SHTV 3 meldt zich aan kop

Op woensdag 16 december speelde SHTV 3 de vierde wedstrijd van het seizoen. Uit tegen Haeghe Ooievaar betekent tegenwoordig spelen op woensdagavond, tot dusverre altijd een schaakvrije avond in de externe competitie (de slotronden daargelaten). Beide teams hadden te kampen met personele problemen. De tegenpartij moest maar liefst vier invallers inzetten. Aan onze kant drie invallers: Frans Coers, André Wagner en Jan Verheijen in plaats van Olav van Leeuwen, Justus van Klaveren en Piet Sikkes.

Onze invallers zorgden voor de eerste drie resultaten. Na bijna twee uur spelen opende Jan de score. Hij had een kwaliteit gewonnen en met nog een stukwinst werd het zelfs een hele toren. Dat was voldoende voor de overwinning. Bij zowel Frans als André was een dame-eindspel op het bord verschenen. Terwijl Frans met een pion meer probeerde te winnen, stond André juist een pion achter. Zoals zo vaak bij dame-eindspelen is het moeilijk winnen door de mogelijkheid van schaakjes geven met de dame. Op beide borden werd er zeker geprobeerd te winnen door de speler met de pion meer, maar de vrede werd uiteindelijk getekend op beide borden. Per saldo een 2-1 voorsprong, met dank aan de invallers.

Zelf speelde ik tegen Jan van der Meer, die als invaller graag tegen mij wilde spelen. Ik was dan wel verzekerd van een gezellige tegenstander, maar ik moest na drie nullen natuurlijk wel eens punten bij gaan dragen aan de teamprestatie. Door een kleine combinatie won ik een pion, maar zette daardoor wel mijn dame wat buitenspel. Toen die weer was geactiveerd, kon ik na dameruil afwikkelen naar een gewonnen eindspel waarin ik na stukwinst de overwinning in ontvangst mocht nemen.

Ruben speelde tegen Michelle de Liefde. Hoewel haar rating nog niet zo hoog is, moet je haar niet onderschatten. Ze speelt heel veel en gaat vooruit. Dat heeft Justus ook mogen ondervinden in het weekendtoernooi. Wat Ruben ook probeerde, hij kwam er niet doorheen. Remise lijkt dan ook een terechte uitslag.

Theo had inmiddels heel stilletjes materiaal gewonnen. Als ik het goed heb gezien een kwaliteit en twee pionnen. Met een dubbele aanval van een ver opgerukte pion werd nog meer materiaal gewonnen en de eenzame vijandelijke dame kon niks uithalen rondom Theo’s koning. Met zijn overwinning werd de teamwinst zeker gesteld: 4½-1½ en nog twee partijen te gaan.

Meile speelde met wit aan het topbord tegen Rob Warmerdam, de clubkampioen van Haeghe Ooievaar. Hoewel Meile een kwaliteit had moeten inleveren, werd het een spannende partij waarin Meile in de laatste zetten zijn toren steeds op een open lijn neerzette met matdreiging, waardoor de tegenstander (met twee torens op de 2e rij) steeds torenruil moest aanbieden.

Nu de rest van het team klaar was, vond Ed het ook wel welletjes in zijn partij tegen Maurits Bons. Ed bood dan ook remise aan, maar Maurits is een creatieve speler en hij wist handig een winnende zettenreeks te produceren. Zo werd het 5-3 voor SHTV 3. En dat alles onder het toeziend oog van toeschouwer Ton Bodaan (dank voor de support!).

Na deze overwinning en dankzij het puntverlies bij koploper DSC 5, gaat SHTV 3 aan kop in klasse 1B. In matchpunten staan we gelijk met Promotie 3 en DSC 5, die elkaar nog treffen. Nu zelf goed blijven presteren en hopen dat de concurrentie punten verspeelt. Wie weet wat 2016 gaat brengen?

 

Haeghe Ooievaar 11584-SHTV 316723-5
1Robert Warmerdam1736-Meile Tamminga1779½-½
2Jan van der Meer1589-Ben Spierings17060-1
3Maurits Bons1669-Ed Olvers17341-0
4Aad van Eijk1612-Theo Bovenlander17590-1
5Edwin van der Leij1507-Frans Coers1611½-½
6Franke Boersma1653-André Wagner1573½-½
7Geert van den Berg1529-Jan Verheijen15580-1
8Michelle de Liefde1380-Ruben Wiegerink1652½-½