SHTV 4 lijkt veilig na zege op Pomar 2

Donderdag 9 februari kregen we het tweede team van Pomar op bezoek. Aangezien ons eerste ook een externe wedstrijd speelde, mochten wij in de grote zaal het uitvechten (over het bord) tegen onze tegenstander uit Rijswijk.

Jaap was ditmaal verhinderd om mee te spelen, met Claudia als invaller dacht ik toch nog alle borden vol te hebben. Bij de aanvang van de wedstrijd waren er echter maar zeven spelers aanwezig. Frans bleek ziek te zijn en was niet in staat om te komen spelen. Na een ruim kwartier vroeg ik Thijs of hij last-minute wilde invallen. Hij hielp ons hier gelukkig mee, want hierdoor werd er toch nog op alle 8 borden geschaakt.

Het begin was niet al te best voor ons. De eerste twee uitslagen waren punten voor Pomar. Thomas lijkt er dit seizoen op gebrand om een dameoffer te laten werken bij een externe partij. Niet voor de eerste keer had hij een actieve stelling, maar een dame minder. Zijn tegenstander bleef rustig en wist af te ruilen naar een simpel gewonnen stelling. Kawang, ditmaal spelend op het derde bord, begon zijn partij met veel bravoure, waarbij hij op zoek ging naar een aanval. Hierbij creëerde hij echter ook een paar zwaktes in zijn eigen stelling. De zwaktes werden goed uitgebuit door zijn tegenstander, waardoor het tweede punt voor Pomar niet meer te voorkomen was.

Ikzelf was niet in goede vorm. Na een zware dag lukte het mij niet om steeds de beste zet te spelen. Gelukkig wist mijn tegenstander hier niet gebruik van te maken, waardoor er een gelijke stelling op het bord kwam, waarbij ik waarschijnlijk iets beter stond. Inmiddels had ik gezien dat wij op vier borden beter stonden. Dit in combinatie met mijn belabberde spel deed mij besluiten om een remiseaanbod te doen aan mijn tegenstander. Mijn tegenstander keek even rond om vervolgens, tot mijn grote vreugde, het aan te nemen.

Ard leek genoeg te hebben van alle remises. Hij moest en zou voor de winst spelen en deed dit op een prachtige manier. Rustig manoeuvreerde hij al zijn stukken richting de koning van zijn tegenstander om vervolgens op het goede moment te offeren om alles open te krijgen. Het was onhoudbaar voor zijn tegenstander en de winst was binnen.

Eric was van tevoren een beetje geschrokken van de rating van zijn tegenstander (1845). Of dit gegrond was laten we maar even in het midden, maar feit was wel dat Eric al snel een stuk voor kwam te staan. Eric haalde snel de dreiging van zijn tegenstander er uit en wist het volgende punt voor ons binnen te halen.

Claudia liet weer eens zien dat ze prima in ons team thuis hoort. Ze speelde een sterke partij, waarbij een stuk gewonnen werd. Ook zij maakte geen fouten en wist haar partij mooi te winnen.

Thijs moest met minder tijd op de klok zijn partij beginnen. Dit bleek uiteindelijk fataal. Hij kreeg een prima stelling op het bord. Echter had hij hier zoveel tijd voor nodig, dat hij op het eind weinig bedenktijd over had. Uiteindelijk wist zijn tegenstander hier gebruik van te maken en de partij te winnen.

Als we een held van de avond moeten noemen, dan vindt André dat hij dat was. Hier is overigens best wat voor te zeggen. Hij won weliswaar een kwaliteit in het middenspel, maar een gewonnen stelling had hij daarna niet meteen. Hierbij had hij de mogelijkheid om voor een zettenherhaling te gaan, echter schaakte André moedig door, waarbij hij de winst voor het team binnen wist te halen. 4½-3½!

Door deze overwinning lijkt lijfsbehoud een feit. In theorie kunnen we nog eerste worden, maar dat lijkt me niet heel realistisch. De volgende partij is tegen de nummer twee in de stand: Botwinnik 3.

 

Schaakcombinatie HTV 41408-Pomar 21476-
1André Wagner1584-Hans Jacobs14351-0
2Eric Alvares1551-Willem Brizee18451-0
3Kawang Choi -Gerbrand Beekman16180-1
4Maarten van der Vegt1266-Vincent Steemers1507½-½
5Thijs Michels -John Woestenenk14040-1
6Ard van der Zwart1419-Jos Bergers12791-0
7Thomas Luk1315-Markus Lohrer13590-1
8Claudia Fasil1314-Wim Meijer13601-0