Regiofinale Schaak-Off rustiger dan verwacht

Het enige dat tot dan toe bekend kon worden verondersteld is de datum waarop de landelijke finale van de Schaak-Off gaat plaatsvinden: zondag 31 oktober. Zo ver was het echter nog lang niet en de winnaars van de vierkampen uit de voorrondes in de Haagse regio moesten eerst nog de regiofinale overleven.

Voor sommigen kwam de avond van de 7e oktober niet uit, maar het is toegestaan om aan te sluiten bij een andere regiofinale en men werd door ons, servicegericht als we zijn, doorverwezen naar het weekend van 16 en 17 oktober wanneer respectievelijk de RSB en de LeiSB hun finale houden. Omgekeerd gebeurde ook en zo konden een vertegenwoordiger uit beide buurregio’s verwelkomd worden. Slechts één persoon liet weten helemaal niet mee te zullen doen wegens vakantie tijdens de landelijke finale en een vijftal deelnemers lieten helemaal niets weten en kwamen niet opdagen. Een beetje slordig wel. Uiteindelijk bleven er van de oorspronkelijke 40 geplaatsten er 26 over. Met een beetje puzzelwerk van de wedstrijdleider bleven er zeven groepen over en de twee hoogste groepen bestonden noodgedwongen uit slechts drie spelers. Het krachtsverschil tussen groep A en groep B was gewoonweg te groot en voor het verschil tussen B en C gold in iets mindere mate hetzelfde.

Iets later dan gepland kon er dan toch begonnen worden en de spelers legden naast een fanatieke spelhouding ook een grote zelfwerkzaamheid aan de dag. Zodra er een ronde helemaal was afgerond, werd er uit eigener beweging de volgende gestart. Daardoor verliep het toernooi sneller en soepeler dan vooraf werd gedacht. Er werd geen wanklank gehoord, de stemming was zowel serieus als ontspannen en zo zie je een schaaktoernooi het liefst.

Dankzij de regel dat gelijk eindigende spelers zich beiden plaatsen voor de volgende ronde kwamen er toch acht winnaars uit de bus. We wensen hen veel succes bij de landelijke finale.