Druk weekend!

Het was een druk weekend voor de jeugdschakers. Zaterdag 10 oktober trokken twee SHTV-teams erop uit om mee te doen aan de jeugdclubcompetitie. En de dag erna was de eerste grand prix van dit seizoen.

Het C-team (geboren in of na 2008) speelde in Utrecht de eerste van vier zaterdagen met een competitie van 17 teams. Elke zaterdag zijn er twee rondes. En met een bedenktijd van 100 minuten per speler en nog wat increment zijn het lange partijen. Namens SHTV speelden Robin, Jesper, Shinsaku en Michael. Een blik op de ratings van de tegenstanders maakte duidelijk dat ze het niet gemakkelijk zouden krijgen. In de eerste ronde was VAS uit Amsterdam een maatje te groot: 3-1 verloren, met alleen een winstpartij van Robin. Maar dat betekende ook een iets lichtere tegenstander in de tweede ronde. De gemiddelde rating van Magnus Leidsche Rijn is meer dan 200 punten lager dan die van ons, en dat bood kansen. Kansen die het team zich niet liet ontglippen. Met 3-1 werd Magnus Leidsche Rijn verslagen. Robin, Jesper en Michael wonnen hun partij, alleen Shinsaku moest een tweede nul incasseren. Na twee rondes een plaats in de middenmoot, dat is een mooi resultaat. Hopelijk lukt het deze positie om en nabij te behouden.

Het E-team (geboren in of na 2012) speelde de halve finale van het Nederlands kampioenschap in De Bilt. Achttien teams streden om negen finaleplaatsen. Ryoga, Huseyin, Rein en Sven begonnen met een mooie 4-0 overwinning. Maar daarna was het even voorbij met de pret. Twee sterke tegenstanders drukten ons team met de neus op de feiten: twee keer een grote nederlaag. In het voetbal moet de coach dan vaak het veld ruimen, maar ja waar haal je op een zonnige zaterdag zo gauw een nieuwe schaakleider vandaan? Dus ik heb mezelf maar even herbenoemd, en zo waar: het viertal kreeg weer nieuwe energie. Twee gelijke spelen en twee overwinningen brachten het totaal op 8 matchpunten. Dat betekende een zesde plaats en kwalificatie voor de finale. Op 12 november gaan we met zeventien andere teams uitmaken wie er kampioen van Nederland wordt. Het staat wel vast dat dat niet SHTV wordt, daarvoor zijn er een paar te goed. Maar ik ben ervan overtuigd dat de jongens flink hun best gaan doen en dat ze zullen strijden voor wat ze waard zijn.

En dan de eerste grand prix van het seizoen. André heeft op de HSB-site weer een leuk verslagje met foto’s geplaatst. Er deden maar liefst negentien SHTV’ers mee. Twee uitschieters: Shinsaku en Zeyd werden gedeeld eerste in groep 1, een hele mooie prestatie! Maar iedereen deed natuurlijk z’n best. Het leukste is als je een prijs wint, maar dat kan nou eenmaal niet altijd. De overige resultaten: Ryoga tweede in groep 3; Michael derde in groep 4; Daniel zesde in groep 5; Ishak tweede, Rowin vijfde en Huseyin zesde in groep 6; Hasan tweede en Bart vierde in groep 7; Brandon derde in groep 10; Jo zesde in groep 12; Kevser zesde in groep 13; Yuto vijfde in groep 15; Adam tweede en Keito vijfde in groep 17; Linde derde en Jack vijfde in groep 19; Rin tweede in groep 20. Allemaal bedankt voor jullie inzet, jullie hebben de naam van SHTV hoog gehouden!

Op zaterdag 15 oktober onze eigen grand prix in de Hofstad mavo. Ik hoop dat iedereen weer mee doet.