SHTV 1 wint ruim van Goes 2

Na de moeizame zege op Souburg 2 begint het eerste op stoom te komen. Het schaakgevoel en het ritme lijken langzaam terug te komen. Tegen Goes 2 had de teamleider een ontspannen middagje en hij zag met een gerust hart het team met 7-1 winnen. Misschien niet toevallig werden de twee remises behaald door de twee spelers die er de vorige ronde niet bij waren. Op de vrijdag voor de wedstrijd ontstond enige stress. We kregen een afzegging wegens verkoudheidsklachten (verstandig in deze tijd) en ook bij het tweede waren de nodige afzeggingen. Invallers bleken moeilijk te vinden. Na een beroep op de nodige flexibiliteit en paar keer heen en weer schuiven van spelers zou Evert uiteindelijk bij ons meedoen.

De reis naar Goes werd uitgevoerd met 3 auto’s en nog iemand met het OV. Of dit een tijdelijk bijeffect van corona is of het nieuwe normaal, zal de tijd uitwijzen. Ik vond het in ieder geval meer ontspannen dan eerdere ervaringen met 5 man in een auto naar Zeeuws-Vlaanderen. Van iedereen verliep de reis soepel, hoewel de navigatie van Karl hem door een parkje met alleen wandelpaden wilde sturen. Mooi op tijd verzamelden we op het schoolplein van de school waar we zouden spelen. Voor het eerst speelde Goes hier een thuiswedstrijd en ze gaven aan dat het nog wat zoeken was naar de juiste tafelindeling. Toen het tijd werd om de speellocatie van binnen te verkennen, maakten we ons een beetje zorgen. Vooraf was al aangekondigd dat er met twee borden op een tafel werd gespeeld en dat daardoor geen anderhalve meter afstand gehouden kon worden.

En de tafels waren inderdaad klein. Zelfs zo klein dat er creatieve oplossingen met schoolbankjes en stapels boeken werden gevonden om de klok naast de tafel te kunnen zetten zodat de borden en notatieformulieren er in ieder geval oppasten. Maar zorgwekkender was dat er in het gedeelte waar wij zouden spelen maar zes borden opgesteld stonden. Het zou toch niet… En helaas, Goes had ook de nodige personele problemen en kon maar zes spelers opstellen. Dat betekende dat Ton en Wouter zonder zelfs maar een stuk aan te hoeven raken, een punt konden incasseren.

Daarvoor ben je natuurlijk niet drie uur (heen en terug) onderweg, maar ach, het was een prachtige herfstdag, de zon scheen volop en op het schoolplein was het prima uit te houden met de krant en vooral het cryptogram uit diezelfde krant. Ton vertrok richting centrum Goes en maakte zich nuttig door alvast een restaurant voor de avond uit te kiezen en te reserveren. Ik had de gelegenheid om de bibliotheek van de school te bekijken en was met name geïnteresseerd in de sportafdeling. Er stond wel een boek over Minecraft (is dat tegenwoordig ook al sport?), maar niets over schaken…  Hier ligt nog een mooie taak voor de schaakclub.

Tijd om over te gaan naar het schaakinhoudelijke gedeelte van deze middag. Meile zag zijn tegenstandster al snel een paarduitval naar g5 doen. Toen dat gevolgd werd door Df3 en er ook al een pion op h3 stond, had het paard geen velden meer. Om het paard te redden, offerde een ander stuk zich op, maar het resultaat was hetzelfde: Meile won een stuk en had geen problemen om dit om te zetten in een punt.

De andere vijf partijen waren langdurige gevechten tot ver in het eindspel. Gert-Jan zag zijn tegenstander met wit een wat onorthodoxe opening spelen, die niet zo geweldig uitpakte. Na een zet of 10 leek zwart al geweldig te staan. Wit kwam echter met een verbluffende zet, die ik al als zet van de dag wilde typeren, totdat bleek dat er een nog verbluffender antwoord was, wat Gert-Jan echter niet zag of in ieder geval niet speelde. Uiteindelijk wist wit langzaamaan de overhand te krijgen en belandde in een dubbeltoreneindspel waarin Gert-Jan meer zwaktes had dan zijn tegenstander. Hij probeerde tegenspel te krijgen door ook wat pionnen van wit te bestoken. Waar wit beter eerst zijn eigen pionnen had kunnen beschermen en daarna verder te spelen op de zwarte zwaktes, koos hij ervoor om direct achter Gert-Jans pionnen aan te gaan. Gert-Jan kon in ruil daarvoor ook wat witte pionnen meepakken. Het resultaat was dat hij van zijn zwaktes af was. Wit had weliswaar een vrijpion, maar veel stelde dat niet voor en remise was dan ook een logische uitslag.

[Event "Goes 2 – SHTV 1"]
[Site "KNSB-competitie 4e klasse G"]
[Date "2021.10.09"]
[Round "2.6"]
[White "Van Steijn, Jefta"]
[Black "Willighagen, Gert-Jan"]
[Result "1/2-1/2"]
[ECO "C00"]
[PlyCount "71"]
[EventDate "2021.??.??"]
[SourceVersionDate "2021.10.10"]
[FEN  "r3kb1r/p4ppp/b1p1p3/q2p4/3PnB2/2NQ1N2/PPP2PPP/R3K2R w KQkq - 0 11"]

{Hier kwam wit met het verbazingwekkende} 11. Bc7
{Als je het ziet, ligt de zet eigenlijk wel voor de hand, maar kom er maar
eens op. Stockfish komt echter met een nog verbluffender antwoord.} Qxc7 (11...
Bxd3 {wint een pion, maar wit lijkt actief spel en compensatie te krijgen.
Gert-Jan wilde dit dan ook niet spelen.} 12. Bxa5 Bxc2 13. Rc1) (11... Qxc3+ {
is de zet van Stockfish}) 12. Qxa6 Bb4 {En uiteindelijk remise.} 1/2-1/2
 

Met de tijdnoodfase in aantocht (of bij een enkeling al een tijdje bezig) gaf een rondje langs de borden een geruststellend beeld. Peter leek wat moeilijk te staan, Evert had een kleine kwaliteit meer, Karl een pion en veel meer tijd en Rik had een remiseaanbod afgeslagen om nog even een eindspel uit te melken.

Peter had na de opening wat gaten in zijn stelling en zag een wit paard op e6 belanden. Hij hield de zaken echter goed onder controle, maar daarna wist wit aan de andere kant van het bord dreigingen te creëren met pionnen op b6 en a5 tegenover een eenzame zwarte pion op b7. Voortdurend moest Peter alert zijn op doorbraakpogingen. Inderdaad wist wit een vrijpion te krijgen op de b-lijn en toen hij een kwaliteit offerde, leek mij dat Peter een toren moest geven om de vrijpion te stoppen. Gelukkig had Peter het scherper gezien, hij kon door een toren tussen te plaatsen een kwaliteit teruggeven en de vrijpion onschadelijk maken, waarna een toreneindspel met drie tegen drie op één vleugel overbleef. Ik vond het dan ook niet gek dat Peter tegen mij zei dat hij een remiseaanbod had gekregen. Ik antwoordde dat hij dat wel kon aannemen, waarna hij een zet deed, wat zei en de spelers alsnog remise overeenkwamen. Ik was verbaasd over de gang van zaken, vooral ook omdat ik dacht dat hij met zijn zet eigenlijk het remiseaanbod had afgeslagen en bovendien wit juist nog wat mogelijkheden had gegeven om het nog even te proberen. Het bleek echter dat hij had gezegd dat zijn buurman een remiseaanbod had gekregen en vervolgens bood hij zelf remise aan met zijn zet.

Met een 4-1 tussenstand en drie betere stellingen leek de winst wel binnen, kon ik terug de zon in en konden de nog spelende spelers proberen de score nog wat op te voeren.

Rik was de eerste die dat deed. In onderstaande stelling kreeg hij een remiseaanbod. Wit staat echter duidelijk beter. Ik zag vooral de zwarte loper die tegen zijn eigen pionnen aankijkt, maar belangrijker is nog dat de zwarte koning voorlopig is afgesneden terwijl de witte zich met zevenmijlslaarzen naar het centrum en de zich daar bevindende zwarte pionnen begeeft. De lopers gingen al snel van het bord, maar het toreneindspel dat overbleef, werd door Rik onberispelijk naar winst gevoerd.

[Event "Goes 2 – SHTV 1"]
[Site "KNSB-competitie 4e klasse G"]
[Date "2021.10.09"]
[Round "2.7"]
[White "Pronk, Rik"]
[Black "Van Ruler, Joop"]
[Result "1-0"]
[ECO "B25"]
[PlyCount "107"]
[EventDate "2021.??.??"]
[SourceVersionDate "2021.10.10"]
[FEN  "7k/pp2r1bp/8/2p5/3p4/1P1P4/P1PB1RKP/8 w - - 0 31"]
31. Bf4 Rd7 32. Kf3 Kg8 33.
Ke4 a6 34. Bg3 Rd8 35. a4 Rd7 36. Rf5 b6 37. Be5 Bf8 38. Rf6 Bg7 39. Rf5 ({
In de analyse zei Rik nog dat hij had gekeken naar Te6, maar dat niet helemaal
vertrouwde. Na wat hij dan had willen spelen, blijkt dat wantrouwen terecht.} 
39. Re6 Kf7 40. Kf5 {niet zo handig} (40. Rc6 Re7 41. Rc7 {wint alsnog}) 40...
Rd5 {en zodra de witte pionzetten op zijn, kan wit opgeven omdat zijn stukken
niet meer kunnen bewegen.}) 39... Bxe5 40. Rxe5 Kf7 41. a5 bxa5 42. Rxc5 Re7+
43. Kxd4 Re2 44. h4 Rh2 45. h5 a4 46. bxa4 Rh4+ 47. Ke3 Rxa4 48. Rc7+ Kg8 49.
c4 Ra1 50. d4 a5 51. d5 Rd1 52. Ra7 Ra1 53. d6 a4 54. d7 1-0


Karl kwam met wit in een wat merkwaardige stelling terecht, waarin hij een geïsoleerde dubbelpion op de e-lijn had, die tegelijkertijd telde als twee vrijpionnen. Zwart had een pionnenmeerderheid op de damevleugel, maar daar stonden ook alle stukken nog in de beginstelling. Dat laatste werd snel opgelost, maar een groter probleem voor zwart was zijn beperkte bedenktijd. Hij moest zeker 15 zetten doen met minder dan een minuut op de klok en dan gaat er wel eens wat mis. Karl stelde zwart voor lastige problemen, won uiteindelijk een pion en daarmee creëerde hij direct drie isolani’s bij zwart. Zwart kreeg aanvankelijk nog wel tegenspel, maar ging met nog steeds weinig bedenktijd voor afruil en vereenvoudiging van de stelling. Op zet 41 kon de balans worden opgemaakt. Met het loperpaar, een pion extra, een zwart paard buitenspel en een ten dode opgeschreven zwarte pion op a5 had Karl groot voordeel. Zwart stribbelde nog lang tegen, maar Karl liet zich de winst niet meer afpakken. Hieronder de partij met commentaar van Karl zelf.

[Event "Goes 2 – SHTV 1"]
[Site "KNSB-competitie 4e klasse G"]
[Date "2021.10.09"]
[Round "2.5"]
[White "Karl Baak"]
[Black "Jari Groen"]
[Result "1-0"]
[FEN "rn4k1/ppp1b1pp/4b3/8/2pBP3/6P1/PP2P1BP/R3NK2 w - - 0 16"]
[PlyCount "85"]
[EventDate "2021.??.??"]

{Nadat ik me in de opening herinnerde dat ik Pe1 moest spelen, maar schrok van
het zwarte antwoord, besloot ik snel af te wikkelen naar een eindspel met
nogal dubieuze centrumpionnen.} 16. Nc2 Nd7 17. Ne3 Rf8+ 18. Kg1 Bg5 $6 {
met een concrete dreiging} 19. h4 {hopend op een fout} (19. Rc1 $2 c5) 19...
Bxe3+ $6 (19... Bh6 $2 20. Nf5 $1) 20. Bxe3 a6 21. Bf4 Rc8 $5 {zwart wilde het
veld d6 blijven beheersen} 22. Rd1 Nb6 23. Rd2 h6 24. Bf3 Kf7 25. Kf2 Ke7 26.
Ke1 (26. Ke3 $2 c3 27. bxc3 Nc4+) 26... Nd7 {niet tevreden met de 22ste zet?}
27. Kd1 Nf6 $6 {maar dit is van de regen in de drup} 28. e5 Ng4 $6 29. Bxb7 {
nu heeft zwart meer geïsoleerde pionnen dan wit} Rb8 30. Bf3 Rb5 31. Bc6 Rc5
32. Bb7 a5 $6 33. a4 $6 {hierna kan zwart niet op e5 nemen, maar van voordeel
is geen sprake} c3 (33... Nxe5 $2 34. Be3) 34. bxc3 Rxc3 35. Rb2 Rb3 $6 (35...
Bb3+ $2 36. Kd2) (35... Rc4 $6 36. Rc2 Rxa4 37. Rxc7+ Kf8) (35... Ra3 36. Bc6
Bb3+) 36. Kc2 Rxb2+ $2 {de zwartspeler was sterk afhankelijk van het increment
wat denk ik de laatste twee goedkope zetten verklaart} (36... Ra3 37. Bc6) 37.
Kxb2 Bc4 38. Bf3 h5 39. Kc3 Be6 40. Bc6 Ba2 {de tijdscontrole gehaald maar de
stelling is verloren} 41. Kd4 Bb3 42. Bb5 Nh6 {helemaal nat geregend op g4
gaat het paard op zoek naar zonnige orden} 43. Bg5+ {hetzelfde geldt voor de
loper maar die gaat het makkelijker af} Kf8 44. e4 {sommige spelers doen dit
op de eerste zet} Nf7 45. Bd2 Nd8 46. Bxa5 Ne6+ 47. Kc3 Bd1 48. Bb4+ c5 {
daadwerkelijk de beste zet, maar dat onderstreept hoe slecht de stelling is}
49. Ba3 Bf3 50. Bc4 Ke7 51. Kd3 Bd1 52. a5 Ba4 53. a6 Bc6 54. a7 Nc7 55. Bxc5+
Kd7 56. Ke3 Ne6 57. Bb6 g6 58. Bd5 1-0

Evert (met zwart) pakte met een paard een voldoende gedekte pion op e4. Ik vermoedde wat het plan hierachter was en zag tot mijn schrik dat dat niet werkte en gewoon een stuk zou verliezen. Uit het vervolg bleek dat Evert het beter gezien had dan ik en een ander plan had om het stuk terug te winnen. Het plan bleek echter toch een behoorlijk lek te bevatten, maar dat ontging zijn tegenstander. Die miste nog een kans op groot voordeel door een dameoffer en blunderde even later door een combinatie toe te laten waardoor Evert het loperpaar tegen een toren kreeg. Evert volgde een duidelijk plan om dit voordeel om te zetten in een punt: pionnen ruilen, resterende witte pion veroveren omdat die niet meer verdedigd kon worden door de toren alleen, en met de overgebleven zwarte pion naar de overkant. Hij mocht nog even laten zien dat hij mat kon zetten met twee lopers. Het hongerige deel van het team dat in Goes zou gaan eten, besloot dit niet meer af te wachten, maar het bleek uiteindelijk in een paar zetten bekeken. De partij is door Evert van commentaar voorzien.

[Event "Goes 2 – SHTV 1"]
[Site "KNSB-competitie 4e klasse G"]
[Date "2021.10.09"]
[Round "2.4"]
[White "David de Feijter"]
[Black "Evert Baak"]
[Result "0-1"]
[FEN "r1b2rk1/ppq2pb1/2p2npp/2n1p3/2P1P2B/2NB1N2/PPQ2PPP/R2R2K1 w - - 0 13"]
[PlyCount "128"]

13. Rd2 Bg4 14. Be2 g5 15. Bg3 Nfxe4 (15... Nh5 16. Ne1 Bxe2 17. Nxe2 Nf4) 16.
Nxe4 Nxe4 17. Qxe4 f5 18. Qc2 (18. Bxe5 $5 fxe4 19. Bxc7 exf3 20. Bxf3 Bxf3 21.
gxf3 Rxf3) 18... f4 $2 19. Rad1 $2 (19. Nxg5 $1 Bf5 20. Ne4 fxg3 21. hxg3 $16)
19... Rad8 $2 20. h3 $2 (20. Nxg5 $1 $18) 20... Bf5 21. Bd3 $2 (21. Qxf5 $1
Rxf5 22. Rxd8+ Rf8 23. R8d7) 21... Rxd3 $19 22. Rxd3 fxg3 23. Qd2 gxf2+ 24.
Kxf2 e4 25. Rd8 exf3 26. Rxf8+ Kxf8 27. Kxf3 Bf6 28. b3 Qe5 29. Re1 Qc3+ 30.
Qxc3 Bxc3 31. Re2 Kf7 32. g4 Bg6 33. Re3 Bd4 34. Re2 Kf6 35. Re1 a5 36. Re2 c5
37. Re1 Be5 38. Re2 {met remisevoorstel. Zwart is risicoloos op weg naar zet
40. Misschien dacht wit dat er geen vorderingen waren.} Be8 39. Re1 Bc6+ 40.
Kf2 Bd4+ 41. Kg3 a4 {Plan c4 isoleren dan veroveren en c5 laten promoveren.}
42. Re2 axb3 43. axb3 b5 44. Re1 bxc4 45. bxc4 {Isoleren is gelukt. Voor het
veroveren was La4, Lb3 gepland. Aanvallen op een loper kunnen altijd met
schaakjes worden opgelost, maar op La4 volgt Tb1 en Tb6 en zwart mag gaan
rekenen.} Bd7 46. Kf3 Be6 47. Rc1 (47. Rb1 Bxc4 48. Rb6+ Be6) 47... Bf7 48. Ke4
Ke6 49. Kf3 (49. Rb1 $2 Bg6+) 49... Bg6 50. Ke2 h5 51. Kf3 hxg4+ 52. Kxg4 Bf5+
53. Kg3 (53. Kxg5 $2 Be3+) 53... Bd3 54. Kg4 Be2+ 55. Kg3 Kf5 56. h4 gxh4+ (
56... g4 {De betere zet, maar ruilen is wel zo eenvoudig.}) 57. Kxh4 Kf4 58.
Kh3 Ke3 59. Kg3 Kd2 60. Rb1 Bxc4 61. Rb7 Bd3 62. Kf3 ({hardnekkiger is} 62. Rd7
Bb2 63. Rb7 Bh8 $1) 62... c4 63. Rc7 c3 64. Kf4 {Hier geeft Fritz mat in 10,
maar ik moest het eerst weer eens verzinnen.} c2 65. Rxc2+ $8 Bxc2 66. Kf3 Be5
67. Kf2 Be4 68. Kg1 Ke3 69. Kf1 Bc3 70. Kg1 Kf3 71. Kh2 Bd4 72. Kh3 Bf2 (72...
Bf6 73. Kh2 Kf2 74. Kh3 Bf5+ 75. Kh2 Be5+ 76. Kh1 Be4#) 73. Kh2 Bf5 74. Kh1 Bd4
75. Kh2 Kf2 76. Kh1 Bc5 0-1

Daarmee kwam de eindstand op liefst 1-7. Hiermee hebben we een mooie uitgangspositie voor de topper in de volgende ronde tegen Spijkenisse 2. Dan hebben we in ieder geval nog meer ritme dan nu!

Goes 21632SHTV 118761 - 7
NOWouter Noordkamp20250 - 1 R
Niels de Feijter1797Peter Vorstermans1960½ - ½
NOTon Bodaan19320 - 1 R
David de Feijter1753Evert Baak18220 - 1
Jari Groen1703Karl Baak18500 - 1
Jefta van Steijn1682Gert-Jan Willighagen1833½ - ½
Joop van Ruler1713Rik Pronk18200 - 1
Marlies Kloos-Kämink1146Meile Tamminga17640 - 1