Eindelijk gewonnen

Na een in meerdere opzichten treurige eerste helft van het seizoen van het eerste team, is nu het moment aangebroken om in de competitie de weg omhoog in te slaan. In Rotterdam tegen Erasmus, het team dat op de voorlaatste plaats bivakkeert, lukte dat uitstekend en konden de eerste matchpunten sinds 2 maart 2024 genoteerd worden. Destijds werd van HSG gewonnen, achteraf de enige wedstrijd in 2024 die niet verloren ging. Maar een nieuw jaar, nieuwe kansen, nieuwe ambitie.
We speelden samen met het tweede, dat tegen het tweede van Erasmus speelde. Altijd gezellig en misschien ook wel een extra reden om het goed te willen doen. De prijs voor meest milieubewuste team zullen we dit seizoen niet winnen. Waar bij het tweede alleen de auto van Olav al vijf spelers meebracht, kwam ieder van het eerste op eigen gelegenheid. Twan en ik deden nog ons best door met het OV te komen en elkaar ergens halverwege te treffen, maar de andere zes kwamen met zes verschillende auto’s naar Rotterdam. Hoewel Hubert met Rik meeging en ook Tobias een lift had geregeld is dat toch geen beste score. Maar wel een beetje onvermijdelijk met spelers die niet dicht bij elkaar wonen. Erasmus bleek milieubewuster: om kwart voor twaalf controleerde de wedstrijdleider alle klokken, maar zette deze vervolgens weer uit. Pas een paar minuten voor aanvang gingen de klokken dan daadwerkelijk aan. Aangezien we om 12 uur begonnen, was dit toch wel zeer minimaal sparen van de batterijen.
De teamleider had goed over de opstelling nagedacht. Hoewel we op papier licht favoriet waren, heeft Erasmus een sterke en ervaren top met twee titelhouders. Daar zou het tegenhouden worden, waarna de punten op de lage borden gehaald zouden moeten worden. Tobias wilde graag tegen oud-wereldkampioen correspondentieschaak Gert Timmerman spelen en had zich uitgebreid voorbereid. Terwijl Twan en ik al een tijdje aanwezig waren en in afwachting van wat meer stipte teamgenoten, zagen we dat Pieter Sturm een notatiebiljet en pen bij bord 1 neerlegde. Dit was niet verwacht. We vroegen ons nog even af of we de opstelling moesten omgooien, maar ja, het was ook niet zeker dat Timmerman op bord 3 zou spelen en Tobias konden we niet raadplegen, die was nog onderweg. Eerdere ervaringen met last minute wisselingen zijn mij bovendien slecht bevallen. In mijn herinnering leverde dat altijd twee nullen op, dus we lieten het maar zo.
De wedstrijd werd geopend door een slag op een fraaie gong. Maarten verklapte dat hij ook wel eens op zo’n gong wilde slaan en dat na afloop nog even zou doen. Eigenlijk hoort zoiets natuurlijk op het hoogste podium, bij het Tata Steel Chess Tournament, maar dan helpt het wel als je werkt bij een relatie van Tata, een (on)bekende voetballer van Telstar bent of president van de FIDE. Werk aan de winkel dus voor het komende jaar.
Daniël moest lang wachten tot zijn tegenstander arriveerde, maar was als eerste weer klaar. Zijn tegenstander, nog niet zo lang geleden 2200+, speelde niet heel ambitieus. De stelling vervlakte snel en Daniël kreeg een remiseaanbod. Er was geen reden om dit af te slaan en zo was een van de topborden alvast geneutraliseerd, met zwart nog wel. ‘Geen zin om te schaken’ was de verklaring van de witspeler.
De tweede uitslag kwam ook al snel, maar gaf minder reden tot tevredenheid. De teamleider bereikte met wit weinig tot niets op bord 7 en sloeg een aangeboden dameruil af voor wat onrealistische vergezichten. Zwart had echter een vervelend antwoord, waarmee hij een prettige stelling kreeg. Zwart ruilde wel dames en vergezelde dat van een remiseaanbod. Ik moest er lang over nadenken, want dit was natuurlijk niet afgesproken. Binnen 20 zetten remise aan een laag bord met wit geeft niet bepaald het goede voorbeeld. Ik vertrouwde de stelling echter niet meer en nam het toch maar aan. In de analyse achteraf kwamen we tot de conclusie dat zwart inderdaad beter staat, maar dat de computer thuis de stelling al beoordeelde met meer dan -2 (hoewel dit wiskundig gezien natuurlijk minder dan -2 moet zijn), vond ik toch wel verrassend. Ik werd na afloop nog wel aangesproken op het verloop van de partij en het resultaat en dat is natuurlijk terecht.
De derde remise volgde even later bij Sander aan bord 8. Hij speelde een opening die ik ook wel eens speel, maar wit reageerde op een manier die ik hoogst zelden heb gezien. De opzet komt echter meerdere keren voor in de database en wit scoort eigenlijk geweldig. Ook Sander wist met zwart weinig te bereiken. Maar in de problemen kwam hij zo te zien ook niet, dus een terechte remise.
Beter nieuws kwam er van het zesde bord. De hoop was dat Maarten wel een puntje zou weten te scoren en dat lukte opvallend gemakkelijk. De partij ging een tijdje gelijk op maar na wat weifelende witte zetten rukte Maarten op met de pionnen op zijn koningsvleugel totdat deze e4 en f4 bereikten. Toen Maarten zijn pion met aftrekaanval op de witte dame ook nog op e3 kreeg, sloeg bij wit kennelijk direct de paniek toe, hoewel het al lastig was om nog stand te houden. Hij liet zijn dame in staan en sloeg met zijn toren een gedekte zwarte loper. Maarten had gelukkig door dat hij de dame niet kon slaan wegens mat, maar met slaan van die toren was weinig mis. Met eerst een pionnetje meepakken op f2 met schaak overigens ook niet. Na terugslaan met de koning, zou deze via een dubbelschaak het open veld ingelokt worden. Daar had wit geen zin in, maar nu mocht Maarten een paard doorpakken op e1. Door zelf te promoveren tot paard, was het nog schaak ook en kon hij daarna ook nog de toren slaan die nog steeds in stond. Het moeilijkste van de paardpromotie bleek niet het vinden van de zet, maar van een zwart paard. Het al eerder geslagen paard stond verstopt achter de klok en de buurborden hadden hun paarden nog op het bord staan. Maarten keek onrustig om zich heen. Ik zag het paard wel staan, maar mocht er natuurlijk niet op wijzen. Toen het paard eenmaal was gevonden, had Maarten het met een volle toren meer niet moeilijk meer. Maarten heeft zijn volledige partij van commentaar voorzien.
[Event "SV Erasmus 1 - SHTV 1"] [Site "KNSB-competitie 3e klasse D"] [Date "2025.02.08"] [Round "6.6"] [White "Jeroen Landsheer"] [Black "Maarten Stolte"] [Result "0-1"] [WhiteElo "1846"] [BlackElo "2028"] [Annotator "Wouter"] [PlyCount "68"] [EventDate "2025.??.??"] 1. Nf3 Nf6 2. g3 c5 3. Bg2 Nc6 4. d4 cxd4 5. Nxd4 Qb6 $6 {Lekker concreet, maar een er zijn veel zetten die flexibeler zijn, zoals 5... g6.} 6. Nxc6 $6 { De enige zet die enig initiatief houdt is 6. Nb3!, zodat b2 verdedigd is en wit ergens kan vervolgen met Be3.} dxc6 $1 {De computer vindt dit veel beter dan 6... bxc6. Zelf twijfelde ik, omdat wij geleerd hebben dat je in principe naar het centrum toe moet slaan.} 7. O-O e5 {Toch maar eens een pion in het centrum zetten, ook zo'n principe. De pion is ongedekt, maar kan ook niet meteen aangevallen worden.} 8. Nd2 Be6 9. c4 Rd8 10. Qc2 $1 {Wit vindt een manier om harmonisch te ontwikkelen. Minder handig is direct 10. b3 Be7 11. Bb2? Qb4! en wit moet zijn loper weer terug naar c1 zetten.} Be7 {Mijn tegenstander en de computer vinden 10... Bc5 beter.} 11. Nf3 Qc7 12. Ng5 { Ik moet niet lichtzinnig een loper voor een paard ruilen. Wit krijgt 2 lopers op de lange diagonalen. Zolang ik zelf 2 lopers heb gaat dat goed.} Bg4 $1 { Actiever dan 12... Bc8.} 13. b3 Bh5 14. Bb2 Nd7 15. Nf3 Bg6 16. Qc1 O-O 17. Rd1 h6 {Op direct 17... f5 kan 18. Ng5 met dreiging 19. Ne6 vervelend zijn.} 18. Bh3 f5 19. Ba3 {De computer vindt dit plan met de lopers van hun lange diagonalen afhalen geen goed idee.} c5 20. Bb2 e4 21. Ne1 {Op 21. Nh4 wist ik nog niet zeker of ik een loper zo ruilen op h4 of toch maar zou terugtrekken met 21... Bh7.} Bg5 22. Qc2 f4 23. Be6+ $2 {Dit is pas de eerste echte fout. Ik kan met tempo Bg6 dekken en mijn initiatief wordt gevaarlijk. Wit had inmiddels wat last van tijdsdruk om de 40e zet te halen. Na 23. Ng2 of zelfs 23. Nf3!? is er volgens de computer nog niets aan de hand voor wit.} Kh7 24. Rd5 e3 25. Rxg5 $2 exf2+ 26. Kg2 {Wil geen dubbelschaak toestaan na 26. Kxf2 fxg3++, maar geeft wel een zeldzame paardpromotie weg.} fxe1=N+ 27. Rxe1 hxg5 28. Qc3 Nf6 29. g4 Qc6+ 30. Bd5 Be4+ {De zetjes blijven uit de lucht vallen voor zwart, het is spoedig over.} 31. Kg1 Bxd5 32. cxd5 Qxd5 33. Qc2+ Qe4 34. Qxc5 Qe3+ {Wit geeft het op.} 0-1
2,5-1,5 voor dus na ruim 2 uur spelen. Er leken nu toch wel serieuze winstkansen te zijn. In afwachting van de andere partijen liep ik wat door het gebouw en zag in het halletje naar de speelzaal een briefje hangen. ‘Gelieve op tijd op te geven’. Dat was wel sympathiek. Want hoe vaak hebben we het dit seizoen al niet gehad dat de tegenstander een volslagen verloren stelling doorspeelde en daar dan ook nog een half of zelfs een heel punt uit haalde. Hoeveel matchpunten heeft dat al niet gekost? Gelukkig zouden de Erasmus-spelers dus goed geïnstrueerd zijn en opgeven als ze slechter stonden.
Een rondje langs de resterende velden leerde dat er bij Eduard een chaotische partij met veel tactische verwikkelingen gaande was. Hij won een pion, moest toen een kwaliteit geven om niet mat te gaan, maar trok met zijn stukken naar de vijandelijke koning en won uiteindelijk materiaal terug. Dat zag er goed uit. Hubert was in een eindspel terechtgekomen met een toren en twee pionnen tegen twee paarden. Hoewel het niet heel duidelijk was hoe Hubert voortgang moest boeken, de paarden eventueel samen pionnen konden aanvallen en Hubert met heel weinig tijd moet opletten niet in een paardvork te trappen, zag dit er toch ook goed uit. Bij Twan, die uiteindelijk Gert Timmerman trof, moest de partij eigenlijk nog beginnen. Na wat gerommel achter de eigen linies was er een stelling ontstaan met bekende contouren, maar wel met een plusje voor Twan. Beide spelers hadden nog ongeveer 5 minuten voor meer dan 20 zetten. Als de Erasmus-spelers zich aan de instructie zouden houden, zouden we dus gaan winnen. Als de onzen het hoofd koel zouden houden ook trouwens.
En dan hadden we Tobias nog aan bord 1. Ik vond zijn opzet maar verdacht en de zwartspeler kreeg ook flink voordeel. Maar Tobias had het briefje niet gelezen en ging gewoon door. Hij trok met zijn dame en paarden richting de zwarte koning en de zwartspeler reageerde direct verkeerd. Tobias zette krachtdadig voort en stelde de zwartspeler met weinig tijd voor diverse problemen. Hij werd beloond toen zwart misgreep. Argeloze toeschouwers dachten nog dat zwart pas op het eind blunderde, maar Tobias ratelde na afloop wat varianten waaruit bleek dat hij dacht dat hij sowieso gewonnen stond. En dat bleek terecht. Een mooie overwinning en een heel welkom punt.
[Event "SV Erasmus 1 - SHTV 1"] [Site "KNSB-competitie 3e klasse D"] [Date "2025.02.08"] [Round "6.1"] [White "Li-Behn, Tobias"] [Black "Sturm, Pieter"] [Result "1-0"] [Annotator "Wouter"] [PlyCount "71"] [EventDate "2025.??.??"] [SourceVersionDate "2025.02.08"] [FEN"4rrk1/2qb2pp/p3p3/1pp4Q/3bNP2/PPpPn1P1/2P2NBP/R4R1K w - - 0 25"] 25. Ng4 Nxg4 (25... Nxf1 26. Ng5 { Zwart heeft telkens maar 1 zet om niet in het nadeel te komen} Nxg3+ 27. hxg3 Rf5 28. Qxh7+ Kf8 29. Nf3) (25... g6 26. Qh4 Nxf1 27. Rxf1 {is wel veel beter voor zwart}) 26. Qxg4 e5 27. f5 g6 28. Qg5 Bxf5 29. Nf6+ Rxf6 30. Qxf6 e4 31. Qg5 Qd7 32. dxe4 Bxe4 33. Rae1 Qc6 34. Rxe4 Rxe4 35. Qd8+ Qe8 ({Omstanders dachten aan} 35... Re8 {maar ook dan wint wit} 36. Bd5+ Kg7 37. Rf7+ Kh8 38. Rf8+ Kg7 39. Rxe8) 36. Qd5+ 1-0
3,5-1,5 en nog een puntje nodig uit drie beter staande partijen. Tijd om de teamleider van de tegenstander op het briefje te wijzen? Twan kwam eens informeren of remise akkoord was en kon na een chaotische tijdnoodfase op zet 41 de zetten herhalen. Ondanks mijn verzekering dat remise prima was, besloot hij toch door te spelen. Hij stond beter en hoe vaak krijg je nou de kans van een oud-wereldkampioen, zij het in een wat andere tak van sport, te winnen?
Eduard kon dames ruilen en daarmee leek hij zijn problemen op te lossen. Het stond ongeveer zo:
[Event "SV Erasmus 1 - SHTV 1"] [Site "KNSB-competitie 3e klasse D"] [Date "2025.02.08"] [Round "6.5"] [White "Van Dijk, Eduard"] [Black "Harkanyi, Adam"] [Result "0-1"] [Annotator "Wouter"] [SetUp "1"] [FEN "3r4/4pkb1/4Qq2/p4P2/1pP4p/1P1p3P/1P1B2P1/2K1R3 b - - 0 1"] [PlyCount "5"] [EventDate "2025.??.??"] [SourceVersionDate "2025.02.08"] {[#]} 1... Qxe6 2. fxe6+ Kg6 3. Re4 Bf6
Achteraf was Eduard ontevreden dat hij niet met zijn toren op e6 sloeg om de zwarte koning buiten te houden. Zoals het ging, had hij moeite om zijn stukken actief te krijgen en tegelijkertijd de vrijpion op d3 onder controle te houden. Pion h4 werd veroverd ten koste van b2 en g2, maar het bleef opletten. Uiteindelijk wist Eduard te torens te ruilen. Of hij dacht dat hiermee de problemen voorbij waren, weet ik niet, maar in ieder geval bleek dat niet zo. Zwart speelde op een goed moment a5-a4!, creëerde daarmee een tweede vrijpion en die was niet meer te stoppen. Zonde!
Zou het dan toch nog mis gaan? Vanuit de verte zagen we Hubert met de handen in het haar zitten en steeds roder worden. Hij had intussen wel een extra pion gewonnen en zijn toren weten te activeren, maar de bedenktijd slonk alweer snel en een ongeluk zit in een klein hoekje. Die angst bleek onterecht, Hubert had het sterk gespeeld en was met zijn toren binnengedrongen. Hij stond al gewonnen toen wit hem en de in spanning toekijkende SHTV’ers tijd en meer spanning bespaarde door een stuk weg te blunderen. Hieronder de cruciale fase van de partij met commentaar van Hubert.
[Event "SV Erasmus 1 - SHTV 1"] [Site "KNSB-competitie 3e klasse D"] [Date "2025.02.08"] [Round "6.4"] [White "Hoogenes, Eric"] [Black "Schoen, Hubert"] [Result "0-1"] [PlyCount "100"] [EventDate "2025.??.??"] [FEN " r3r3/1p3pk1/2p3p1/3p3p/2nP2n1/pPNNP1P1/P1R2PP1/5RK1 b - - 0 23"] 23... Ncxe3 {Ik beoordeelde dit eindspel als wat beter voor zwart. Zwart heeft al 2 extra pionnen, terwijl wit een slechte pionnenstructuur heeft en meerdere zwaktes.} 24. fxe3 Nxe3 25. Re2 $1 (25. Rcf2 {Leek mij het beste voor wit} Nxf1 26. Kxf1 Re3 27. Rf3 Rae8 28. Kf2 R3e7 $17 ( 28... R3e6)) 25... Nxf1 26. Kxf1 f6 {controleert e5 and bereidt voor dat de koning in het spel komt.} 27. Ne1 $6 (27. Nc5 $5 {Dit leek me het beste voor wit, het is erg moeilijk om de beste optie voor zwart te kiezen.} b6 (27... Rxe2 28. Nxe2 (28. Kxe2 Re8+ (28... g5 29. Nxb7 h4 30. Nd6 hxg3 31. Nf5+ Kg6 32. Nxg3 Rh8) 29. Kd2 Re7)) 28. Nd7 Rxe2 29. Kxe2 (29. Nxe2) 29... Re8+ 30. Kf3 (30. Kd2 b5) 30... b5) 27... Kf7 28. Rxe8 (28. Nc2) 28... Rxe8 29. Nc2 b5 30. Kf2 Ke6 $6 31. b4 Ra8 32. Nb1 Kf5 33. Nd2 (33. Nbxa3 Ke4 (33... Kg4)) 33... g5 34. Ne3+ Kg6 35. Nb3 (35. g4 hxg4 36. Nxg4 Ra4) 35... Re8 36. Nc5 $1 {mooie plek voor het paard} Re7 37. Nc2 Re8 38. Na1 (38. Ne3 $1 {Een goed moment voor wit om de zetten te herhalen. Ik vermoed dat wit ambitieuzer was, maar de manier om het meest ambitieus te zijn is een zetherhaling te dreigen waarna zwart iets moet doen/verzwakken}) 38... Rh8 39. Nab3 Rh7 (39... h4 {ik weet niet zo goed waarom ik deze niet speelde} 40. gxh4 (40. g4 h3) 40... Rxh4 41. g3 (41. Kg3 Rh7)) 40. Na5 (40. Na1 h4) 40... Rc7 41. Nab7 h4 (41... Re7) 42. Nd6 (42. gxh4 gxh4 {was mogelijk beter}) 42... hxg3+ $1 (42... Re7 {Ik dacht hier lang over na} 43. gxh4 gxh4 $6) 43. Kxg3 Re7 44. Kf2 f5 $1 (44... Rh7 45. Ne6 Rh4) 45. Nd3 $6 (45. Nc8 $5 {Leek me wat wit moet doen} Re8 46. Nd6 Re7 47. Nc8 Rh7 48. Ne6 {Hier maakte ik me tijdens de partij zorgen over} Kf6 49. Nd8 ( 49. Nc5) 49... Rh8) 45... Kf6 46. Nc5 {Misschien noodzakelijk, maar nu maakt zwart voortgang} (46. Ne5 {Dit was wits eerste idee, maar zwart heeft} Rxe5 $3 47. dxe5+ Kxe5 $19 {en de witte pionnen zijn zo zwak dat zwart moet winnen}) 46... f4 47. Ndb7 $2 (47. Nc8 {leek me het beste} Re3 (47... Re8 48. Nd6 Re3 49. Nd7+ $2 Ke6) 48. Nd7+ Kf5 $2 49. Nd6+ Kg4 50. Nf6+ Kh4 51. Nf5#) 47... Re3 $1 {Zwart gaat ervoor} (47... g4 48. Nd3 g3+ 49. Kf3 $2 (49. Kf1) 49... Re3+) 48. Nd6 $2 (48. Na5 {Ik dacht dat hij deze moest spelen.} g4 49. Nxc6 g3+ 50. Kf1 Rc3 $19) (48. Na6 g4 49. Na5) 48... g4 49. Nb3 $4 {verliest direct} g3+ 50. Kf1 Rxb3 0-1
Daarmee was de winst binnen. Twan informeerde nog maar eens of remise oke was of dat we voor meer bordpunten moesten gaan. Ik vond vooral dat hij geen onverantwoorde risico’s moest nemen Maar ja, hij stond nog steeds beter dus probeerde hij het nog een tijdje. De kansen waren er ook wel, maar ook hier had de zwartspeler het briefje niet gelezen. Uiteindelijk besloot Twan toch maar genoegen te nemen met remise nadat een groot deel van het voordeel en van zijn bedenktijd waren verdwenen.
Hieronder nog de partij van Twan met zijn commentaar.
[Event "SV Erasmus 1 - SHTV 1"] [Site "KNSB-competitie 3e klasse D"] [Date "2025.02.08"] [Round "6.3"] [White "Twan Van der Togt"] [Black "Gert Timmerman"] [Result "1/2-1/2"] [WhiteElo "2102"] [BlackElo "2170"] [Annotator "Wouter"] [PlyCount "91"] [EventDate "2025.??.??"] [FEN "1rb1r3/2q2ppk/pbpp1nnp/1p2p3/PP1PP3/2P1BNNP/2BQ1PP1/R3R1K1 w - - 0 19"] 19. Bd3 ({Na lang rekenen besloot ik niet tot} 19. Nf5 $1 Bxf5 (19... exd4 {leek me de kritieke zet maar} 20. Bxh6 $1 {had ik gemist...} Bxf5 21. exf5 gxh6 22. fxg6+ fxg6 $16) 20. exf5 Nf8 21. a5 Ba7 22. dxe5 Bxe3 23. exd6 Bxd2 24. dxc7 Bxc3 25. cxb8=Q Rxb8 26. Bb3 $16) 19... Bd7 20. Rec1 { Dan maar een ander plan. De tijd begon zo langzamerhand te tikken en we hebben nog 20 zetten te gaan tot zet 40. Ik besloot wat te gaan manouvreren om zo dreigingen op te zetten op de damesvleugel.} Qb7 21. Bc2 Rbd8 22. Bb3 d5 $6 ({ Na} 22... Be6 {lijkt wit niks beters te hebben dan maar weer Lc2 te spelen.} 23. Bxe6 Rxe6 24. Qc2 Rde8 {en de zwarte druk op de e-lijn houdt de stelling in balans.}) 23. Nxe5 $1 {Wit kon op allerlei manieren slaan maar dit is de juiste $1} (23. exd5 $6 Nxd5 24. Bxd5 cxd5 25. Nxe5 Nxe5 26. dxe5 bxa4) (23. dxe5 $6 Nxe4 $1 24. Nxe4 dxe4 25. Bxf7 exf3 26. Bxb6 Qxb6 27. Qd3 c5 $1 28. bxc5 Qc6 {met veel complicaties maar zwart lijkt het materiaal terug te kunnen geven met gelijk spel.} 29. Rd1 Rxe5 30. Bxg6+ Qxg6 31. Qxg6+ Kxg6 32. c6 Rc5 33. Rxd7 Rxd7 34. cxd7 Rd5) 23... Nxe5 24. dxe5 Rxe5 $2 (24... Nxe4 {was geforceerd.} 25. Nxe4 dxe4 26. Bxb6 Qxb6 27. Qf4 $14) 25. Bd4 $1 ({Niet} 25. f4 Nxe4 $1) 25... Rg5 (25... Nxe4 $2 26. Nxe4 Rxe4 27. Bc2 $1 $16) (25... Ree8 $2 26. Bxf6 gxf6 27. exd5 cxd5 28. axb5 axb5 29. Nh5 $18) 26. e5 Ne4 27. Nxe4 $6 ( 27. Bc2 $1 Bf5 28. Nxf5 Nxd2 29. Nd6+ {had ik even over het hoofd gezien in tijdnood.}) 27... dxe4 28. Qe3 Bxd4 29. cxd4 Bf5 {Toch heeft de afwikkeling geleid tot duidelijk voordeel voor wit. De toren op g5 staat buitenspel, de zwarte loper is passief, en er zijn zwaktes op e4 en c6. Nu nog even zet 40 halen zonder al teveel gekke dingen te doen.} 30. Rd1 Qd7 31. Kh2 {Er dreeg even Lxh3.} Qe7 32. axb5 axb5 33. Rac1 Qxb4 {Dit staat wit graag toe. De b-pion blijft zwak en de d-pion wordt zo een vrijpion. Ook de open c-lijn is voor wit.} 34. Rxc6 Bg6 35. Rc3 $6 (35. Bc2 {is de route naar duidelijk voordeel.} Qe7 36. Rxg6 $1 ({Niet} 36. Bxe4 $2 Rxe5 37. Bxg6+ fxg6 38. dxe5 Rxd1) 36... fxg6 37. Qxe4 {en de witte vrijpionnen zijn een stuk sterker dan de zwarte kwaliteit.}) 35... Qe7 36. Rc5 b4 37. Rdc1 Rd7 38. Rc8 Rd8 39. R8c7 Rd7 40. Rc8 Rd8 {Tijdscontrole gehaald $1 En het voordeel voor wit is er niet minder om geworden. Ik besloot torens te ruilen, maar onderschatte vervolgens het sterke f6.} 41. Rxd8 Qxd8 42. Rc5 $6 (42. Rc6 $1 Qd7 43. Rb6 {voorkomt f6 en wint b4} Qe7 44. Rb5 f6 $2 45. Rb8 $1 fxe5 46. Bg8+ Kh8 47. Ba2+ Kh7 48. Qb3 Bf5 49. Qg8+ Kg6 50. Rb6+ Kh5 51. Qf7+ Qxf7 52. Bxf7+ Bg6 53. g4+ Kh4 54. Bxg6 exd4 55. Bxe4 {is een voorbeeldvariant van hoe het wel moest....}) 42... f6 $1 43. Bc2 fxe5 44. dxe5 Qa8 $6 45. Bb3 $2 {mist de laatste kans voor wit.} (45. g4 $1 {Nu de zwarte dame een oogje op e4 moet houden is de druk even van e5 af en kan wit zich dit veroorloven. Zwart staat vast en moet eigenlijk maar afwachten} Kh8 {Voorkomt Kg3} (45... Qb7 46. Kg3 Qa8 47. h4) 46. Bb3 (46. Kg3 Qe8 {en nu kan wit niet op e4 slaan vanwege Txe5. De loper op g6 valt nu niet met schaak.}) 46... Qe8 47. Qf4 Qe7 48. Rc8+ Kh7 49. Bg8+ Kh8 50. Bf7+ Kh7 51. e6 h5 52. Rc7 Qf6 53. Qxf6 gxf6 54. e7 Bxf7 55. e8=Q $18) 45... Qb8 46. Qd4 { Winst is nu een stuk moeilijker en met de volgende tijdsnoodfase in aantocht werd hier remise afgesproken. Zonde. Wit stond de hele partij beter, maar kon de echte doorbraak nooit vinden.} 1/2-1/2
Maarten moest ervan door en omdat in de belendende rij Meile nog verwoede pogingen deed om een matchpunt veilig te stellen voor het tweede, werd hem de kans ontnomen om ook op de gong te slaan. Volgende keer dan maar.
Zo behaalden we een mooie 5-3 overwinning die hopelijk een goede basis legt voor het vervolg. Voor de teamleider rest nog wel wat huiswerk. Naast de vraagtekens over zijn eigen spel, pakte ook het vooraf bedachte strijdplan niet uit zoals bedacht. Waar de lage borden niet verder kwamen dan 2-2, werd op de hoogste borden met 3-1 gewonnen. We staan nog steeds laatste, maar als we de volgende winnen kunnen we maar liefst drie teams passeren. Nog alle kans dus op een positief eindresultaat.
Erasmus 1 | 1961 | SHTV 1 | 1998 | 3 - 5 |
---|---|---|---|---|
Pieter Sturm | 1950 | Tobias Li-Behn | 1992 | 0 - 1 |
Wim Westerveld | 2016 | Daniël van Loenen | 1990 | ½ - ½ |
Gert Timmerman | 2176 | Twan van der Togt | 2080 | ½ - ½ |
Eric Hoogenes | 1985 | Hubert Schoen | 1943 | 0 - 1 |
Adam Harkanyi | 1914 | Eduard van Dijk | 2031 | 1 - 0 |
Jeroen Landsheer | 1846 | Maarten Stolte | 2028 | 0 - 1 |
Martin Rensen | 1912 | Wouter Noordkamp | 1947 | ½ - ½ |
Arno van Houten | 1890 | Sander Pauw | 1969 | ½ - ½ |
- Login om te reageren