Uitstapje naar Gouda

Kan een teamleider tevreden zijn als zijn ploegje verliest? Het antwoord op die vraag is: jazeker. Op maandag 27 oktober togen we naar de noordwestkant van de beroemdste kaasstad van Nederland om een op voorhand zware strijd aan te gaan met het KNSB-bekerteam van Messemaker 1847. Het lag in de verwachting dat hun afvaardiging zowel thuis- als ratingvoordeel zou hebben en daarom waren alle spelers van het eerste team en drie van het tweede benaderd om in ons bekerteam te spelen. Er bleven uiteindelijk precies vier man over om ons te vertegenwoordigen. Helaas moest Marco zich op de valreep afmelden wegens een aanval van migraine en sprong ik zelf in. Na enig overleg werd besloten dat ik het eerste bord zou verdedigen en zo lang mogelijk, terwijl de anderen zouden proberen voldoende punten te scoren om het team een ronde verder te helpen.

We werden ontvangen in een mooi nieuw gebouwtje met verschillende zalen. In de grote zaal, bij de bar, werd de interne competitie afgewerkt en boven was ruimte voor de jeugdafdeling. De bekerwedstrijd speelden we in een klein zaaltje dat goed geïsoleerd was tegen geluid van buiten en waar we in alle rust konden spelen.

Twan leek met zwart goed uit de opening te komen en ook William naast hem had iets meer ruimte en wist zelfs een vrijpion te creëren. Maarten had ook geen problemen met de opening en speelde secuur. Zelf kwam ik in een Spaanse partij terecht waar de structuur mij bekend voor kwam, maar helaas trok ik in het middenspel een verkeerd plan en bleef te gefixeerd op een bepaalde verwikkeling. Het leverde een slechte loper en paard op, wat me later opbrak. Twan had al evenmin veel succes met de voortzetting van zijn partij. Hij verloor de greep op zijn stelling en keek ook tegen een moeizaam vervolg aan. William kwam vervolgens niet verder en deelde het punt, even later gevolgd door de overgave van Twan. Op dat moment probeerde ik nog van alles, maar verloor de greep op de stelling. Alleen Maarten ging onverdroten door en had een betere stelling opgebouwd. De avond eindigde met mijn opgave en een overwinning van Maarten.

En daarmee hebben we het met het kleinst mogelijke verschil niet gered en gelet op de ratingverhouding kan ik daar tevreden over zijn. Volgend jaar mogen we het opnieuw proberen.

 

Messemaker 18472097SHTV1924
1Henk-Jan Evengroen2134André Wagner161910
2Ed Roering2133Twan van der Togt201810
3Erik Hennink2072William van Zanten2021½½
4Jan Evengroen2048Maarten Stolte203901