SHTV 3 nipt ten onder

Op maandag 5 oktober jl. speelde SHTV 3 de eerste wedstrijd van het seizoen uit bij DSC 5. Justus van Klaveren en Piet Sikkes hadden zich afgemeld, in hun plaats speelden Theo Dekker en André Wagner.

DSC 5 speelde vorig jaar in de Promotieklasse en zal in klasse 1B gaan strijden om het kampioenschap. SHTV 3 heeft lijfsbehoud als bescheiden doelstelling, maar is in staat het elke tegenstander moeilijk te maken. Zo ook op deze avond in Delft.

We begonnen voortvarend aan de strijd. André staat bekend om zijn snelle speelstijl, wat als risico heeft dat je dan ook sneller een foutje maakt. Dit keer trof hij een oude bekende tegenover zich die ook snel speelt en er stond binnen een uur een eindspel op het bord, waarin André een stuk won. Het was nog even opletten geblazen, maar het punt was snel daarna binnen. Er werd al snel een halfje toegevoegd door Ed Olvers. Ik heb weinig mee gekregen uit deze partij, maar aangezien de remise zonder overleg met de teamleider tot stand kwam, ga ik er maar vanuit dat de uitslag recht doet aan wat op het bord te zien was.

Aan het topbord ging het mis bij Meile Tamminga. De tegenstander maakte goed gebruik van het loperpaar en richtte zich op de gerokeerde koning, terwijl Meile de vijandelijke koning in het midden niet genoeg pijn kon doen. Toen er materiaal verloren ging en de tegenstander alsnog kon rokeren was het snel over en uit. Gelukkig zette Olav van Leeuwen ons weer op voorsprong. In een Sveshnikov speelde hij een mooie aanvalspartij, waarbij de tegenstander niet kon rokeren. In de slotstelling hing een stuk, waarna hij de hand van tegenstander kreeg.

Theo Dekker speelde een goede partij, waarbij hij een kwaliteit wist te winnen en de teamleider dan ook hoopte op de volle buit. Een remiseaanbod werd in overleg afgeslagen, maar in de voortzetting wist Theo het voordeel niet uit te buiten en de puntendeling was een feit. Bij Ruben Wiegerink was inmiddels een ogenschijnlijk verloren toreneindspel op het bord gekomen. Door goed actief spel kon de toren met 3 pionnen tegen toren plus 5 pionnen niet worden uitgebuit door de tegenstander en ook aan dit bord werd de vrede getekend. Theo Bovenlander had naar eigen zeggen een wat laffe opstelling in de Engelse verdediging. Hij hield lang de boel in evenwicht, maar in het middenspel verloor hij door een simpel trucje een stuk. Theo heeft in het belang van het team nog lang doorgespeeld, mede omdat de tegenstander ook veel tijd had geïnvesteerd. Die wist het echter goed af te maken en mocht ook nog mat zetten van Theo.

De stand was 3½-3½ en de ogen waren nu gericht op mijn bord. In de opening ging het allemaal naar wens, alle stukken hadden zich gericht op de koningsvleugel en waren op zoek naar de toegangscode. Schitterende offers had ik willen uitvoeren, maar de analyse gaf geen groen licht. En toen mijn aanval niet direct door liep, kreeg de tegenstander kans om wat stukken te ruilen. Het eindspel met elk een dame, twee torens en een loper leek redelijk in balans, maar wat forceerwerk bracht mijn tegenstander voordeel. In afwachting van de genadeklap kreeg ik onverwachts toch nog een kans op eeuwig schaak met de dame. Maar de serie schaakjes eindigde helaas bij gebrek aan goede velden en na afruil van de dames restte alleen maar een verloren pionneneindspel.

We hebben als team goed gestreden, hadden zeker kans op meer, maar uiteindelijk toch verloren. Ik heb er alle vertrouwen in dat we dit kalenderjaar wat punten kunnen binnenhalen. Eerst krijgen we Novelty Destroyers (5/11) en HSV 1 (19/11) op bezoek en daarna gaan we Haeghe Ooievaar 1 (16/12) in hun nieuwe locatie bezoeken.

DSC 51776SHTV 31732-
1Gert-Jan Baas1863-Meile Tamminga17791-0
2Jouke van Gosliga1820-Ben Spierings17061-0
3Arno Wiersma1830-Olav van Leeuwen18430-1
4Willem-Jan van den Broek1792-Theo Bovenlander17591-0
5Rob Smits1730-Ed Olvers1734½-½
6Jan van de Donk1743-Theo Dekker1705½-½
7Corniel Nobel1728-André Wagner15730-1
8Albert Kemeling1703-Ruben Wiegerink1638½-½