Laatste stop voor de winter

Het voordeel van een oneven groep is dat er altijd een vrije ronde langskomt en als dat precies halverwege is, blijft er tijd om te bezinnen en gerezen problemen op te lossen. Zo kampt het 3e HSB-team al sinds de start met een personeelsprobleem en de wedstrijd in De Lier tegen het 2e team van de plaatselijke vereniging was er geen uitzondering op. Twee basisspelers moesten verstek laten gaan en met name Kawang werd node gemist, gelet op zijn mooie prestatie in de vorige wedstrijd. Daarnaast is er een gat ontstaan door het vertrek van Thomas Luk, op weg naar nieuwe avonturen, tel daar bij op dat de reserves van de vorige wedstrijd alleen voor thuiswedstrijden gevraagd kunnen worden en dan is de puzzel weer te leggen door de teamleider. Naar verluidt verft hij inmiddels zijn haar om niet jaren ouder te lijken, maar het is hem gelukt om acht spelers bijeen te krijgen. Om hem een beetje te ontlasten wordt dit verslag geschreven door de eerstebordspeler, mede omdat de teamleider het langst van allemaal bezig was.

De reis naar 't Centrum aan de Hoofdstraat van het gezelligste dorpje van het Westland verliep voorspoedig, al was uw verslaggever op zijn korte reis naar Eric Alvares, chauffeur voor zijn oudste zoon, al een beetje het noorden kwijt (nee, er was geen alcohol in het spel). Een vertraagde lijn 6 dwong tot het alternatief van lijn 2 met extra loopwerk over de Zuiderparklaan, maar de voorbode van later leed werd toen al duidelijk: een halte te vroeg uitgestapt. Gelukkig verliep de reis verder wel voorspoedig en eenmaal op bestemming aangekomen bleken ook de andere teamleden mooi op tijd. De wedstrijd kon dus beginnen...

Door de relatief zwakke lagere borden lag er wel extra druk op de topborden en dan zul je altijd zien dat er zand in het raderwerk komt. De partij op het eerste bord werd een demonstratie van wat we niet anders kunnen noemen dan prutswerk. Ik zat steeds opnieuw voortzettingen te bekijken en elke keer bleek er geen klap van te kloppen. Dat is me één keer eerder gebeurd, bijna 10 jaar geleden tijdens de eerste ronde van het PK Senioren waar ik toen debuteerde. Als er een zesde klasse regionaal was geweest, had ik daar zeker naar gedegradeerd moeten worden. Tegenstander Jan Tamerus rekende alles keurig uit en nam het punt dankbaar in ontvangst.
Voor het zo ver was, had ik al een paar keer rondgelopen om te zien hoe de anderen het deden en het zag er niet zorgwekkend uit. Onze reserves waren goed begonnen, Frans leek geen problemen te kennen, Jaap was rustig bezig in zijn gedegen stijl en Ard begon al een ingewikkelder stelling te krijgen. Enige tijd later begonenn toch de eerste donkere wolken te verschijnen. Maurits had zich ergens verrekend, want de stukken stonden bij bord 8 in de beginstand met de witte koning op e4 en op het bord ernaast was Martin iets te royaal geweest met pionnen; hij stond er vier achter. Dan maar eens zien wat de anderen doen: Thomas was goed bezig en vast van plan zijn tegenstander onder druk te houden. Naast hem kwam Ard niet veel verder en tekende zich een gelijkspel af, terwijl Jaap nog wat dreigingen moest pareren. Frans en Maarten speelden rustig verder en leken een bijdrage te gaan leveren aan de bordpunten.
Het duurde daarna wat langer voor ik weer eens poolshoogte kon gaan nemen en tot mijn schrik was Frans klaar en stond de koning van zijn tegenstander in het centrum. Ter compensatie had Thomas zijn partij keurig gewonnen, maar toch, 3-1 achter voorspelt weinig goeds. Gelukkig bleek het grootste leed geleden, behalve dan mijn gepruts dat toen nog doormodderde. Er kwam nog een punt bij, nadat Jaap en Ard kort na elkaar remise overeenkwamen met hun opponenten en samen met het geklungel van uw verslaggever (driemaal mijzelf gekastijd; dat moet voldoende zijn) had Lierse de matchpunten binnen.
Maarten bleef geconcentreerd spelen en merkte niet eens dat zijn tijd aardig begon te verdampen. Hier kennis van hebben heeft al menig speler een partij doen verliezen, maar nu was het precies omgekeerd: Maarten won op mooie wijze zijn partij en gaf de finale van de avond toch nog wat glans.

Helaas verloren dus, maar we kunnen rustig gaan toeleven naar de vierde wedstrijd, die pas zal plaatsvinden op 21 februari in ons eigen hoofdkwartier. De tegenstanders zijn dan onze buren van Haeghe Ooievaar.

 

Lierse 21339-SHTV 314135-3
1Jan Tamerus1585-André Wagner16311-0
2Johan van den Berg1516-Maarten van der Vegt16330-1
3Gerard Buijs1431-Frans Coers15511-0
4Ruud van Heyningen1400-Jaap Luyendijk1515½-½
5Sander de l Ecluse1227-Ard van der Zwart1343½-½
6André Feringa1256-Thomas Alvares 0-1
7Rob van Kolmeschate1109-Martin Brummelkamp8051-0
8Wim Kröschell1188-Maurits Panis 1-0

Reacties

Ik verf mijn haar helemaal niet!