SHTV H2 dendert door ... met een beetje mazzel

SHTV 2 stond na twee rondes ongeslagen aan kop. Twee mooie overwinningen, zeker, maar toch tegen op papier zwakkere tegenstanders. Op 29 november was DSC 3 uit Delft op bezoek. De teams van DSC in de eerste klasse zijn altijd pittige opponenten en dat zou ook nu weer blijken.

Armin offert op bord 5 twee pionnen. Ik zie niet zo gauw waar de compensatie ligt, maar in de loop van de partij blijkt dat Armin kansen heeft. Uiteindelijk blijft er één pion over, toch voldoende voor het eerste winstpunt voor DSC.

Naast mij offert Ed met zwart een loper voor een klassieke koningsaanval met paard op e5 en dame op h5. Als de eerste kruitdampen zijn opgetrokken heeft Ed een toren en een stuk of wat pionnen tegen twee stukken. Hij geeft het initiatief niet meer weg en al vrij vlot kunnen wij ook een punt bijschrijven.

En daarmee is het goede nieuws nog niet op. Op bord 7 heeft Eric een toren en een pion voor twee stukken, maar ook duidelijke aanvalskansen. Hoe het precies is gegaan, weet ik niet, maar ook Eric verzilvert zijn kansen.

Piet speelt een partij waarbij volgens mij het evenwicht nooit verbroken is. Remise is het logische resultaat.

En bij Olav op bord 1 komt er een stelling op het bord die me doet denken aan de eerste wedstrijd tegen Scheve Toren. En ook nu logenstraft Olav mijn bedenkingen. Met een mooie aanval op de koning haalt Olav het volgende punt binnen.

Een riante 3½-1½ voorsprong, maar de resterende borden lijken kansrijk voor de Delftenaren. Op bord 2 speelt Theo een moeilijke Russische partij. De stelling blijft lange tijd op het oog gelijk, maar uiteindelijk doet een kleine onnauwkeurigheid ons de das om. En op bord 8 kan Jan het lang volhouden ondanks een ratingverschil van 200 punten; om 21.15 uur staan alle stukken en pionnen nog op het bord! Uiteindelijk resulteert de partij in een paardeneindspel en daarin moet Jan het onderspit delven.

En dus moet mijn partij met wit tegen Jouke van Gosliga de beslissing brengen. Ik krijg eerst een lesje Siciliaans en dat kost een pion. Daarna nog een pion, doordat ik mat op de onderste rij over het hoofd zie. En als we dan toch bezig zijn gooi ik er maar een derde pion tegen aan, wel met de bedoeling om de koningsstelling te ontregelen. Jouke staat huizenhoog gewonnen, maar laat toe dat ik met dame en toren op de achtste rij kom. In tijdnood mist hij vervolgens een tactische kleinigheid, met torenverlies als resultaat. En zo kunnen we met een beetje geluk onze derde overwinning van dit seizoen bijschrijven.

 

SHTV 2-DSC 3-
1Olav van Leeuwen1856-Arno Wiersma19681-0
2Theo Bovenlander1740-Arjan Drenthen18390-1
3Ed Olvers1726-Diederik van Heijgen18001-0
4Meile Tamminga1693-Jouke van Gosliga18211-0
5Armin Segger1730-Arnt Veenstra17090-1
6Piet Sikkes1660-Brent van Dusseldorp1670½-½
7Eric Alvares1594-Aram Hassan14871-0
8Jan Verheijen1575-Tjerk Albregtse17800-1