SHTV H1 pijnlijk onderuit in Delft

Op maandag 16 december jl. gingen we op bezoek bij medekoploper DSC 2. Ook al zijn we met ronde 4 pas halverwege het seizoen, kon dit wel eens de beslissende match zijn in de strijd om het kampioenschap van HSB klasse 1A. Er waren liefst drie afzeggingen, maar ik had voor meer dan goede vervanging gezorgd. Vol vertrouwen begonnen we dan ook aan de wedstrijd.

De eerste uitslag was bij Gert-Jan Willighagen te noteren. Een wat wilde partij, waarin Gert-Jan een stuk achterstond, maar drie vrijpionnen had gecreëerd en gevaarlijk leek binnen te komen met de dame. Zijn tegenstander pareerde de storm en kwam nu zelf met zijn dame op bezoek, wat leidde tot een matnet.

Maarten Stolte kon zijn ratingoverwicht niet omzetten in een overwinning. Sterker nog, hij moest alle zeilen bij zetten om voldoende compensatie te hebben voor stukverlies. Met eeuwig schaak pakte Maarten nog een halfje.

Bij Hans Segers was er ook ongelijk materiaal en Hans leek daar de beste papieren te hebben. Terwijl ik het broodnodige punt al op mijn telraam had meegenomen, maakte Hans een fout waardoor het hele punt opeens een nul werd.

Wouter Noordkamp was in een remiseachtig toreneindspel beland, maar er waren zeker nog kansen. Gezien de stand op het scorebord en de overig borden, moest hij voor de winst gaan en dat lukte gelukkig ook.

Rik Pronk had het zwaar in zijn partij. Zijn tegenstond een materieel voordeeltje en wist Rik’s plannen te dwarsbomen. Uiteindelijk moesten we aan dit bord ook een nul noteren.

De achterstand was nu 3½-1½ en het werd nu heel moeilijk. Zeker toen Peter Vorstermans ook niet verder kwam dan remise.

Zelf speelde ik een prima partij (al zeg ik het zelf). Dankzij een gambiet kon ik met zwart actief aan de slag en ondanks een scherpe stelling met veel rekenwerk, was er geen vuiltje aan de lucht. De engine leert mij achteraf nog een paar gemiste kansen op voordeel. In de partij kwam het tijdnoodspook weer eens om de hoek kijken en een oliedom slippertje met de dame liet een cruciale pion slaan en het was eigenlijk meteen uit. Een zeer teleurstellend einde.

Het team had verloren en ook Eduard van Dijk stond niet al te best, maar die wist het tij nog te keren en nog een puntje voor ons binnen te slepen.

Al met al 5-3 verloren en de koppositie kwijt. Het is nu zaak om de laatste drie ronden een goed resultaat neer te zetten en te hopen op een misstap van de koploper. En anders moeten we volgend seizoen een nieuwe poging doen.

 

DSC 21879-SHTV 119235-3
1Jouke van Gosliga1852-Maarten Stolte2029½-½
2Wybe Evenhuis1861-Eduard van Dijk19710-1
3Bent Schleipfenbauer1898-Hans Segers19521-0
4Arno Wiersma1896-Peter Vorstermans1996½-½
5Evert van der Hooven1927-Rik Pronk18881-0
6Pieter Goossens1844-Wouter Noordkamp20240-1
7Willem Jan van den Broek1904-Gert-Jan Willighagen18891-0
8Arjan Drenthen1846-Ben Spierings16321-0