SHTV-jeugdteams maken er een leuke dag van

Na de jeugdschakers in de D-categorie was het op zaterdag 19 september de beurt aan de E-jeugd (geboren 2010 of later). Wederom was schaakvereniging Spijkenisse gastheer in de prachtige bibliotheek aldaar. En net als vorige week was de inzet het gecombineerde clubkampioenschap van de Rotterdamse en de Haagse schaakbond; en niet te vergeten zeven plaatsen voor de halve finales van het Nederlands kampioenschap. SHTV deed mee met twee teams, met daarin Luka, Bart, Daniël, Koert-Jan, Seth, Thomas, Hasan, Huseyin en Lennart.

De eerste ronde was meteen al een onderling duel tussen SHTV E1 en E2. Natuurlijk waren de E2-spelers erop gebrand het eerste team een flinke verrassing te bezorgen, maar het lukte alleen Huseyin een punt in de wacht te slepen. E1 won met 3-1, zoals het hoort. Het betekende ook dat het E1-team als winnaar in de volgende rondes werd ingedeeld tegen sterke, vooral Rotterdamse clubs, terwijl het E2-team het even wat gemakkelijker kreeg. Nou ja, gemakkelijk … een schaakpartij winnen is nooit gemakkelijk, je moet er altijd flink je best voor doen. Maar het lukte de E2-jongens om ook een overwinning in de wacht te slepen. En E1 wist zich te handhaven tegen het sterke Spijkenisse: 2-2.

Kortom: voor beide teams een goede uitgangspositie. En in de daaropvolgende rondes was het beeld steeds ongeveer hetzelfde: E1 speelde goed tegen sterke tegenstanders en wist hier en daar een of twee puntjes mee te pakken; E2 wist zich te handhaven in de strijd met de andere E2-teams. En misschien nog veel belangrijker: de pauzes werden nuttig besteed met nog meer onderlinge potjes en tikkertje en verstoppertje in de omgeving van de bibliotheek. Een dag vliegt zo voorbij.

Na de zevende ronde zag het er goed uit. Zoals zo vaak in Zwitserse toernooien: een heleboel teams met een gelijk aantal punten, maar op basis van weerstandspunten een mooie zesde plaats voor E1 en een negende plaats voor E2. Het E2-team zonderde zich zelfs af in een hoekje van de zaal voor een, uiteraard geheime, teambespreking … Helaas: het toernooi duurde net even iets te lang. De achtste ronde voor beide teams een nederlaag en in de laatste ronde alleen een gelijkspel voor E1. En in de eindstand geen prijzen voor SHTV ditmaal. Een heleboel Rotterdamse teams gaan ons voorbij, en van de Haagse teams eindigt Promotie E1 als hoogste. Een half puntje meer in de laatste ronde, dan … maar nee, we moeten ons neerleggen bij het resultaat.

Een leuke en spannende dag met negen enthousiaste schakers die vooral zorgden voor een vrolijke en ontspannen sfeer. Waarin de teamgeest voorop stond, maar niet zonder te vermelden dat Luka een hele mooie prestatie leverde aan bord 1 met 8,5 uit 9 punten. Ik hoop dat het toernooi motiveert om door te gaan met schaken en ook veel met de werkboeken aan de slag te gaan, zodat we volgend jaar nog beter voor de dag kunnen komen.