Gelijkspel voor SHTV H2

Donderdag 14 februari was het ook voor SHTV 2 tijd om de draad van de HSB-competitie te hervatten. Waar waren we gebleven: na een paar mooie overwinningen een nederlaag in december en een eind aan de zeer kortstondige toppositie. Hadden we ook op gerekend. Schaakmat Westland 2 was nu op bezoek: op papier een iets sterkere tegenstander, maar ach, wij kunnen ook wel een potje schaken.

De wedstrijd kende drie snelle beslissingen. Al gauw was duidelijk dat dit niet de avond van Theo was. Kwaliteitsverlies was op zeker moment onvermijdelijk en even later moest Theo berusten in een nederlaag. Ed daarentegen had het op bord 3 prima naar zijn zin. Er was eerst enig rumoer over al dan niet remise na drie maal dezelfde stelling, maar toen wedstrijdleider Karl dit niet kon honoreren werd er doorgespeeld. Niet ongunstig voor ons, want even later zag ik met eigen ogen hoe Ed zijn tegenstander mat zette. En ook ondergetekende had niks te klagen. Wim Duijvesteijn offerde in een overzichtelijke stelling een paard tegen twee pionnen. De gehoopte koningsaanval kwam niet van de grond en na een tactische kleinigheid mochten we ons tweede punt bijschrijven.

Een 2-1 voorsprong dus en vijf resterende partijen waar beide teams niks cadeau kregen of gaven. Op bord 6 vreesde ik het ergste voor Piet. De Westlandse stelling zag er lang goed uit, met een mooie centrale dame op d5. Piet slaagde erin de dame af te ruilen, maar hield wel een hele zwakke loper over. Hij wist echter uiteindelijk een half puntje binnen te slepen. Op bord 8 had ik steeds het idee dat er voor Jan goede mogelijkheden waren. Hoewel de stelling materieel in evenwicht was, leken er tactische mogelijkheden te zijn. Uiteindelijk gaf echter de pionnenstructuur de doorslag: de geïsoleerde pion op de damevleugel bleek kwetsbaar en de pionnenmeerderheid op de koningsvleugel bood geen compensatie. Op bord 1 stond Olav lange tijd met de rug tegen de muur. Ard Dekker had het loperpaar en een pion meer, daar stond slechts een beschadigde koningsstelling tegenover. Olav wist echter handig een paar dreigingen in de stelling te weven en sleepte ook een half puntje uit het vuur.

3-3 dus, en zowel Erik op bord 7 als Gert-Jan op bord 2 hadden een veelbelovende stelling. Erik wist langzaam maar zeker het witte openingsvoordeel te neutraliseren en Karg Brunner besloot tot een kwaliteitsoffer. Niet gerechtvaardigd, Erik kwam beter te staan. Hij moest echter afwikkelen naar een eindspel met weliswaar een paar pionnen meer, maar ook ongelijke lopers. Onze hoop was toen gevestigd op Gert-Jan, die vanuit een gelijke stelling langzaam maar zeker voordeel binnenhaalde. Er kwam een paardeneindspel met twee losse vrijpionnen voor wit op het bord. Niet voldoende voor winst helaas.

En dus een 4-4 eindresultaat. Uiteindelijk toch wel een goede weergave van de krachtsverhoudingen. En SHTV 2 is nu definitief vrij van degradatiezorgen, dat is ook wel wat waard.

 

SHTV H2 -Schaakmat Westland H24-4
1Olav van Leeuwen1856-Ard Dekker1874½-½
2Gert-Jan Willighagen1844-Jan van Leeuwen1883½-½
3Ed Olvers 1726-Dirk van Nieuwkerk17331-0
4Theo Bovenlander1740-Leo Duijvesteijn18690-1
5Meile Tamminga1693-Wim Duijvesteijn17021-0
6Piet SIkkes1660-Jan van der Heiden1778½-½
7Eric Alvares1594-Karg Brunner1690½-½
8Jan Verheijen1575-Robert Merle16500-1