Degradatiezorgen voor SHTV 3

Een slecht begin van het nieuwe jaar voor SHTV 3. De wedstrijd tegen het sterke DSC 5 werd met 6-2 verloren. En die uitslag was niet geflatteerd: de zes verliespartijen waren echte verliespartijen en de twee winstpartijen kwamen met een dosis geluk tot stand. Een korte impressie.

Op bord 1 in eerste instantie een gelijkopgaande strijd, en op een gegeven moment leek het erop dat Olav met een paar tactische grappen zijn tegenstander kon verrassen. Waarschijnlijk heb ik me vergist, in ieder geval moest ook Olav vandaag het onderspit delven.

Rik trok op bord 2 gewoontegetrouw fel van leer, maar hij trof vandaag een opponent die zich niet van de wijs liet brengen. De stelling zag er heel lang gelijk uit. In het eindspel had DSC een pion meer, waarschijnlijk niet voldoende voor winst. Maar in plaats van veilig op remise te spelen nam DSC te veel risico en wist Rik een punt voor ons binnen te slepen.

Met zwart bakte ik er op bord 3 niet veel van. De opening ging nog wel, maar daarna meende ik allerlei winstkansen te zien die er niet waren. Mijn tegenstander wist goed gebruik te maken van de open c-lijn die ik hem gelaten had, ook hier dus een punt voor Delft.

Links van mij bord 4: Theo Bovenlander stond al snel twee pionnen achter, al dan niet bewust. Het leek er in ieder geval op dat hij hier met wit enige compensatie voor had, maar het bleek niet voldoende.

Ed speelde met zwart een degelijke Spaanse partij. De witte Spaanse loper werd effectief geblokkeerd door een witte pion op d5 en de zwarte lopers stonden actief. Waarschijnlijk hadden we dit remise kunnen houden, maar in het landsbelang koos Ed voor de aanval … met helaas een nul als resultaat.

Ik moest van Theo Dekker zeggen dat hij vanaf zet 9 met z’n hoofd in de strop zat en daar ook niet meer uit kwam. Toen ik de stelling een paar zetten later bekeek, zag het er inderdaad een beetje treurig uit. Kortom: ook een nul op bord 6.

Roy had de maandag ervoor tegen DSC 4 met het tweede nog een knappe overwinning behaald, maar hij kon dit huzarenstukje niet herhalen. Met zwart deed hij iets niet goed in de Siciliaan, zijn stelling zag er beroerd uit en hij kon het tij niet keren.

De meest spectatulaire partij dan tot slot op bord 8. Piet werd met wit aan alle kanten bestookt door vijandelijke stukken en de algemene mening was dat zwart de partij had moeten winnen. Maar de zwartspeler zag een niet al te subtiel paardvorkje over het hoofd: koning en dame tegelijk en daarna was het afgelopen.

Kortom: een wedstrijd om snel te vergeten. We staan nu onderaan, maar gelukkig nog steeds in gezelschap van andere degradatiekandidaten. De volgende twee wedstrijden zijn cruciaal!

 

SHTV 3-DSC 52-6
1Olav van Leeuwen1858-Anno Wiersma19200-1
2Rik Pronk1812-Jan Bosma18431-0
3Meile Tamminga1722-Pieter Goossens19040-1
4Theo Bovenlander1719-Willem-Jan van den Broek18500-1
5Ed Olvers1706-Evert van der Hooven18570-1
6Theo Dekker1688-Rob Smits17480-1
7Roy van der Smitte1510-Corniel Nobel17390-1
8Piet Sikkes1548-Jan Frissen17361-0