DSC 9 blijkt te sterk voor SHTV 4

Maandag 16 januari mochten we op bezoek in Delft bij de club DSC. Eerder dit seizoen hadden we gewonnen van DSC 11, ditmaal bleek DSC 9 helaas een maatje te groot.

Om kwart voor 8 waren we nog allesbehalve compleet. De meesten waren al aanwezig, echter door onder andere vertraging van het openbaar vervoer kon niet iedereen op tijd aanwezig zijn. De wedstrijdleider besloot in overleg dat we het best maar konden beginnen, ook doordat een groepje aan het eind van de avond de trein ook weer naar huis moest nemen. Eén voor één druppelden de laatkomers binnen en nog voor de klok acht uur aangaf werd er op acht borden geschaakt.

Ard was als eerst klaar en het zal u misschien niet verbazen dat er wederom een remise op te schrijven was voor hem. Een weinig spannende partij resulteerde in een weinig spannend einde. Nee, voor een spannende partij kon men beter naar mijn partij kijken. Ik had, net als mijn tegenstander, kort gerokeerd, maar besloot toch mijn pionnen aan de koningszijde maar naar voren te schuiven om zo een aanval te krijgen. Mijn tegenstander kon de druk waarschijnlijk niet zo goed aan en had nog voordat er echt wat gebeurde al twee maal remise aangeboden. Ik kwam natuurlijk niet voor een remise en besloot lekker door te schaken. Mijn tegenstander bleek een uitermate goede verdediger, maar kwam uiteindelijk erg passief te staan. De druk werd te groot en uiteindelijk wist ik onze eerste (en helaas enige) winstpunt van de avond te behalen.

Over spannende partijen gesproken, Thomas en zijn tegenstander konden er ook wat van. Over en weer stonden er meerdere stukken in een penning en het was lang afwachten welke kant de partij op zou gaan. Helaas voor ons had Thomas iets meer zwaktes dan zijn tegenstander. Op het moment dat het losbrak, was het ook vrij snel klaar. Het punt ging naar DSC.

Frans zat jammer genoeg niet lekker in zijn partij, verloor vrij vroeg een stuk en even later ook de partij. Jaap had een spannende stelling op het bord gekregen, maar helaas kwam hij ergens een kwaliteit achter te staan; dit bleek voor zijn tegenstander voldoende om de volgende winst voor DSC binnen te halen.

Kawang kwam redelijk uit de opening en er ontstond een interessante stelling, waarbij Kawang alle kansen had om een resultaat te halen. Helaas maakte hij in het middenspel een misrekening waardoor hij opeens een loper achter kwam te staan. Dit was niet meer te compenseren, waardoor een verlies niet te stuiten was.

Dan de twee topborden, André op bord 1 en Eric op bord 2. Beiden speelden zeer goed en hadden de kans om hun partijen te winnen. André maakte helaas een kleine misrekening, waardoor zijn tegenstander de partij op remise kon houden. Eric had (het zal eens niet) weer veel van zijn tijd gebruikt in de opening en het middenspel, waardoor hij in het eindspel weinig tijd had om goed alle mogelijkheden door te rekenen. Hij had zeker een betere positie dan zijn tegenstander; echter in tijdnood wist Eric dit niet te benutten en werd ook hier met een remise afgesloten.

Uiteindelijk gingen we met 5½-2½ weer terug naar Den Haag. Zoals André vorig jaar ooit een verslag begon, sluit ik hem ditmaal af. De aanvoerder gaf het goede voorbeeld, maar de rest volgde helaas niet.

 

DSC 91480-SHTV 41461-
1Jan van der Donk1711-André Wagner1584½-½
2René Poots1591-Eric Alvares1551½-½
3Antoon Frehe1591-Frans Coers15491-0
4Simon Dirkse1473-Jaap Luyendijk15441-0
5Edgar Huisman1464-Thomas Luk13151-0
6Herman Zonderland1362-Ard van der Zwart1419½-½
7Fred Laven1405-Maarten van der Vegt12660-1
8Bert van der Willik1239-Kawang Choi1-0