SHTV H2 – Schaakmat Westland H2

Woensdag 12 april was de eerste van twee centrale slotrondes in de HSB. In het verleden is het vaak voorgekomen dat op deze avond de strijd voor kampioenschappen en tegen degradatie in volle hevigheid losbrandde. Nu kwam daar weinig van terecht. Beide kampioenteams waren al bekend en ongelukkigerwijs vrij deze ronde. Geen ereronde, geen balkonscene. Het spektakel moest nu komen van de strijd tussen Haeghe Ooievaar en DSC tegen degradatie in de andere pool en verdeeld over twee verschillende klaslokalen. Het resulteerde wel in veel tumult ...

toen een zwartspeler van DSC (niet aan zet zijnde) tot het besef kwam dat, hoewel hij een paar zetten eerder iets van wit had geslagen, dat zowel het witte als het zwarte hout nog op het bord stond. Op luide toon werd de witspeler van DD uit zijn overpeinzingen getrokken (en wij ook). Toeschouwers deden een duit in het zakje, stukken werden verzet en de klok ontregeld alvorens de wedstrijdleider van verre kwam toegesneld. Nadat de stelling was hersteld werd de partij hervat zonder tijdstraf en zonder klok, totdat een toeschouwer de wedstrijdleider daarop wees. Toch nog iemand die weet hoe het hoort.

In onze wedstrijd ging het er ook hard aan toe, maar niet qua geluidsvolume.
René maakte met zijn agressieve speelstijl zoveel indruk dat zijn tegenstander met een kwaliteit meer graag de zetten wilde herhalen. René accepteerde het halfje na precies 40 zetten.
Mijn tegenstander koos met wit snel voor een iets mindere stelling en verdedigde die de rest van de avond tot we remise overeenkwamen in een pionneneindspel.
Op het eerste bord nam Martijn, die speelde i.p.v. Maarten, erg veel risico door met zijn koning in het centrum te blijven en vervolgens door de nood gedwongen er ook nog mee ten aanval trok. Wel spectaculair, maar dit liep verkeerd af.
Theo trok de stand weer gelijk met een regelmatige overwinning in een strategische partij.

Evert dacht lang beter te staan, maar dat viel achteraf tegen. Wel stond hij beter in de slotstelling toen wegens tijdgebrek tot remise werd besloten.

[White "Evert Baak"]
[Black "Robert Merle"]
 [SetUp "1"]
[FEN "8/8/p1p4p/1p1p4/1P1P1P1k/P4K1P/8/8 w - - 0 53"]

Ed liet het lelijk liggen. Vanuit een stelling waar hij zetherhaling had speelde hij door en kreeg zijn tegenstander op zijn beurt de kans de zetten te herhalen. Helaas miste Ed een schaakje en koos het verkeerde veld voor zijn koning, waardoor de aanval doorsloeg.
Met zwart had Piet geduldig naar een eindspel toegewerkt met een actievere koning en een paard dat nuttiger was dan de witte loper, zodat opnieuw het evenwicht in de stand werd hersteld.
Nu hing de uitslag geheel af van de partij van Olav, die wat traag op gang kwam door een late tegenstander. Niemand die dat vreemd vond, “Frans is laat geboren en dat haalt ie nooit meer in”, werd er verklaard. Na 20 minuten kwam er een tegenzet, alom verbazing toen bleek dat degene die hem deed lid was van DD. De speler werd doorverwezen naar het volgende lokaal en na nog eens 20 minuten verscheen Frans mopperend: “Niemand heeft me verteld dat het hier is”. Een scherpe partij ontvouwde zich waarbij het verschil in tijd geleidelijk slonk. Toch had Olav nog een paar minuten toen Frans op increment spelend koelbloedig een verdediging kon organiseren op de onderste twee rijen met toren en paard tegen de toren en loper van Olav.
Uiteindelijk na verbeten strijd op 8 borden, terwijl er niets op het spel stond, eindigde het in 4-4 met een keurige vierde plek in de eindrangschikking.

SHTV H21723Schaakmat Westland H217614-4
1Martijn Hofstee1739-Karg Brunner18750-1
2Evert Baak1819-Robert Merle1737½-½
3Karl Baak1765-Ard Dekker1842½-½
4Olav van Leeuwen1817-Frans Vreugdenhil1866½-½
5Theo Bovenlander1730-Leno den Broeder17731-0
6Ed Olvers1740-Dirk van Nieuwkerk16820-1
7Piet Sikkes1651-Wijnand Hijkoop16991-0
8René Weerts1521-Vincent Kuyvenhoven1611½-½