Leiden ontzet

Afgelopen zaterdag speelde het eerste van SHTV tegen Philidor Leiden voor de derde ronde van de KNSB-competitie. We verloren nipt met 3,5-4,5.

Philidor Leiden is een team dat geen zwakkere spelers heeft. Bijna alle spelers hebben een rating (ver) boven de (2000 en de enkeling die dat niet heeft, had dat vroeger wel. Ook is het team een mix van jeugdtalenten en veteranen op leeftijd.

Gelukkig konden we alle vaste spelers opstellen deze keer. Melchior wilde echter op een lager bord spelen, omdat hij wat moddert met zijn vorm (naar eigen zeggen). Stijn wilde liever niet op bord 6 tegen jeugdtalent Thijs Roorda spelen, omdat hij met zijn spel veel moeite heeft. Zo kwam het dus dat Stijn het aan het eerste bord mocht proberen tegen een veteraan en onze clubkampioen op een lager bord tegen een jeugdtalent.

Helaas trapte Stijn al vroeg in een theoretische val en kwam daarmee een stuk achter. Zijn partij was snel voorbij. Hans Segers, Ton Bodaan en Mike moesten spoedig daarna opgeven. Sander wist nog wel remise te spelen. Hoe zijn stelling was heb ik niet meegekregen.

Melchior, Maarten en ik waren nog bezig in de opbeurende wetenschap dat onze partij er weinig toe zou doen, omdat de tegenstander al 4,5 punt had. Toch lukte het ons om de partijen te winnen. Melchior won een eindspel met een kwaliteit meer, Maarten tikte een gewonnen toreneindspel uit en ik zelf profiteerde van een extra stuk door een blunder van mijn tegenstander.

Het was echter niet voldoende: voor de tweede keer hebben we een nul. We moeten nog minimaal twee wedstrijden winnen om niet te degraderen. Of gaan we dit seizoen nog stunten in de beker tegen HSG…

SHTV 1                              Philidor Leiden 1                     3,5-4,5
Stijn Gieben (1967)                 Ad van den Berg (2209)                  0-1
Hans Segers (2060)                  Nico Kuijf (2188)                       0-1
Sander Pauw (1985)                  Thijs Roorda (2052)                     ½-½
Maarten Stolte (2045)               Leonore Braggaar (2026)                 1-0
Tjomme Klop (1989)                  Herman van Halderen (2039)              1-0
Melchior Vesters (2024)             Guido Bakker (2046)                     1-0
Mike Hoogland (1955)                Arres Oudshoorn (2009)                  0-1
Ton Bodaan (1906)                   Piet Bakker (1984)                      0-1