Er ging wat mis

afbeelding van Evert

Novelty Destroyers - SHTV

We hadden een uitwedstrijd geloot bij Novelty Destroyers en die spelen bij het European Patent Office (EPO) op het bedrijventerrein bij mij om de hoek. Legitimatie en toegangsinstructie mee en op naar de portier, de eerste horde. Nu staan schakers kennelijk op de witte lijst, want de portier (op het parkeerterrein) riep alleen, gaat u maar.

Gelukkig kwam er iemand het gebouw/sportcentrum uit, want ik was het telefoonnummer van de tegenpartij vergeten mee te nemen. Op de eerste etage komen we Fausto, de wedstrijdleider tegen. De tegenpartij is vrij snel compleet en we gaan naar de speelzaal op derde etage. Het lichtknopje wordt ingedrukt en er gebeurt niets. Terug naar de eerste etage, overleg met een gebouwenbeheerder (?). Er is nog een vergaderzaal op de tweede etage vrij.

Het licht doet het, maar alleen in het midden van de zaal. Bovendien staat er een vergadertafel, rechthoek vastgeschroefd met een gat van ongeveer 80 * 250 cm. De Novelty Destroyers spelen vanuit het gat. Een gesloten formatie, óf ze zijn in ieder geval klem gezet. Kiest u maar. Wij zitten er op de korte en lange zijden omheen; dat wil zeggen Karl en ik. Onze teamgenoten zijn nog niet gearriveerd.

Even twee belletjes eraan gewaagd. Erik lijkt in de buurt te zijn, maar het telefoonnummer van Jan Willem staat verkeerd in de ledenlijst. Jan Willem komt gelukkig snel binnenlopen en Derk Dekker gaat Erik tegemoet. Om acht uur keert Derk terug zonder Erik. Een tweede belletje moet Erik in de goede richting krijgen, maar de wedstrijd moet beginnen, anders konden we er wel eens voortijdig worden uitgegooid.

Fausto gaat Erik zoeken/ophalen en wij gaan schaken, o ja daar kwamen we voor. Als Erik binnenkomt heeft hij 25 minuten achterstand, jammer maar niet onoverkomelijk.

Jan Willem heeft dan een gelijke stelling met mogelijkheden voor beide kanten. Karl speelt een scherpe Fransman en ik heb een zet gedaan die standaard is voor de variant, maar die ik meestal achterwege laat. Alleen in deze stelling op dit moment is het een nieuwtje en dat moet je natuurlijk niet doen tegen de Novelty Destroyers. Mijn tegenstander krijgt initiatief en ik sta al snel in de survival mode.

In de zaal dringt het geluid door van het squashen iets verderop. Als ik de zaal uitloop hoor ik de EPO hardrock band “You ain’t seen nothing yet” spelen. Daar moet ik ze gelijk in geven en ik weet niet of het nog gaat gebeuren, maar zij gaan zeker geen volle zalen trekken. Op mijn zoektocht naar het toilet passeer ik nog een tv en zie Celtic scoren. Altijd leuk, maar nu ook geen moment om vrolijk van te worden.

Terug in de zaal, extra deur dicht en geen geluid meer van buiten, een rondje langs de borden. De tegenstander van Erik speelt een rustig systeem en ik zie wel mogelijkheden voor Erik. De wens is de vader van de gedachte. Jan Willem speelt tegen een geïsoleerde vrijpion. Ter compensatie heeft hij een meerderheid op de damevleugel. Karl staat een pion achter, maar er zijn alleen nog zware stukken op het bord.

Zelf besluit ik een pion te offeren voor activiteit. In opkomende tijdnood moet ik iets, anders word ik weggedrukt. Mijn tegenstander schrikt kennelijk en biedt een zetherhaling aan, remise derhalve. Een dag later toont de analyse aan dat mijn activiteit niets waard was en zijn openingsvoordeel ook niet zo veel voorstelde.

Fausto zie ik ondertussen een nieuw wedstrijdformulier invullen, want Karl is niet op bord drie gaan zitten maar op bord 1. We stonden bij bord 2 en dachten met de klok meekijkend, daar is bord 3. Niet dus.

Erik komt een pion vóór in een eindspel met zware stukken en krijgt last van opkomende tijdnood. Hij lijkt af te wikkelen naar een toreneindspel met pluspion, maar levert zijn pluspion in. Remise lijkt een logische uitkomst en dat nemen ze ook aan. 1-1

De tegenstander van Jan Willem krijgt meer grip op de stelling en als ook zijn vrijpion kan gaan lopen, ziet Jan Willem, in opkomende tijdnood, geen oplossing meer, 2-1. Hierna rust op Karl de taak om een dubbel toreneindspel met een pion minder te winnen om een barrage te krijgen. Geheel tegen de gewoonte in zit zijn tegenstander in vliegende tijdnood en heeft Karl relatief veel tijd. Er worden over en weer grappen in de stelling gevlochten en verrassende zetten gedaan. Een mooi schouwspel, maar uiteindelijk trekt Karl aan het kortste eind, 3-1.

Novelty Destroyers is absoluut de terechte winnaar, want wij hadden 'het' niet. Wij mogen het volgend jaar weer proberen, maar laten we dan wel een thuiswedstrijd loten.

 

Novelty Destroyers1885-SHTV19343-1
1Cesar Fernandes João -Karl Baak18641-0
2Bernd Brendemühl -Evert Baak1957½-½
3Christian Schmitt1972-Erik van der Raaf2091½-½
4Derk Dekker1798-Jan Willem le Grand18231-0