over acht de laatste twee spelers aanschoven. Intussen had Maarten al enige tijd zijn partij binnengehaald en stond ik zelf redelijk goed met een kwaliteit voor. Toch speelde ik niet naar tevredenheid, want er werden in de loop van de partij nog een paar essentiële wendingen gemist. Gelukkig speelden we allebei niet helemaal nauwkeurig en lukte het me om na ruim een uur spelen de zwarte koning mat te zetten.

Tijd om een rondje langs de borden te maken: al onze spelers stonden een stuk voor, soms tegen een pion, maar het zag er veelbelovend uit. Al snel vielen er meer partijen onze kant op. Thomas maakte korte metten met zijn tegenstander, Steven had geen problemen en Peter voegde zich ook bij het rijtje, zodat de matchpunten binnen waren. Tobias volgde niet veel later, waardoor er nog twee partijen bezig waren.

Eric had een volle toren voorsprong in een verder pionneneindspel en wikkelde af naar het technische eindspel K+D tegen K. Enige gevaar is even niet opletten en er komt pat op het bord, maar hij had de tijd en wist dat te vermijden. Restte Luka, die tegen de sterkste speler van het thuisteam speelde. Ondanks een paar meer moest hij alles op alles zetten, want Chingthang is inmiddels behoorlijk ervaren in Grand Prix en regionale jeugdkampioenschappen. Tel daarbij op dat Luka door het latere aanschuiven in tijdnood aan het raken was en de toekijkende spelers kregen een spektakel te zien. De laatste 20 zetten had Luka constant minder dan een minuut op zijn klok over. Hij bleef echter doorrekenen tijdens de bedenktijd van zijn tegenstander, nam meer dan 10 seconden de tijd als het nodig was en speelde a tempo als het kon. Menige volwassen speler kan een voorbeeld nemen aan zulk tijdmanagement. Met mat haalde Luka tenslotte het achtste punt binnen en was de tijdens het etentje theoretische resultaat behaald.

Daarmee is SHTV 3 heel dicht bij het kampioenschap gekomen. De laatste wedstrijd, thuis op 7 april, zal 1½ bordpunt voldoende zijn om Pomar op bordpunten voor te blijven, maar we gaan uiteraard als spelend kampioen voor het volle pond.

 

Voorburg 2723-SHTV 316840 - 8
Wieger Broekhuizen0-Tobias Li-Behn18550 - 1
Konstantin Kashlov857-Thomas Alvares18030 - 1
Chingthang Ngangbam1092-Luka Wink16780 - 1
Bas Cohen625-Peter Lincewicz16650 - 1
Finley Stokking830-André Wagner16640 - 1
Haarshith Madhu Sathiyaseelan522-Steven Wink16180 - 1
Aariyan Madhu Sathiyaseelan413-Maarten van der Vegt16220 - 1
Tomas Cohen0-Eric Alvares15650 - 1