Vlaggenschip ruim langs DD 3

Op 12 januari jl. speelde SHTV 1 de uitwedstrijd tegen DD 3. Na de 6,5-1,5 nederlaag tegen hun broeders van DD 2, waren er gezonde gevoelens van revanche.

Mike moest op het laatste moment afzeggen vanwege studieperikelen, maar Armin was bereid om hem te vervangen. Zijn partij was nog maar net op gang gekomen toen de mobiele telefoon van de tegenstander hoorbaar een sms ontving. Einde oefening, eerste punt genoteerd. Achteraf bleek overigens dat het niet om een reglementaire overwinning gaat, maar om een ‘echte’ die ook meetelt voor de rating. Leuk meegenomen, maar Armin kennende had hij liever een langere partij.

Optisch gezien was Melchior nog sneller klaar dan Armin. Een slechte zet in de opening werd keihard afgestraft door Melchior met subtiele actieve zetten,waardoor zijn tegenstander achter de feiten aan bleef lopen en kon kiezen tussen dameverlies of mat gaan.

Maarten zette de 3-0 op het scorebord. Een erg solide opgezette partij eindigend met een matcombinatie op de naar voren gelokte koning.

Om 22.15 uur was de buit binnen. Allereerst een zeer fraaie winst voor Sander, die als een bevrijding moet voelen na een remise en drie nederlagen. Sander had afgewikkeld naar een eindspel met een klein voordeeltje dat grote gevolgen (ondekbaar mat) had. Bijna gelijktijdig behaalde Koos het winnende halfje binnen voor het team.

Op het topbord speelde Hans weer een solide partij waarin hij in het eindspel een mooie koningsaanval had, waarbij tot slot zijn toren door de vijandelijke koning heen ook nog naar de dame keek.

Marco had geen problemen met zijn tegenstander en stond al snel positioneel beter en had een pionnetje gesnoept. Er werd afgewikkeld naar een gewonnen dame-eindspel en dit punt is nooit in gevaar geweest.

Als laatste was Jan-Willem bezig. Zijn hoogbejaarde tegenstander had volgens mij geen besef van de tussenstand, noteerde na een zet of 15 al niet meer en drukte af en toe de verkeerde klok in. Bovenal deed hij goede zetten waardoor onze man in een verloren eindspel terecht kwam. Er werd nog taai verdedigd met twee pionnen minder, maar toen de tegenstander ondanks de tijdnood eindelijk een winstplan had gevonden, restte niks meer dan opgeven.

Al met al een fraaie 6,5-1,5 overwinning, waardoor we bovenin mee blijven doen en moeten hopen op puntverlies van onder andere koploper DD 2 dat 3 matchpunten meer heeft.

DD 3 (1850)              SHTV 1 (1970)              1½-6½
Piet Smeele (1978)           Hans Segers (1931)            0-1
Wim Vink (1950)            Sander Pauw (2067)            0-1
Noah Nicoll (1787)           Melchior Vesters (2052)          0-1
Reinhard Henn (1912)          Armin Segger (1882)            0-1
Wim Reimer (1819)           Maarten Stolte (2036)           0-1
Piet Mulder (1840)           Jan Willem le Grand (2019)        1-0
W.L. Goudriaan (1630)         Marco van Straaten (1959)         0-1
Eric Koreman (1880)          Koos Roeleveld (1812)           ½-½