STHV jeugdteam in landelijke halve finale

Een zaal vol met jeugdschakers die elkaar bestrijden alsof hun leven ervan afhangt … op zaterdag 12 september was het dan eindelijk weer zover. Voor het eerst sinds maart was er weer een echt toernooi met borden en stukken, in plaats van onlinewedstrijden met computerschermen waar je met muisklikken je zetten op doet. De Rotterdamse schaakbond organiseerde in Spijkenisse clubkampioenschappen voor de D-jeugd voor de regio’s Rotterdam en Den Haag. Elf teams deden mee: zeven RSB- en vier HSB-teams, waaronder SHTV. Het SHTV-team bestond uit Robin van Leeuwen, Tijmen Luzac, Stijn Meijster, Imran Abdoel Wahid en Zahra Jankie.

In het algemeen voeren de RSB-teams de boventoon bij de gecombineerde wedstrijden van de beide bonden. En in het begin leek het erop dat dat ook nu weer het geval zou zijn. De eerste wedstrijd tegen Messemaker ging verloren, zij het nipt: 2,5-1,5. De twee volgende rondes gingen tegen teams uit de Haagse regio en eindigden beide in een 3-1 overwinning. Fraaie opstekers: de hoogst geëindigde Haagse ploeg mag meedoen aan de halve finale van het Nederlands kampioenschap. En vervolgens weer twee Rotterdamse tegenstanders. Tot mijn grote verbazing: twee keer een gelijkspel, en in de eerste wedstrijd waren we niet eens op ons sterkst, omdat Robin er zijn reguliere beurt als reservespeler had. En plotseling een fraai perspectief: SHTV doet in de ranglijst mee met de Rotterdamse clubs

Ik moest even denken aan hoe het toernooi in 2019 verliep. Voorburg was destijds de sterkste HSB-ploeg, maar verloor in de laatste twee rondes en moest daardoor het ticket voor de Nederlandse kampioenschappen laten aan Schaakmat Westland. Dat zou ons toch hopelijk niet gaan gebeuren … Gelukkig: onze schakers hielden het hoofd koel en wisten in de laatste twee rondes nog weer duidelijke overwinningen te behalen. Eindresultaat: een derde plaats in de algemene rangschikking en hoogst geëindigde Haagse ploeg. En daarmee een plek in de halve finale van het Nederlandse kampioenschap.

Kortom: we mogen terugkijken op een zeer geslaagd toernooi. Met dank aan de organisatoren van de RSB die alles perfect hadden geregeld. En natuurlijk vooral dank aan onze schakers. We mogen blij zijn dat we met Robin een hele sterke kopman hebben. Maar Tijmen, Stijn, Imran en Zahra lieten zien dat ze de afgelopen jaren grote vorderingen hebben geboekt en zo langzamerhand het niveau van de regionale kampioenschappen ook aan kunnen. Nog even nagenieten van dit mooie succes en daarna gaan we ons voorbereiden op de halve finale. Wordt zwaar, maar we zijn zeker niet kansloos.