Teamleider gaf het voorbeeld...

... maar de spelers volgden het niet en dat was maar goed ook. Al op de tweede zet was een mindere zet de aanleiding tot een moeizame stelling die het verder beschrijven niet waard is, gevolgd door een gemist paardoffer en een penning op de dame. Na anderhalf uur konden de stukken terug in de beginstelling en de klok uit.

Gelukkig ging het aan de andere borden een stuk beter, wat na een wandeling langs de overige borden al snel duidelijk werd. Nergens stond iemand minder en Eric en Frans stonden zelfs uitstekend met een stuk plus twee pionnen respectievelijk een loper meer. Het was echter Lex die het eerst tot een resultaat kwam. Na een gelijkopgaande partij besloten de spelers tot remise. We stonden nog achter, maar Eric was goed op dreef en even later kon hij me met een glimlach op zijn gezicht vertellen dat hij de stand gelijk had getrokken.

Een nieuw rondje langs de overgebleven partijen leverde een mooi plaatje op: Rik stond materieel gelijk, maar had meer ruimte, Ed keek tegen een vrije centrumpion aan zonder dat deze snel gevaarlijk kon worden, Franck had een ingewikkelde stelling zonder zichtbare problemen, Geurt Jan (ingevallen voor de grieperige Danny) had een kwaliteit meer en initiatief, en Frans tenslotte had de winst voor het uitkiezen. Ed wilde vervolgens weten of hij remise mocht maken en uiteraard had hij mijn toestemming, onder de toevoeging dat hij ook door mocht spelen als hij er meer in zag.

Even buiten mijn waarneming, want nakaartend met mijn tegenstander, die ook nog de teamleider van het gastteam bleek te zijn, bij de bar bleek Geurt Jan gedecideerd zijn voordeel in winst te hebben omgezet en kon ik eindelijk ook gaan glimlachen, want Frans zag ik doodgemoedereerd zijn punt binnenhalen. Nog één bordpunt scheidde ons van de overwinning.

Die punt ging er komen, want Rik had de witte koning klem in zijn hoek op h1 en bovendien een cruciaal pionnetje op de h-lijn gearresteerd. Ed had toch doorgespeeld en prikte door de stelling van zijn tegenstander heen en alleen bij Franck was er zo op het eerste oog nog geen chocola van te maken.

Rond half elf kon Ed tevreden de felicitaties van de Lierenaar in ontvangst nemen, kort daarop gevolgd door Rik die hetzelfde deed dankzij een onpareerbare mataanval. De aandacht van de toeschouwers ging toen naar de partij van Franck die met opkomende tijdnood aan beide zijden de controle kwijtraakte en onverwacht het voorbeeld van zijn teamleider volgde. Dat had je niet hoeven doen, Franck, maar ik voelde me toch even iets minder alleen.

 

En daarmee bleef ons vierde team trots aan de leiding in de bondscompetitie. Lierse 2 is afgehaakt en heeft in de volgende ronde ook nog eens de bye. Schaakhuis 3 kan ons passeren door met grote cijfers te winnen van DSC 10, maar ook zij hebben nog een bye in de voorlaatste ronde tegoed. DSC 8 heeft voorlopig de meeste bordpunten, maar kijkt ook nog aan tegen een bye in de laatste ronde. De spanning is nog zeker niet weg, want volgende keer moeten we tegen dit laatstgenoemde team in het hol van de Delftse leeuw.

 

SHTV 41628-Lierse 215335½-2½
1Rik Pronk1868-Sandra van den Berg17141-0
2Ed Olvers1717-Nico Alsemgeest16031-0
3Franck Melssen1633-Jan Tamerus16170-1
4Geurt Jan van der Meiden1653-Dennis van Berkel15941-0
5André Wagner1619-Ruud van Heyningen14450-1
6Eric Alvares1614-Gerard Buijs14101-0
7Frans Coers1595-Wim Poot14321-0
8Lex van der Meer1323-Rinus Rodijnen1451½-½