SHTV 1 wint weer van Souburg 2

Na meer dan anderhalf jaar stond er eindelijk weer een KNSB-wedstrijd op het programma. Toevalligerwijs was de tegenstander dezelfde als in de vorige thuiswedstrijd in februari 2020, namelijk Souburg 2. De uitslag was ook hetzelfde: 5-3.

Het leek dus of er weinig veranderd is in de laatste anderhalf jaar. De tafels stonden wel wat verder uit elkaar en de deuren stonden open. Wel was de opstelling totaal anders: van de acht spelers die de vorige keer bij ons meededen, waren er slechts twee weer bij. Waar enkele andere clubs veel spelers hebben zien vertrekken tijdens de coronaperiode, is dat bij ons gelukkig niet het geval. Er was sprake van een toevallige combinatie van verhinderingen, spelers die een voorkeur hadden voor het tweede en andere beschikbare invallers. Het gevolg was dat ik weer eens de jongste van het team was, en zelfs met een marge van meer dan 10 jaar…

Wennen was het wel. Want wat was toch ook al weer de bedoeling van die grappige houten poppetjes die je kon neerzetten op zo’n houten bord als alternatief voor het ontbreken van een laptop met een duidelijk tweedimensionaal beeld? De grappige poppetjes zorgden voor een hinderlijke schaduw op het bord, wat de oriëntatie op de stelling een tijdje bemoeilijkte en het was ook onhandig dat ze zichzelf niet opzetten zoals online. De vrijwillige bordopzetters moesten er dan ook nog even inkomen. Een aantal borden lag een kwartslag gedraaid en mede daardoor stonden de poppetjes ook anders opgesteld dan zoals op het scherm gebruikelijk is. Gelukkig konden we dit bijtijds herstellen.

Veel spelers hebben het afgelopen anderhalf jaar alleen maar online gespeeld en dan vooral snelschaak- en rapidpartijen. De vertrouwdheid met een langzame partij was dan ook ver weg. Dit vertaalde zich in een rustige opzet van de partijen op vrijwel alle borden en wat onzekerheid bij deze en gene (“Ik ben onzeker bij elke zet die ik doe”).

Uitzondering op de rustige opzet waren de partijen van Bart op bord 2, die zoals wel vaker een gambiet speelde en van mij op bord 1. Mijn tegenstander vergat in de rustige opening een zet, waardoor hij een pion verloor. Toen hij doorging op de vooraf besloten weg, werd dat zelfs een kwaliteit.

Terwijl op de overige borden wit in meer of mindere mate de overhand kreeg, vroeg Bart of remise akkoord was. Het gambiet had niet geleid tot een spannende stelling, maar vooral tot rustig geschuif. Aangezien onze witspelers meer de overhand leken te hebben dan Zeeuwse witspelers, was er geen reden om vanuit teambelang een beslissing te moeten nemen en Bart en zijn tegenstander kozen dan ook voor een half punt.

De eerste overwinning kwam van Rik. Hij leek met wit juist weinig te bereiken. Zwart leek wat actiever te staan en Rik verbruikte veel tijd. Toen ik later weer eens keek, leek zwart zelfs behoorlijk beter te staan, maar na wat beter tellen, telde ik een stuk meer bij Rik. Even later was het afgelopen. Volgens Rik werd de partij beslist door een blunder van zijn tegenstandster.

Bij Frans, in zijn eerste wedstrijd voor SHTV direct doorgeschoven naar het eerste, werd het remise en dat was toch wel een tegenvaller gezien het spelbeeld. Aanvankelijk leek het dermate eenrichtingsverkeer in zijn partij, dat ik het punt al bijna geteld had. Hij zadelde zwart op met wat lelijke dubbelpionnen en een loper die niet meer kon dan tegen eigen pionnen aankijken. De loper van Frans kon die pionnen naar hartenlust aanvallen en het was wachten op het binnenvallen van de zwarte stelling met de andere witte stukken. Helaas werden dat er steeds minder. Toen ook de laatste torens waren afgeruild, bleek het bijzonder lastig om nog met de koning binnen te dringen. Zwarte keepte netjes en hoewel Frans nog het een en ander probeerde, kwam hij er niet doorheen.

Ook Ton wist een half punt bij te schrijven, maar tegengesteld aan de methode van Frans. Hij stond dermate onder druk dat hij blij was een kwaliteit te kunnen offeren, hoewel hij daar naar eigen zeggen geen compensatie voor had. Toen hij echter ook nog een pion wist te pakken, was de stelling weer wat meer in evenwicht en beide spelers vonden remise wel prima.

Met een 2,5-1,5 tussenstand was het tijd de balans op te maken. Ik had nog steeds een kwaliteit meer, maar mijn stukken stond op de onderste rijen wat in de knoop, terwijl mijn tegenstander met zijn sterke lopers gevaarlijk kon worden. Evert leek wat initiatief te ontwikkelen, maar bij Meile en Karl zag het erg bedenkelijk uit. Spannend nog.

Bij Meile leek aanvankelijk weinig aan de hand en ik dacht zelfs dat hij wat beter stond. Maar wit wist een gevaarlijke vrijpion te creëren ondersteund door zijn toren en loper. Meiles stukken deden hier nauwelijks wat tegen. Zijn koning stond afgesneden, zijn loper stond wat zielig op de onderste rijen in de hoop niet gevangen te worden en zijn toren stond weliswaar mooi centraal, maar kon niet bij de witte vrijpion komen. Het zag er somber uit. Op een of andere manier wist Meile de witte pion toch onschadelijk te maken. Volgens hemzelf en enkele toeschouwers had wit hier wel meer uit kunnen halen. Het resterende eindspel met ongelijke lopers en voor Meile een betere pionnenstructuur bood weinig kansen op iets anders dan remise, maar in afwachting van de ontwikkelingen op de andere borden speelde Meile nog even door.

Uiteindelijk wist ik zelf ook te winnen. Na de aanvankelijke kwaliteitswinst kwam wit sterk opzetten en kon ik me beperken tot reactieschaak. Dat had wel tot gevolg dat wit allerlei diepe plannen en stellingen beoordeelde, terwijl ik wel lang nadacht, maar weinig zag. Illustratief is het volgende moment.

[Event "KNSB-competitie 4e klasse G"]
[Site "SHTV 1 – Souburg 2"]
[Date "2021.09.18"]
[Round "1"]
[White "Roel Schroevers"]
[Black "Wouter Noordkamp"]
[Result "0-1"]
[PlyCount "62"]
[FEN "r1b2rk1/1p2qppp/p7/Q7/4n3/4B1P1/P1N1PPBP/5RK1 b - - 0 19"]
19… Re8 {Het duurde lang voordat ik tot deze zet besloot, vooral omdat alle alternatieven met niet zo bevielen. Mijn idee achter de zet was om uit de diagonaal a3-f8 te stappen en het paard op e4 een keer extra te dekken.}  20. Rb1 {Totaal niet aan zien komen en nu kon ik echt niets meer verzinnen. De loper kan niet spelen, op 20… b5 kan wit gewoon slaan en alles leek nadelen te hebben. Uiteindelijk na een kwartier denken zag ik de mogelijkheid om met De5 misschien dames te ruilen en anders de witte dame te verjagen.} 20… Qe5 {Na afloop vertelde mijn tegenstander dat hij het plan met Te8 om e5 te verstevigen en vervolgens De5 te kunnen doen, erg diepzinnig en goed gevonden vond. Ik was maar zo eerlijk om te zeggen dat het hele idee totaal niet bij me op was gekomen toen ik Te5 overwoog.}  21. Qxe5 Rxe5 22. Bd4 Re8 23. Rb4 f5 24.
Ne3 b5 25. Nd5 Rb8 26. e3 Bb7 27. Nf4 Rbc8 28. Rb1 Rc2 29. f3 Nd2 30. Rd1 Rxa2
31. Nh5 Nxf3+ 0-1

Zoals uit de partij blijkt, wist ik uiteindelijk de kluwen stukken te ontwarren en toen ging het onverwacht snel.

Daarmee kon Meile remise maken en dat deed hij dan ook. Everts initiatief had een pion opgeleverd, maar hij had nog maar weinig tijd en was geschrokken dat hij eerder iets gemist had. Hij ging voor de zekerheid dan ook maar voor een halfje.

Toen was alleen Karl nog bezig. Ook hij was met zwart onder druk komen te staan en had een pion moeten inleveren. Hij wist de meeste stukken te ruilen en kwam in een eindspel met allebei een toren en ongelijke lopers. Hoewel zijn pionnenstructuur niet best was, wist hij alles bij elkaar te houden en remise leek haalbaar. Wit probeerde het nog een tijd, maar uiteindelijk werd ook in deze partij tot remise besloten.

Zo werd het, net als de vorige wedstrijd, dus 5-3 voor ons, waarschijnlijk wel een terechte uitslag. Onze zwartspelers mochten niet mopperen met remise, maar dat gold ook voor de meeste zwartspelers aan Souburgse zijde.

In de volgende ronde staat een uitwedstrijd tegen Goes 2 op het programma. In het vorige seizoen werd de competitie stilgelegd net voordat deze wedstrijd gespeeld zou worden, dus hopelijk houdt hier de overeenkomst met het vorige seizoen op.

SHTV 11860Souburg 214845 - 3
Wouter Noordkamp2019Roel Schroevers18161 - 0
Bart Verbaan1880Max Toetenel1810½ - ½
Karl Baak1852Carl Schoor1801½ - ½
Evert Baak1825Albert Vermue1729½ - ½
Ton Bodaan1941Willem Brouwer1607½ - ½
Rik Pronk1819Johanna Brouwer13251 - 0
Meile Tamminga1764Brandon Haasbroek968½ - ½
Frans Hoogeveen1780Jens de Visser815½ - ½