SHTV 1 verliest ruim van titelkandidaat DSC 2

Op 4 november jl. mocht SHTV 1 weer aantreden in de KNSB, dit keer uit naar koploper DSC 2. Het was full house in het DuWo Denksportcentrum 'Sebastiaansbrug’ met de wedstrijden van DSC 1, 2 en 3 samen. Aan onze zijde verving Maarten Stolte de afwezige Stijn Gieben. De tegenstander trad ook niet op in het basisteam, maar gezien de hogere ratings voor zowel basisspelers als mogelijke vervangers was het bij voorbaat op papier een moeilijke missie. Maar de wedstrijd wordt in de schaakarena gespeeld en niet op papier, dus iedereen ging er eens goed voor zitten.

De eerste twee resultaten werden aan de staartborden genoteerd. Sander Pauw, dit keer op tijd bij aanvang, gebruikte zeeën van tijd. Met nog 25 zetten te gaan voor de tijdscontrole liep de klok inmiddels de laatste twintig minuten al zichtbaar af. De tegenstander met drie kwartier meer op de klok bood remise op een vol bord aan. Met de tijdnoodnederlaag in de vorige ronde nog in het achterhoofd werd deze remise aangenomen. De remise bij Peter Vorstermans volgde niet veel later. Beide spelers zagen geen muziek meer in de stelling.

Een uurtje later, rond 16.00 uur, werd er door Bart Verbaan een nul genoteerd. Al vroeg in de middag mopperde Bart al dat hij stom had gespeeld, er bleek een kwaliteit te zijn ingeleverd. Bart keepte wat hij kon, maar zijn sterke tegenstander speelde het goed uit en het was helaas een kwestie van tijd.

Bij Alex Hut geen rustig potje, met volle overtuiging pleegde hij een stukoffer en als je vanaf de zijlijn meerekent (door de roze bril) dan ziet dat er veelbelovend uit. Tenminste als zijn tegenstandster had mee gewerkt, maar ze was precies op tijd met haar stukken bij de verdediging en kwam met materiaalwinst uit de rookwolken en speelde het eindspel goed uit.

Dat was een domper, 3-1 achter in plaats van 2-2. Ik maakte mijn roze bril maar even goed schoon en keek naar de resterende vier borden.

Op bord 1 zat Twan van der Togt rustig achter het bord en was al een tijdje richting de vijandelijke koning bezig. Het was wat te complex voor mij om dit goed te beoordelen, gemakshalve reken ik bij Twan gewoon altijd op een punt. Op bord 3 speelde Hans Segers een dame-eindspel met initiatief en op de 40e zet met pionwinst. Mijn oordeel was een halfje, misschien een heel punt. Maarten op bord 4 speelde al tijden een ingewikkeld eindspel tegen de sterkste speler bij de tegenpartij. Kon het paard van Maarten het redden tegen de loper van de tegenstander die ook nog een pion meer had? Misschien een halfje. En dan nog Wouter Noordkamp, die was inmiddels in een paardeneindspel beland, daar moest wel een halfje in zitten. En die kwam ook binnen. Maar de andere drie borden leverden maar liefst drie nullen op. Twan’s aanval zette niet door en zijn aanvallende stukken moesten mee verdedigen, maar er was plots geen houden meer aan. En Hans, die de touwtjes in handen leek te hebben, ruilde de dames af voor een gewonnen pionneneindspel, maar dat bleek verloren te zijn. Auw!

En ten slotte Maarten, die met dat paard het hele bord heeft gezien en samen met zijn koning de loper en koning van de tegenstander moest afhouden. De nederlaag was echter niet te vermijden. Met een ruime 6½-1½ nederlaag vertrokken we naar Peking Wok (prima tip, Talitha!), volgens het verslag van DSC een geflatteerde uitslag. Daar moeten we dan maar hoop uit putten. Nu volgen twee belangrijke thuiswedstrijden in Kijkduin, supporters van harte welkom!

DSC Delft 22108SHTV 11992-
1Bram van der Velden2166Twan van der Togt21241-0
2Sten Goes2234Bart Verbaan19631-0
3Martin Glimmerveen2046Hans Segers19781-0
4Joram op den Kelder2263Maarten Stolte20461-0
5Onno Verbaken2128Wouter Noordkamp1990½-½
6Talitha Munnik1980Alex Hut19531-0
7Walter Anema1989Peter Vorstermans1922½-½
8Jan-Pieter Vos2060Sander Pauw1961½-½