SHTV 2 KNSB met champagne het nieuwe jaar in

Op 15 december jl. mochten wij aantreden in de Kameleon tegen Spijkenisse 2. Na de vorige externe blamage begonnen de eerste donderwolken zich al boven het team te vormen. Destijds wist de teamleider zich staande te houden dankzij het uitzoeken van een perfecte eetgelegenheid, maar deze keer moest er iets gebeuren. De basisopstelling was flink door elkaar geschud en teamleider Ben durfde zelf niet meer mee te spelen. Gelukkig had hij nog wel de opstelling naar iedereen gemaild, zodat we ons goed konden voorbereiden met welke kleur we speelden en op welk bord.

De voorbereiding, daar ligt het niet aan bij dit team, want die wordt altijd grondig en zorgvuldig gedaan. Cijfertjes vooraf: 1 overwinning, 1 gelijkspel en 2 nederlagen en zicht op de degradatiestreep en een tegenstander die met gemiddeld 50 punten meer kwam opdagen.

Zodoende was bijna iedereen op tijd om de eerste zet te spelen. Olav en Robin waren gepland later en wedstrijdleider André hield tactisch het startmoment nog even wat langer op, zodat de tijdsachterstand beperkt bleef tot een paar minuten.

Gert-Jan zat deze keer op bord 6 en zag een mooi stukoffer op de koningsstelling van de tegenstander. Hierdoor openden alle lijnen zich naar de koning toe en werd elke verdediger van de tegenstander geblokkeerd. Mooi offer, mooie afronding, 1-0.

Robin zat deze keer als enige op zijn eigen bord. Hij kon echter niet voorkomen dat hij verloor. Het was nog wel even spannend maar het punt ging hier helaas naar de verkeerde kant van het bord. 1-1

Intussen had ondergetekende, als playing teamcaptain ad interim, remise aangeboden en dit werd zonder blikken of blozen afgewezen. De andere borden toonden mooie stellingen waar maar weinig echte slechte stellingen tussen stonden. Meile speelde op bord 1 wel remise. Daar zat op papier een wat zwakkere tegenstander, ongetwijfeld om Eduard van Dijk te bestrijden, maar die was er dus niet.

Bart, spelend op bord 3, haalde ook het punt binnen. Waardoor we nu 2,5 bordpunt hadden. Vier borden om nog 2 bordpunt binnen te halen. William stond beter, mocht van mij remise maken, maar speelde (terecht) door. Olav stond beter, maar de stelling was kritisch. Zelf stond ik een pion voor, maar er stonden aan beide kanten nog maar een paar pionnen en drie lichte stukken op het bord dus het voordeel was niet erg groot. Ton stond eigenlijk de hele partij al mooi.

William maakte gedecideerd gehakt van zijn tegenstander en nu werd het zweten. Wie ging het laatste punt binnenhalen. Uiteindelijk was het Olav die het winnende punt kon binnenslepen. Zijn eindspel was beter en hij scoorde na een lange partij een mooie overwinning.

Omdat ook ik, na wat afruilen tot een remisestelling kwam en Ton keurig zijn overwinning binnen haalde was de ruime zegen een feit. Een mooie 6-2 overwinning, een heerlijk dagje schaken en genoeg reden om een beetje naar boven te kijken op de ranglijst. We staan nu op 50% en zelfs in het linkerrijtje. Verder vind ik het een genot om op zaterdag te kunnen spelen, los van alle hectiek van doordeweeks en voel ik de energie in de partijen zitten.

Het volgende verslag zal ongetwijfeld weer komen van onze teamcoach. Dit betekent ongetwijfeld dat u de volgende keer wel weer allemaal mooie partijen met diepe analyses zult tegen komen, maar die zal ik u besparen.

Geurt Jan van der Meiden

SHTV 21778Spijkenisse 218246-2
1Tamminga , M. (Meile)1676Koopman , R.P.E. (Richard)16910.5-0.5
2Meiden van der, G.J. (Geurt Jan)1626Glopper de, J.B.H. (Bart)18870.5-0.5
3Verbaan , B.M. (Bart)1941Sideras , K. (Kostandinos)19141-0
4Bodaan , A. (Ton)1843Buuren van, F. (Fabian)20051-0
5Zanten van, W.P.C. (William)1933Kalkman , R. (Rob)18741-0
6Willighagen , G.J. (Gert-Jan)1844Jakhari , A.S.S. (Ansh)17201-0
7Leeuwen van, O. (Olav)1857Maes , D.R. (Djad)18791-0
8Leeuwen van, R.C.D. (Robin)1506Verheul , J.M.A. (Job)16240-1