SHTV uitgeschakeld in de KNSB-beker

In de tweede ronde van de KNSB-beker speelde SHTV een uitwedstrijd tegen Promotie. Bij het uitwisselen van de opstellingen bleek al dat het een lastige avond zou worden. Promotie had op ieder bord 100 tot ruim 200 ratingpunten meer.

Eduard van Dijk toonde zich op bord 1 echter niet onder de indruk van de rating van zijn tegenstander Bernard Bannink. Met wit offerde hij vanuit de opening twee pionnen om met zijn stukken de zwarte koning onder vuur te nemen.  Deze bleek echter onbereikbaar door de bescherming van de zwarte pionnen met als gevolg dat de dappere poging van Eduard ongetwijfeld niet zal hebben opgeleverd waar hij op gehoopt had. Hij wist nog wel een pion terug te winnen, maar moest daardoor wel dameruil toestaan. De zwarte torens en mooi gecentraliseerde loper bleken sterker en actiever dan de witte stukken, ondanks dat wit nog een vrije a-pion had overgehouden aan de openingsschermutselingen. Deze pion kwam zelfs tot a7, maar niet verder. Ondertussen had zwart nog wat pionnen kunnen pakken en dat was voldoende voor een punt.

Ook Hans Segers aan bord 3 had na een rustig begin een pion geofferd tegen Rachid Schrik. Hij kreeg daarvoor een gedekte vrijpion op d5 en een loper die de zwarte stelling binnendrong. Bovendien stonden de zwarte stukken nogal krampachtig. Zwart had dan ook veel tijd nodig om de juiste voortzetting te vinden. Uiteindelijk kwamen de zwarte pionnen op de e- en f-lijn (2 keer) naar voren en leek zwart het initiatief over te nemen. Hans had dit bewust toegelaten om achter de pionnen te kunnen duiken en daar complicaties te veroorzaken. Gezien de resterende bedenktijd van zwart leek dat een goede keuze. Zwart wist echter met minder dan 1 minuut bedenktijd (plus 5 seconden per zet) bewonderenswaardig kalm te blijven en de winst binnen te halen. In de analyse kwamen de spelers erachter dat Hans één goede kans had gehad op een beter resultaat.

Peter Vorstermans aan bord 4 met zwart had een evenwichtige stelling tegen Ben Ahlers. Langzaam maar zeker werd hij achteruit gedrongen en namen de witte stukken en pionnen een steeds groter deel van het speelveld over. Peter raakte een pion kwijt, maar dat verminderde de witte druk niet. Even leek hij een kwaliteit meer te hebben, maar dat was waarschijnlijk onderdeel van het witte plan. Want wit won de kwaliteit terug en bereikte een dame-eindspel met veel extra pionnen. Wit won dan ook.

Wouter Noordkamp kreeg tegen Maarten van Zetten een stelling waarin hij misschien een klein voordeeltje had omdat zijn paard naar mooie velden zou kunnen. Verder had hij een pion op e4 die samen met zijn witte collega op e3 de witte stukken in hun vrijheid beperkte. De pion kon echter ook gemakkelijk zwak worden. Wouter besloot zijn paard in te ruilen voor initiatief in een toreneindspel. Wit had de keuze tussen passief blijven, de pion op e4 ophalen mogelijk ten koste van zijn koningsvleugel of elders op pionnenjacht gaan. Hij koos voor het laatste, waardoor Wouter de pion op e4 kon omtoveren in een vrijpion die uiteindelijk slechts ten koste van een toren gestopt kon worden. Omdat de pionnenjacht niet genoeg had opgeleverd, was de resterende stelling gemakkelijk gewonnen.

Daarmee kwam de einduitslag op een 3-1 nederlaag en zit het bekeravontuur er voor dit seizoen helaas weer op.

 

Promotie2118SHTV19743-1
1Bernard Bannink2211Eduard van Dijk20071-0
2Maarten van Zetten2129Wouter Noordkamp19900-1
3Rachid Schrik2087Hans Segers19781-0
4Ben Ahlers2045Peter Vorstermans19221-0