SHTV 3 (HSB) onderuit tegen DD4

De eerste wedstrijd van het seizoen is altijd bepalend of je bovenin of onderin mee gaat doen in de ranglijst. We wilden dus met goed schaak laten zien wie we zijn. Hiervoor mochten we op bezoek bij DD in het Nationaal Schaakgebouw. Het vierde team van deze oude schaakclub stond ons hier te wachten.

Ik moet eerlijk zeggen dat het begin er niet heel hoopgevend uitzag voor ons. André ging snel een eindspel in, waarin een resultaat lastig te behalen zou worden. Jaap had een stuk geofferd, maar leek hier te weinig tegenspel voor te krijgen. Verder stonden ook Kawang, Wim en Ard iets minder. Thijs kwam gelukkig wel goed uit de startblokken.

Er moest nog echt wel wat gebeuren op de borden om een goed resultaat te halen. Ard en Wim wisten helaas niet hun partijen om te draaien, ze kwamen beide een pion achter wat voor hun tegenstander genoeg was voor de winst. Inmiddels stond Kawang ook een pion achter, maar hij speelde nog moedig door. Frans en ondergetekende hadden beiden een redelijk gelijke stelling, waar Frans zelf iets beter stond. In mijn partij konden ik noch mijn tegenstander uit de remisemarge komen. Een halfje voor beide teams was dus ook het resultaat.

André ontpopte zich als een ware Houdini. Als een echte ontsnappingskunstenaar wist hij van een ogenschijnlijk verloren stelling een remise te houden. Inmiddels was de stand dus 3-1 voor DD. Een niet heel hoopgevende stand, zeker aangezien zowel Kawang als Jaap erg moeilijk stonden.

Maar opeens sloeg de verwachting om… Kawang won zijn pion erg handig terug en met meer tijd op de klok was een resultaat zeker mogelijk in het eindspel. Ook Jaap wist de druk op zijn tegenstander te houden, waardoor hij zijn geofferde stuk terug won en ineens veel beter stond. Nadat Frans zijn partij in een punt had omgezet en de prachtige aanval van Thijs ook niet meer tegen te houden was, leek zelfs een winst mogelijk voor de SHTV’ers.

Ik ging met een gerust gevoel even naar het toilet om bij terugkomst in de zaal er achter te komen dat Jaap zijn dame en daarmee te partij had weggegeven. Hierdoor was de stand 4-3 en kon alleen een winst voor Kawang nog een gelijkspel nog redden. Helaas ruilde hij ten onrechte dames af, waardoor het eindspel gewonnen werd door zijn tegenstander.

Een teleurstellend begin van het seizoen, we zullen ons moeten revancheren tegen Schaakmat Westland 5; deze komen 8 november op bezoek bij de Bosbeskapel.

 

DD 41572-SHTV 314225-3
1Paul Koks1572-André Wagner1631½-½
2Ernst Roscam Abbing-Maarten van der Vegt1633½-½
3Hans Smallenbroek1600-Frans Coers15510-1
4Frans van Kampen1558-Jaap Luyendijk15151-0
5Casper Sterk1538-Ard van der Zwart13431-0
6Jinan Shin1607-Kawang Choi12751-0
7Gerrit Horst1608-Thijs Michels13200-1
8Dick Hennink1518-Wim Vermeulen11041-0