Ook de landelijke jeugdcompetities gaan weer van start

23 September was de startdatum voor de jeugdclubcompetitie. Voor de spelers uit de D- en de E-categorie betekent dit de halve finale voor het Nederlands kampioenschap voor clubteams. Voor beide halve finales heeft een SHTV-team zich gekwalificeerd, wat op zich al een mooie prestatie is. Volgende week het D-team in Leiden, deze zaterdag het E-team in Muiderberg. Ryoga, Dhanesh, Tijn en Jo speelden zeven rondes met 15 minuten per persoon en 5 seconden increment. Twintig teams, de eerste tien gaan naar de finale.

De eerste vier rondes gingen voorspoedig. Bobby Fischer (de club) en SMB werden met ruime cijfers verslagen en twee keer 2-2 tegen ESV en Moira Domtoren. Daarna werd het even wat lastiger. Magnus Leidsche Rijn is de sterkste van het veld en liet dat merken: 3,5-0,5, alleen Dhanesh een half puntje. De twee laatste rondes geven de doorslag: Best Moves uit Best en ASV uit Arnhem worden overtuigend verslagen. Een hele mooie derde plaats en een plek in de finale! Het team (en teamleider Ton) mogen tevreden zijn!

De teams in de AB- en de C-categorie spelen in een ander formaat: vier zaterdagen op verschillende plekken in Nederland, elke zaterdag twee lange partijen, 100 minuten per persoon en 10 seconden increment. Wij hadden de organisatie van de eerste ronde voor de AB-categorie op ons genomen (het lukte dit jaar helaas niet een goed C-team op de been te krijgen). Het zoeken van een geschikte locatie is dan vaak het moeilijkst. André wist nog wel iets: de activiteitenzaal in het Coornhertgebouw. Spannend of dat werkt, maar het bleek een mooie keus. De zaal is uitermate geschikt voor middelgrote schaaktoernooien (tot 120 spelers kunnen er wel in). We moesten alleen zelf voor tafels zorgen, maar even zoeken op internet naar een verhuurbedrijf en dan is dat ook weer geregeld.

Kortom een thuiswedstrijd voor Jesper, Robin, Michael en Shinsaku. Helaas telt dat in het schaken niet, zeker niet als je in de eerste ronde al tegen een gerenommeerde tegenstander met indrukwekkende ratings moet, ook hier Magnus Leidsche Rijn. Michael en Shinsaku gingen er inderdaad vrij snel af, maar Jesper en Robin boden taai verzet. Jesper had remisekansen maar raakte in een toreneindspel de draad kwijt. Robin wist met een paar fraaie tactische manoeuvres een punt binnen te halen. 3-1 verlies, tegen zo’n sterke tegenstander niet slecht.

De middagronde tegen Best Moves uit Best. Thomas verving nu de zieke Shinsaku. Michael had het deze keer niet zo moeilijk, en ook Robin en Thomas boekten degelijke winstpartijen, Jesper leek met twee pionnen minder en ongelijke lopers remisekansen te hebben, maar dat bleek een illusie. 3-1 overwinning. Alles bij elkaar een mooi resultaat, we kunnen in zo’n sterke competitie tevreden zijn met een positie in de middenmoot.

Volgende week tweede ronde voor het AB-team en halve finale voor het D-team in Leiden. We zijn heel benieuwd.