Taylor en Shinsaku op NK D

Het is inmiddels traditie dat in het hemelvaartweekend het Nederlands kampioenschap voor de D-jeugd door de HSB wordt georganiseerd. En net als vorige jaren in jeugdcentrum Don Bosco in Rijswijk. Als het mooi weer is, en dat was het deze keer, een van de hoogtepunten in het schaakseizoen.

Shinsaku Okita en Taylor Bresler hadden zich voor de eindronde gekwalificeerd. Ze begonnen allebei met geweldige scores. Shinsaku stond na de eerste dag zelfs gedeeld eerste met drie winstpartijen. Met een heel mooi eindspel in de tweede ronde tegen Achyuth Aravindhan en een mazzeltje in de derde ronde. En Taylor begon met een serie van drie uit vier en klom ook langzaamaan op naar de top.

Daarna ging het helaas een stukje minder, althans qua resultaat. Taylor speelde in de zesde ronde een mooie partij tegen Emma Barbier en accepteerde remise in een stelling waar ze nog best even had kunnen doorspelen. Op de derde dag lukte het allemaal niet meer zo goed: drie verliespartijen. Shinsaku haalde op de tweede dag uit drie partijen slechts een half punt en wist pas in de negende ronde weer te winnen.

Met vijf punten voor Shinsaku en vier punten voor Taylor mogen ze beide tevreden terugkijken op dit toernooi. De krachtsverschillen zijn gering en een paar kleinigheden kunnen de doorslag geven als het er echt om gaat wie aan de top meedoet. En ze hebben weer een hoop ervaring opgedaan waar ze in volgende toernooien plezier aan kunnen beleven.

Winnaars van het toernooi werden Wouter Terlouw en Bregje Roebers. Bregje haalde bij de meisjes negen uit negen, een hele fraaie prestatie. En veel spanning in de open groep. Drie schakers bovenaan met 7,5 uit 9 en dus moest een barrage de beslissing brengen. Noah Ritzerveld leek op weg naar de titel nadat hij de eerste partij had gewonnen en ook in de tweede partij veel beter stond. Helaas: Noah blunderde en eindigde uiteindelijk als tweede. Kampioen zoals gezegd Wouter Terlouw.

De toernooisite bevat alle informatie.