SHTV op het Oliebollentoernooi

Al vele jaren organiseert LSG tussen Kerst en Oud en Nieuw het Oliebollentoernooi ofwel het snelschaakkampioenschap voor clubteams van de LSB. Sinds enkele jaren staat het toernooi ook open voor clubs uit de HSB en daardoor is het elk jaar weer volle bak in het Denksportcentrum Leiden. Vanzelfsprekend was SHTV ook van de partij, met twee teams. SHTV 2 was een vader-zoon team (Olav en Robin van Leeuwen en Eric en Thomas Alvares) en eindigde in de middenmoot. Helaas was uw verslaggever elke ronde te lang bezig om ook nog wat van de wedstrijden te zien.

SHTV 1 kwam uit in de B-groep met André Wagner, Ton Bodaan, Gert-Jan Willighagen, Peter Vorstermans en Wouter Noordkamp. Vooraf leek het wel een relaxte dag te worden. Een poule van 13, dus een vrije ronde, en een team van 5, dus meerdere vrije rondes. Eerst trok een team zich terug, waardoor we net als de andere poules 11 dubbele ronden achter elkaar zouden spelen. In de eerste ronde was André reserve, waarop hij door Haeghe Ooievaar gesmeekt werd om daar een ronde in te vallen totdat hun eerstebordspeler zou zijn gearriveerd. Daar stemde hij mee in om vervolgens tot de ontdekking te komen dat de beste man helemaal niet bleek te verschijnen. En dus werd het een dagje het eerste bord in groep C verdedigen in plaats van het vierde bord in groep B. De C-groep moet zeker niet onderschat worden. Zo speelde in Leiderdorp 3 een FM aan bord 1 die een team vormde met zijn drie kinderen. André kweet zich echter uitstekend van deze taak en scoorde 14½ uit 22.

Voor het resterende viertal van SHTV zou het dus hard werken worden. Ondergetekende overdreef wel een beetje door optimaal gebruik te maken van het speeltempo van 3 minuten + 2 seconden per zet door in de eerste vijf ronden in de meeste partijen een moment te hebben met minder dan 5 seconden bedenktijd en daarna vervolgens nog een hele partij af te werken. Met 8½ uit 10 was het resultaat echter niet verkeerd. Gevolg was wel dat het bijna onmogelijk was om de partijen van clubgenoten te volgen, omdat iedereen natuurlijk al klaar was. Na de pauze met enorm grote oliebollen duurden de partijen minder lang, maar waren de resultaten ook minder. Peter tartte twee keer het noodlot en zijn tegenstander door zijn pion naar de achterste rij te schuiven en daarna de klok in te drukken zonder de pion om te wisselen voor een dame. De eerste keer sputterde zijn tegenstander wat tegen, vooral na de partij, maar een echte claim volgde niet en dat was maar goed ook want dit geldt toch echt als een onreglementaire zet die voor 1 januari tot verlies van de partij had kunnen leiden.
Meedoen om de prijzen zat er niet echt in, maar iedereen vond het leuk om mee te doen, haalde ook nog een aantal aansprekende resultaten en vijfde is ook mooi. Op 3 maart is er een nieuwe kans bij het HSB snelschaakkampioenschap voor teams.

Individuele scores:
Wouter 15½ (uit 22), Peter 12½, Gert-Jan 10, Ton 13½
André 14½, Olav 12, Eric 9, Thomas 6, Robin 14