Strijd der promovendi

Het is vooraf altijd afwachten tegen welke andere regionale kampioen van het voorgaande seizoen gespeeld moet gaan worden en ik was op voorhand niet ontevreden met LSG 4 als tegenstander. Op papier iets minder sterk dan ons eerste team, maar zeker niet te onderschatten. De hoop op wederom een overwinning was echter al stiekem aanwezig, hoewel de onzekere factor van een steeds in andere bordvolgorde spelende tegenstander een rol kon gaan spelen. Tegelijkertijd werd een bridge drive gehouden in de grote zaal en het was even afwachten of dat veel rumoer zou gaan opleveren tijdens koffiepauzes. Het viel enorm mee. Met de deuren dicht werd het meeste gefilterd.

Nadat wedstrijdleider Geurt Jan van der Meiden het startsein had gegeven, konden er 14 spelers aan de gang. Eén van de gasten was nog niet helemaal wakker toen hij opstond en naar de Bosbesstraat gereisd. Gelukkig ontdekte hij zijn vergissing op tijd, zodat het niet lang duurde voor er acht tegen acht gespeeld werd op de acht maal acht velden.

Het werd al snel duidelijk dat de meeste punten moesten gaan komen van de witspelers, iets dat zeker niet een wet van Meden en Perzen is op amateurniveau, zoals menig schaker zal kunnen beamen. Marco had tegen de ratinghoogste van LSG 4 ‘geloot’ en moest doen wat hij kon. Stijn en William kwamen goed uit de opening, maar moesten vervolgens op zoek naar meer. Alleen bij Sander was er lange tijd geen duidelijkheid. Hij gebruikte veel tijd in een complexe stelling, waarin zijn opponent zich kennelijk meer op zijn gemak voelde.

Bij de witspelers ging het voortvarender. Vooral Hans had er veel zin in en had in een vloek en een zucht een overwegende stelling. Nog voor je kon zeggen “supercalifragilisticexpialidocious” kon hij een punt bijschrijven. Soms lijkt schaken zo simpel. Tjomme was intussen in een iets vereenvoudigde stelling aan het zoeken naar een winstweg. Geen gemakkelijk opgave tegen de ook in onze contreien bekende Thomas Thissen (ondermeer voormalig lid van De Vogelwijk). Twan en Peter hadden ook prettig ogende stellingen en de teamleider vergunde zichzelf een stille glimlach.

William en Peter waren niet lang na elkaar klaar met hun partij. Geen van beiden was er in geslaagd om de balans in zijn voordeel te laten omslaan, met remise als logisch gevolg. Marco stond inmiddels toch echt minder en het werd duidelijk dat hij het niet zou gaan houden tegen het geweld van zijn tegenstander. Vier partijen voltooid, krap 2½ uur gespeeld en een gelijke stand op het bord. De spanning steeg.

Stijn had tegen zijn sluwe opponent nu toch een voordeel weten te bereiken, maar was er nog lang niet. Tjomme daarentegen wist aan te sturen op een stelling waarin het nog slechts een kwestie van tijd zou zijn en voor Twan gold hetzelfde. Alleen bij Sander was er nog geen peil op te trekken. Hij had veel tijd verbruikt en dreigde in een eerste tijdnoodfase te geraken.

Het heen en weer lopen tussen de borden om alles in de gaten te houden werd vergemakkelijkt door de opgave van Tjomme’s tegenstander en toen even later ook Twan de hand gereikt kreeg, stonden we op de rand van de zege. Buiten was het zelfs nog licht, want alle partijen waren relatief snel klaar.

Toen greep de tegenstander van Stijn zijn kans om aan de toenemende druk te ontkomen en moest onze kopman tot zijn frustratie erkennen dat er niet meer dan remise in zat. Niet leuk als je een mogelijke winst uit handen ziet glippen, maar als je desondanks matchwinnaar bent doet dat wel weer goed. En hoe belangrijk dat halfje was, bleek toen de hele groep toekijkers rond het laatste bord dromden om de strijd om het laatste punt te kunnen volgen. Na lange tijd op een behoorlijk vol bord te hebben gespeeld, werden er stukken geruild en vielen er gaten in de stelling van Sander, die hij met zijn beperkte tijd niet meer adequaat wist te dichten. De tijdcontrole werd nog gehaald, maar toen was het al een bekeken zaak.

Het was half zes in de middag en alle spullen konden worden opgeborgen. Het team is goed op dreef en de volgende wedstrijd wacht ons in Rijswijk tegen een ploeg met bekenden.

 

Schaakcombinatie HTV2008LSG 41951
1Stijn Gieben2120Marco de Mooij1965½½
2Twan van der Togt2018Michael Kubbenga188810
3William van Zanten2033Folkert-Jan Geertsma1993½½
4Tjomme Klop2026Thomas Thissen199510
5Marco van Straaten2008Marcel Mol210301
6Hans Segers2014Aart van de Peut189310
7Sander Pauw1931Jan Hellenberg191701
8Peter Vorstermans1912Rick Derksen1851½½