Haeghe Ooievaar wint degradatieduel

Al bij aanvang van de competitie was duidelijk dat SHTV 3 en Haeghe Ooievaar kandidaten waren voor degradatie uit klasse 1B en dat de wedstrijd tussen beide teams beslissend zou kunnen zijn. En inderdaad: met respectievelijk drie en twee matchpunten bevonden beide teams zich voor het begin van de ontmoeting in de gevarenzone, met daarbij gezelschap van Botwinnik 2. Voor beide teams zou een overwinning een belangrijke stap zijn in de richting van lijfsbehoud. Omdat onze gemiddelde rating een ietsje beter was dan die van de gasten uit Loosduinen, waren we voorzichtig optimistisch.

Maar al in het begin loopt het mis. Op de borden zeven en zes spelen Jan Verheijen en ondergetekende niet de beste partij van hun leven. Ik volg de ontwikkelingen op bord zeven niet heel goed, in beslag genomen door mijn eigen zorgen, maar het is duidelijk dat Jan het moeilijk heeft en niet aan een normale ontwikkeling van zijn stukken toe komt. En al vrij snel moet de eerste nul bijgeschreven worden. Ik speel een Spaanse partij tegen André. Tot mijn verbazing gunt hij me al vrij snel een loperpaar, en waarschijnlijk sta ik na de afwikkeling in het centrum een tikkeltje beter. Ik speel a4 omdat dat nu eenmaal zo hoort in het Spaans, maar het werkt niet als zwart een paard op d5 en een loper op f6 heeft. André schuift zijn pion naar b4 en neemt van daaruit de witte pion op c3 onder vuur. Hij maakt de partij bekwaam af.

En de beker is nog lang niet leeg. Op bord 1 een ingewikkelde partij tussen Aad van Eijk en Armin. Armin komt goed uit de opening. Zijn stukken staan actief en hij wint een pion. De stelling blijft onoverzichtelijk, maar uiteindelijk geeft Armin een kwaliteit weg en kunnen de stukken weer in de doos.

Een 3-0 achterstand. Piet heeft een remiseaanbod gekregen en informeert naar de stand. Ik breng hem op de hoogte. Het eindspel dat op het bord staat biedt kansjes, de witte loper is net iets meer waard dan de zwarte. Piet weet dit voordeeltje heel knap uit te buiten en het eerste punt is binnen. Maar meer slecht nieuws op bord 4. Theo kiest met wit voor een originele aanpak van het Siciliaans met een dame op c2 om de pion e4 te dekken. De positie van de dame blijft in het vervolg zorgelijk en uiteindelijk is wit genoodzaakt een loper te ruilen tegen een paard. In een open stelling is het voordeel van het zwarte loperpaar evident. Zwart kan een beslissende koningsaanval opzetten.

De drie resterende partijen moeten nu allemaal gewonnen worden. Op bord 2 hebben Olav en Dominique Nierop al snel de dames geruild. Olav manoeuvreert vervolgens handig naar pionwinst, maar ziet vervolgens een geniepig vorkje met een paard op b1 over het hoofd. Ik zie in het eindspel nog wel kansen voor Olav, maar Dominique Nierop verdedigt knap. Remise. En daarnaast op bord 3 lukt het Rik deze keer niet om met zwart een koningsindische aanval af te ronden. Edwin van der Leij weet met het nodige tactische vernuft groot voordeel te bereiken. Rik vecht in het teambelang door en weet uiteindelijk een gelijkspel uit het vuur te slepen.

En dus is de wedstrijd verloren. We verzamelen ons rond het bord waar Ed en Maurits het laatste punt bevechten. Een grillige partij waarin Maurits steeds het betere van het spel heeft en op een gegeven moment zelfs mat in twee kan geven. Maar we hebben geluk: Ed ontsnapt en weet uiteindelijk zelfs te winnen. Waarmee de uitslag nog een enigszins draaglijk aanzien krijgt.

Kortom: een 5-3 nederlaag en de laatste ronde wordt spannend.

 

SHTV 31720-Haeghe Ooivevaar16573-5
1Armin Segger1794-Aad van Eijk15540-1
2Olav van Leeuwen1858-Dominique Nierop1592½-½
3Rik Pronk1812-Edwin van der Leij1598½-½
4Theo Bovenlander1719-Henk van Huizen19530-1
5Ed Olvers1706-Maurits Bons17391-0
6Meile Tamminga1722-André Wagner15770-1
7Jan Verheijen1604-Robert Warmenhoven15360-1
8Piet Sikkes1548-Rob Warmerdam17131-0