Botwinnik 2 - SHTV 3, gemiste kansen en kansjes

afbeelding van Evert

Tegen Botwinnik 2 kon het derde zich definitief 'veilig' spelen, daarvoor was winst nodig, maar remise zou waarschijnlijk ook goed zijn. Het derde staat 3 punten voor op de nummer laatst DD 5. Het is onwaarschijnlijk dat DD 5 zijn laatste wedstrijden ineens wint, maar liever hadden we het in eigen hand gehouden. Virtueel kwam het derde ver maar de kans werd gemist.

Bord 7 begon met kopiëren van bord 8 in het Dame-Indisch. Danny (Ons 8e bord) speelt altijd de snelste partijen. (Je zou denken dat het een jeugdspeler is.) Het zevende bord gaat langzamer en daar wordt een ander plan gekozen. Gelukkig maar, want Danny krijgt vrij snel groot voordeel en na een ondoordachte zet van zijn tegenstander wint hij een stuk. Die spartelt nog wat met enkele schaakjes, maar laat dan zijn toren, tevens laatste stuk, ruilen en om 21:15 uur staan we op 0-1. Een goed begin.

Ruben (bord 5) heeft een pion verloren. Geurt Jan (bord 6) heeft groot voordeel en van de rest valt niet veel te zeggen. Ruben begint pionnen te slaan en 'good old' Bob Ameling richt al zijn stukken op de vijandelijke koning. Geurt wikkelt af naar een eindspel met een stuk meer. Reden voor opt... (maar dat woord is gekaapt door een twijfelachtige partij).

In gewonnen stelling doet Geurt Jan een te snelle zet. Iets wat mij ook al tig keer is gebeurd en iedere keer doe ik het weer. Aanvankelijk denk ik dat de schade meevalt en laat Geurt Jan zelfs remise weigeren. Doch als ik de stelling eens goed bekijk slaat het real....... (maar dat woord is ook al gekaapt door een twijfelachtige partij) toe. Geurt Jan biedt 2 zetten later zelf remise aan en dat wordt gelukkig nog geaccepteerd. ½–1½.

Rubens stelling beoordeel ik als zeer goed, omdat ik een verdediging denk te zien. Fritz heeft mij zojuist terechtgewezen. Ruben heeft voordeel, maar slechts één verdedigingszet en die hebben we allebei niet gezien. 1½-1½.

Piet (bord 7) heeft inmiddels groot voordeel gekregen. Ben (bord 1) heeft een goede stelling. Ed (bord 2) kampt met opkomende tijdnood in gedrongen stelling. Roy (bord 3) heeft een onduidelijke stelling met veel tijdsvoordeel en Meile een gelijke stelling met een paar minuten minder. Vooralsnog geen reden voor paniek of pess.... (maar dat woord is aan de meest twijfelachtige partij gegeven).

Piet mist een geforceerde afwikkeling naar de winst, maar er is nog niets aan de hand. Roy wint een pion en zou gewonnen moeten staan. Zijn tegenstander creëert wel heel handig de nodige activiteit. Ben biedt remise aan en dat wordt geaccepteerd 2-2. Kort daarna gaat Ed door zijn vlag. 3-2.

Roy en zijn tegenstander promoveren allebei een pion tot dame. Roy doet dit als laatste maar wel met schaak; helaas zit er geen winst meer in en wordt na een aantal zetten tot remise besloten. 3½-2½.

Meile heeft een pion verloren en speelt een paardeindspel met drie tegen twee pionnen. Het zou moeten verliezen, maar zo makkelijk is het niet. Er worden genoeg problemen verzonnen door Meile. Hij verliest eerst zijn pionnen, wint dan het paard en weet zijn eigen paard tegen de laatste twee pionnen te ruilen. Goed gekeept, 4-3.

Piet heeft een toreneindspel met 5 tegen 4 pionnen bereikt; onderweg was het niet allemaal even pragmatisch, maar met de vrijpion nog steeds gewonnen. In het vervolg komt de vrijpion ver, maar niet aan de overkant. Totdat de torens worden geruild, maar dan heeft de tegenstander inmiddels ook een snelle vrijpion. Het dame-eindspel dat ontstaat is remise, maar dan komt de laatste grap. 5-3. Nu wordt het afwachten wat de concurrentie doet. Zelf spelen we nog tegen de koploper en loodzwaar lijkt een understatement voor deze wedstrijd.

 

Botwinnik 21681-SHTV 316535-3
1Yde van Deutekom -Ben Spierings1735½-½
2Dick de Witt1784-Ed Olvers17121-0
3Arno Middelkoop1772-Roy van der Smitte ½-½
4Peter Heek1758-Meile Tamminga1688½-½
5Bob Ameling1684-Ruben Wiegerink16521-0
6Gerard Arp1663-Geurt Jan van der Meiden1632½-½
7Merlijn Albers1535-Piet Sikkes15971-0
8Otto Boot1569-Danny Lindhout15570-1