Externe competitie

In seizoen 2023-2024 spelen er drie teams in de KNSB-competitie en drie in de HSB-competitie:

SHTV K1  in  KNSB klasse 3E

SHTV K2  in  KNSB klasse 5I

SHTV K3  in  KNSB klasse 6G

 

SHTV H1  in  HSB hoofdklasse

SHTV H2  in  HSB klasse 1A

SHTV H3  in  HSB klasse 2A

Gemiste kansen blijven zonder grote gevolgen

SHTV 1 heeft zich gehandhaafd in de derde klasse KNSB. Als nieuweling uit de vierde klasse een mooie prestatie, zeker omdat er dit seizoen extra veel teams zouden degraderen en de concurrentie vooral bestond uit teams die in het recente verleden nog in de tweede klasse uitkwamen. In de slotronde tegen Caissa 2 in Amsterdam werd nogal onnodig met 5-3 verloren, maar aan het einde van de avond bleek dat resultaat voldoende om de competitie als zevende af te sluiten. En dat was precies voldoende. (UPDATE met juiste stelling van Hubert)

Eerste team verliest van Woerden

Op 23 maart stond de laatste gezamenlijke thuiswedstrijd op het programma. Op papier vond er een topper in de derde klasse E plaats: nummer drie SHTV 1 nam het op tegen koploper Woerden 1. De werkelijke situatie in de poule was iets minder rooskleurig. De nummer drie stond al een straatlengte achter op de koploper en de degradatieplaatsen waren dichterbij dan de eerste of tweede plaats. De uiteindelijke uitslag van 3,5-4,5 voor Woerden is ook wat misleidend. De argeloze lezer kan de conclusie trekken dat het een spannende wedstrijd was die wellicht beter had kunnen aflopen.

Luka en Hans toveren SHTV 1 naar de overwinning

In de zevende ronde stond de belangrijke uitwedstrijd tegen HSG op het programma. Het was duidelijk dat er nog punten nodig zouden zijn en HSG bood daarvoor als lager geplaatst en lager geratet team de beste mogelijkheid. Deze keer had de teamleider wel vooraf het plan met de opstelling bekend gemaakt en dat was maar goed ook.

Om er een beetje in te komen, beginnen we met een opgave. Zie de afbeelding bij dit verslag. Wat speel je hier met wit en wat is dan de enige mogelijkheid voor zwart om nog een beetje in de partij te blijven? En waarom zijn andere zetten niet goed?

SHTV K1 terug op aarde

Na de onverwacht goede resultaten van de afgelopen drie ronden stonden we zomaar op de vierde plaats. Sommige spelers vroegen zich al af of een kampioenschap nog tot de mogelijkheden zou behoren, maar in werkelijkheid spelen bijna alle teams in onze poule vooral tegen degradatie. Ook bij ons blijft dat nog even duren. Tegen Almere 1, het team dat vijfde stond, werd kansloos met 5-3 verloren en dan zat het nog mee.

 

Eerste KNSB-team wint opnieuw

In de vijfde ronde heeft SHTV 1 alweer gewonnen. Nummer drie HMC Den Bosch 2 werd behoorlijk overtuigend met 5-3 verslagen.

SHTV 1 pakt cadeautjes uit in Amstelveen

In de vierde ronde stond er een uitwedstrijd op het programma tegen Zukertort Amstelveen 2. In de buurt van Hoofddorp, de woonplaats van Maarten, die ons had uitgenodigd om na afloop een door hem verzorgde rijsttafel te nuttigen. Dat zou een mooie motivatie moeten zijn, want zo’n avond is na een dikke nederlaag toch net wat minder leuk. En zowaar, we wonnen.

 

Ondanks rommelige voorbereiding toch een matchpunt voor het eerste

Op vrijdagmorgen om 5:30 uur schrok ik wakker. Ik had vergeten de teamleider van het bezoekende Oud Zuylen Utrecht een uitnodiging te sturen! Nu heb ik het idee dat veel clubs dit sowieso niet meer doen, maar het is toch wel netjes. Ik vroeg me af hoe dit nou toch kon gebeuren en al snel had ik het antwoord. Meestal is er een week voor de wedstrijd ongeveer duidelijk wie er wel en niet kunnen, wie er dan als invaller beschikbaar is en wat de opstelling moet worden. Met de mail aan het eigen team met de opstelling kan dan direct de uitnodiging voor de tegenstander de deur uit. Deze keer verliep alles op rolletjes. Anderhalve week van tevoren een appje in de groepsapp: ‘laat even weten dat je mee kunt doen’. Binnen twee uur had iedereen bevestigd, snel nog even wat opstellingswensen geïnventariseerd, een masterplan bedacht met de opstelling en klaar was Wouter. Ik vond het wel erg vroeg om de tegenstander ook al te mailen, dat kon nog wel een paar dagen wachten. Mooi, alles onder controle. En dat werd vervolgens vergeten. Tevreden met deze conclusie viel ik weer in slaap om later op de ochtend alsnog de uitnodigingsmail te versturen.

Ruime nederlaag van het eerste tegen Paul Keres 3

De tweede ronde van de KNSB-competitie bracht ons vlaggenschip naar Utrecht, alwaar we zouden spelen tegen ratingfavoriet Paul Keres 3. Ten opzichte van de vorige ronde was PK nog versterkt met twee 2100-spelers. Hoewel wij Eduard en Maarten er weer bij hadden, zou het dus een lastige middag worden, maar kansloos ben je meestal niet. Ook nu was er lang hoop op een goed resultaat, maar uiteindelijk resteerde een 6-2 nederlaag. Er had wel wat meer in gezeten, maar om te beweren dat we recht hadden op een matchpunt, moet je wel een heel positieve kijk op een aantal stellingen gehad hebben.

SHTV K1 begint nieuwe seizoen met gelijkspel

De rentree in de derde klasse heeft voor het eerste KNSB-team een gelijkspel opgeleverd tegen het eveneens gepromoveerde Amersfoort 2. Al snel ging het mis en rond de tijdnoodfase leek het op een nederlaag uit te draaien, maar achteraf bleek de overwinning voor het oprapen te hebben gelegen.

SHTV K1 sluit seizoen in stijl af

Nadat het kampioenschap al zonder te spelen behaald was, stond op 22 april nog de slotwedstrijd op het programma: uit tegen Schaakmat Westland 2. Zij streden nog tegen degradatie (hoewel enkele spelers het niet zo wilden noemen) en gedurende de middag leek een nederlaag waarschijnlijk, maar aan het eind van de wedstrijd bleken we met 6½-1½ gewonnen te hebben. Maarten werd bovendien topscorer van de 4e klasse F.

Pages

K2 sluit met winst af in full house

Op zaterdag 23 maart was alweer de 7e en tevens slotronde voor de 5e en 6e klasse in de KNSB-competitie. Een nadeel van de kleinere poules en een stimulans om in de toekomst weer hogerop te komen, waar men 9 ronden mag spelen. Het was een drukke boel in de Bosbeskapel. 50 mensen in de schaakzaal en nog eens 100 die zorgden voor muzikale begeleiding. Zeker geen ideale combi en hoe bedenk je het als verhuurder? Gelukkig bleef de overlast beperkt en moeten slechte zetten toch bij de schakers zelf worden gezocht.

K2 op eigen kracht veilig

Op 2 maart hoefden we voor onze uitwedstrijd bij DD 3 niet ver te reizen. En het leek wel een massakamp, want onze clubgenoten van K3 speelden tegen DD 4. Met de gratis ratingpunten op zak, een dag eerder uitgedeeld door de FIDE en de KNSB, gingen we deze middag op zoek naar lijfsbehoud. We moesten het deze keer zonder Rik doen, die met ons eerste team naar Hilversum was afgereisd.

SHTV K2 krijgt loon naar werken

Deze keer is het verslag een co-productie van Bart en Ben…

We verzamelden voor de koffie bij Ben thuis en daar hoorden we dat de wedstrijd een uur uitgesteld zou worden in verband met zaalproblemen. Uiteindelijk werd een half uur overeengekomen en konden we rustig nog een kopje koffie nemen voordat we richting Capelle aan den IJssel vertrokken.

Leermomenten bij SHTV K2 - DSC K4

Het was ongelofelijk, maar we hadden kunnen winnen. Dit kan echter ook makkelijk de openingszin zijn van het verslag van DSC 4. Uiteindelijk is het maar net op welke moment je naar de stellingen kijkt en denkt de uitslag zal wel in die richting gaan.
Het cliché “niets is moeilijker dan een gewonnen stelling winnen” kon weer uit de kast worden getrokken. Laten we het erop houden dat er leermomenten voorbij kwamen.

Hiernaast eentje waarbij de nodige precisie vereist is; Hoe speelt zwart het uit?

 

Schaakhuis K2 - SHTV K2

Om erin te komen: Welke zet zou u spelen met wit?

 

Als we tegen Schaakhuis spelen gebeurt er altijd wel iets en op deze dag was dat de zwarte kat. Geen variant van de zwarte leeuw, maar de kat van de overburen, die het wel gezellig vindt bij de schakers. Bovendien niet onbelangrijk, hij wordt gevoerd. Toen we begonnen ging de kat tegenover Martijn liggen met zijn hoofd op de kachel en toen Martijn even niet oplette ...

Weer verlies voor SHTV K2

Zaterdag 4 november 2023 gaat de boeken in als de eerste keer dat SHTV met 3 teams samen een thuiswedstrijd in de KNSB speelden. Dit smaakt naar meer en gelukkig zijn er nog twee van die speeldagen in de komende tijd. Erg leuk dat de spelers bij een rondje langs de velden niet alleen het eigen team aan het werk kan zien, maar ook de verrichtingen van de andere twee teams. En hoewel het streven is naar een goed resultaat op het schaakbord, gaat het mijns inziens vooral ook om een leuke schaakmiddag met je clubgenoten die soms ook je vrienden of familieleden zijn.

Valse start in Sliedrecht

Zaterdag 7 oktober reisden we met het tweede team af naar Sliedrecht. In een volle speelzaal inclusief barruimte werden er 4 teamwedstrijden tegelijk gespeeld. Als gedegradeerd team wil je natuurlijk het liefst het verloren terrein weer terug winnen. Ondanks dat we het zonder Bart en Sander moesten doen, was het ratingoverwicht over het uit de 6e klasse gepromoveerde Sliedrecht 3 dusdanig, dat het team redelijk ontspannen aan de wedstrijd begon.

SHTV K2 redt het niet

Het tweede KNSB-team reisde zaterdag 22 maart af naar Zeist voor de laatste wedstrijd. Op het spel stond lijfsbehoud in de vierde klasse. Met 5½ punt zou degradatie te voorkomen zijn: een theoretische mogelijkheid voor een team dat tot nog toe slechts twee maal gelijk had gespeeld, de rest verloren. een lagere score betekende onherroepelijk een jaartje vijfde klasse.  

SHTV K2 verder in de problemen

Op 1 april was alweer de 8e ronde van de KNSB-competitie. Terwijl het eerste achttal een vrije ronde had, speelde het tweede achttal thuis tegen het sterke team van De Amstel 1. Een matchpunt halen zou misschien iets te hoog gegrepen zijn, maar in de strijd tegen degradatie telt ook elk bordpunt. Deze keer waren Sander en Gert-Jan afwezig en konden de overige acht spelers vol aan de bak.

SHTV K2 nipt onderuit in Amsterdam

Op zaterdag 11 maart jl. speelden we uit tegen koploper Caissa 3. We moesten het deze ronde doen zonder Olav en Ton. Zodoende hoefde er in een selectie van 10 spelers niet heel ingewikkeld te worden gedaan, de overige 8 spelers reisden af naar Amsterdam en gingen de strijd aan tegen een sterk team.

Pages

SHTV K3 sluit seizoen af met een overwinning

De strijd is gestreden in de zesde klasse. Er doen maar acht teams mee in poule 6G, dus we hebben aan zeven rondes voldoende. De laatste wedstrijd was tegen Botwinnik 3, maar voor de eindstand maakte dat niet zo veel meer uit. Toch wilden we natuurlijk nog een keertje een mooi resultaat neerzetten. Shinsaku kon zich niet losmaken van zijn voetbalverplichtingen en Robin moest zich voorbereiden op de toetsweek; voor hen in de plaats speelden Ömer en Armin.

Eindelijk weer eens een overwinninig voor SHTV 3

De voorlaatste wedstrijd voerde ons naar het Nationaal Schaakgebouw voor de match tegen DD 4. Er stond niets meer op het spel, de eerste plaats is uit zicht en degraderen uit de zesde klasse is niet eens mogelijk. Maar toch wilden we er iets moois van maken en na twee nederlagen voor de dag komen met een overwinning.

Opnieuw verlies voor SHTV K3

In de vijfde ronde van de KNSB-competitie speelde SHTV 3 in Voorschoten tegen het derde team van de gelijknamige vereniging. Een drukke middag, maar liefst drie teamwedstrijden in een niet al te grote ruimte. En in het begin ook nog een gezellig samenzijn van de jeu-de-boulesvereniging, maar zij vertrokken snel naar buiten, zodat er weer goede omstandigheden waren voor ons spel.

SHTV K3 loopt tegen eerste nederlaag op

Drie overwinningen achter elkaar: SHTV 3 is dit seizoen goed begonnen. Hier en daar waren al geluiden te horen over promotie naar de vijfde klasse en hoe dat dan gaat als SHTV 2 zou degraderen … kortom het wachten was op een team dat dit soort hoogmoedswaanzin eens even flink afstraft. Zodat we weer met beide benen op de grond staan en beseffen dat we een team hebben waar jeugdspelers ervaring kunnen opdoen in de KNSB-competitie.

SHTV K3 wint alle acht potjes!

Voor SHTV 3 stond afgelopen zaterdag de wedstrijd tegen Promotie 3 op het programma. Afgaande op de ranglijst (wij twee keer gewonnen, zij twee keer verloren) zou dat niet al te veel problemen voor ons hoeven opleveren. En de uiteindelijke 8-0 overwinning doet vermoeden dat het een gemakkelijke middag was.

SHTV K3 wint ook tweede wedstrijd

In de verslagen van het eerste en tweede team is al uitgebreid verteld over de rommelige voorbereiding op de KNSB-wedstrijden. Gelukkig hoefde ik me over de opkomst van de SHTV 3-spelers geen zorgen te maken, die komen wel. Het enige gevolg van de perikelen bij de hogere teams was dat ik als invaller met het eerste meedeed. Ook leuk, maar wel jammer dat ik niet met mijn eigen team kon meespelen.

SHTV K3 wint eerste wedstrijd

Voor het eerst speelt SHTV met drie teams in de KNSB-competitie. Het derde team bestaat voor een groot deel uit jeugdspelers die de kans krijgen ervaring op te doen in de KNSB-competitie. Voor de eerste ronde waren we te gast bij DSC 5. Ook een team met veel jeugdspelers. Op papier heeft DSC de hogere ratings, maar dat zegt natuurlijk niet zo veel.

Pages

SHTV 1 wint mede dankzij sterke invallers

Op donderdag 7 maart speelden we de uitwedstrijd tegen Botwinnik. Botwinnik is een rechtstreekse concurent in het ontlopen van de degradatie. De ratings van de twee teams ontlopen elkaar niet veel. We  speelden met twee invallers die beide in goede vorm verkeren: Hubert Schoen en Olav van Leeuwen. Olav was als eerste klaar en bevestigde zijn goede vorm. Een snelle 1-0 voor ons. Ik had zelf een lange en taaie partij dus de volgorde wanneer de borden klaar waren weet ik niet zeker. Daniël, Thomas en Rik speelden remise.

SHTV 1 - Promotie 1

Op donderdag 8 februari speelden we de thuiswedstrijd tegen Promotie 1. Het is een sterk team, maar vooraf dacht ik dat we toch wel kans zouden maken. Toen ik voor het eerst opstond om te kijken op de andere borden zag ik dat Luka verloren had. Naast mij had Rik een leuke aanval waar ik wel vertrouwen in had. Zelf kreeg ik ook een mooie aanval in een Nimzo-Indische partij. 2-1 voor ons. Daarna ging het helaas wat minder. Daniël en Thomas konden het niet bolwerken, 2-3. Daarna volgde een spannende fase. Eduard moest uiteindelijk remise toestaan, 2½-3½.

Moeilijke avond in Rijswijk

Ons eerste team had een zeer moeilijke avond in Rijswijk. Op grond van de rating mocht dit ook worden verwacht, maar toch is het nooit leuk kansloos ten onder te gaan. Ik gaf zelf het slechte voorbeeld door een van mijn moeilijkste partijen in jaren te spelen. Gelukkig ging het op de laatste twee borden minder slecht. Op bord 7 speelde Peter Vorstermans een degelijke remise. Op bord 8 redde invaller Bart van den Bosse de eer voor ons.

SHTV H1 - Schaakhuis H1

We speelden thuis tegen Schaakhuis 1. Vorig jaar kwamen ze met maar zes man opdagen, dit keer gelukkig met acht, dus we hadden alle acht een partij. Het werd een spannende avond waar het tot op het laatst duurde voor het duidelijk werd of we zouden winnen of niet.

Zoals we ook onder Peter Vorstermans gewend zijn wonnen de beide jongelingen in ons team, Luka en Thomas, vrij gemakkelijk. Ook Peter Vorstermans had snel een betere stelling en won zijn partij makkelijk. Rik maakte op bord acht een remise waar nog een staartje aan zit.

Patjepejer's picture

SHTV H1 boekt vooruitgang in Delft

Wij traden 30 oktober aan tegen DSC 1 met nieuwkomers Bart van den Bosse en Hubert Schoen, hoewel laatstgenoemde eerder jeugdlid van ons was. Beiden hadden recent al gedebuteerd in SHTV H2.

Ik mocht het opnemen tegen Joost Michielsen, die ook een jeugdverleden bij ons heeft. Joost is steengoed geworden en stelde mij voor de nodige problemen. Dat hoeft nog niet te betekenen dat ik dan in 22 zetten moet verliezen. Ik beloof u dat ik mijzelf zal straffen voor dit gepruts. Dat doe ik door gezonde doch vieze oud-Hollandse groenten voor mijzelf klaar te maken en die dan op te eten.

Dit begin beloofde niet veel goeds en evenmin de laatste twee uitslagen tegen DSC 1: steeds 7-1 verloren.

SHTV H1 - Schaakmat Westland H1

Op donderdag 28 september speelden we onze eerste match in de Hoofdklasse van de HSB in het seizoen 2023-2024. We konden gelijk volop aan de bak want de tegenstander was Schaakmat Westland 1. Dit is op papier het sterkste team in de Hoofdklasse. We speelden met twee invallers in deze eerste wedstrijd, maar die deden amper onder voor degenen die ze moesten vervangen. Gedurende een deel van de avond had ik de indruk dat we nog wel kansen hadden, maar tegen het einde bleek het klasseverschil toch te groot.

SHTV H1 handhaaft zich op eigen kracht

Op woensdag 19 april speelde SHTV 1 in Zoetermeer de centrale slotronde van de Hoofdklasse. Tegelijkertijd speelden ook teams uit de tweede klassen, waaronder SHTV 3. Een week eerder hadden de eerste klassen al gespeeld zoals u in het verslag van Karl heeft kunnen lezen.

Strijdbaar ten onder tegen Westlandse koploper

Op 9 maart jl. kon SHTV 1 in de Bosbeskapel de strijd aan gaan met Schaakmat Westland 1. Vorig seizoen was dit ook het geval en toen verloren wij met 6-2. Een kansloze nederlaag, waarmee we de gasten nog wel het kampioenschap in de Hoofdklasse ontnamen, want ze bleven daarmee een bordpunt achter op DSC 1.

Reality check in Delft

Wie de stand in Hoofdklasse HSB voor aanvang bekeek zou misschien verwachten dat het treffen tussen DSC 1 met vijf matchpunten en SHTV 1 met vier matchpunten een gelijkopgaande strijd zou worden. Dat de Delftenaren met gemiddeld zo’n 160 ratingpunten meer aan de borden verschenen zou een betere voorspeller blijken.

Vlaggenschip wint weer in Hoofdklasse

Na de 7-1 overwinning op Scheve Toren in Pijnacker kregen we op 8 december jl. Schaakhuis op bezoek. In de uitnodiging van mijn teamgenoten voor deze wedstrijd schreef ik “Met Schaakhuis is het altijd even afwachten hoe sterk ze opkomen …” en dat was deze avond zeker van toepassing. Hun op papier twee sterkste basisspelers stonden niet in de opstelling en twee spelers die er wel in stonden wisten de speelzaal niet binnen een uur na aanvang te bereiken. En de rest van de avond ook niet.

Pages

De laatste ronde; SHTV H2 – Voorburg H1

We speelden tegen het eerste van Voorburg wat jaren in de tweede klasse en zelfs even in de derde klasse vertoefde, maar na een wederopstanding nu een geduchte tegenstander is in de eerste klasse.
Hoe maak je het met wit af?

Zesde ronde; SG Rijswijk H2 - SHTV H2

Alweer een maandje geleden speelden we de voorlaatste ronde in en tegen Rijswijk.

 

Wit heeft net g3-g4 gespeeld. Was dit goed?

 

Vijfde ronde; SHTV H2 – Promotie H2

Toen ik kwam kijken zat de zwartspeler in diep gepeins verzonken, misschien had ie de laatste (toren)zet niet zien aankomen. Hoe los je dit het beste op?

 

Vierde ronde; Domino Day bij Schaakmat Westland H2 - SHTV H2

Nog bij een nul-nul stand kreeg Ed een remiseaanbod. Na overleg besloot hij zelf om verder te spelen. Bart vroeg of hij remise mocht aanbieden, omdat hij niet tevreden was met zijn positie. Hoewel het mocht besloot hij nog een paar zetten te doen.

 

Derde ronde; Revanche! SHTV H2 – DD H3

Na eerder op zeven nullen te zijn getrakteerd door DD 1 mochten we nu voor revanche gaan tegen DD 3, waarvan de gemiddelde rating meer dan 400 elo-punten lager uitviel dan hun eerste team.

Wat is hiernaast mis met Te5-e7?

 

 

Tweede ronde; Spannender dan nodig: SHTV H2 – DSC H4

Na een kansloze nederlaag in de eerste ronde bracht de tweede meer spanning en spektakel , waarvan deze stelling een mooi voorbeeld is.

Wit aan zet heeft een combinatie.

Eerste ronde; De eer ruim gered: DD H1 - SHTV H2

Vorig seizoen verloren we nipt in een marathonsessie van het tweede van DD, nu tegen het eerste was de verwachting dat het niet zolang zou duren. De ambitie om na een onverwachte degradatie terug te keren naar de hoofdklasse van de HSB druipt er vanaf.

SHTV H2 – Schaakmat Westland H2

Woensdag 12 april was de eerste van twee centrale slotrondes in de HSB. In het verleden is het vaak voorgekomen dat op deze avond de strijd voor kampioenschappen en tegen degradatie in volle hevigheid losbrandde. Nu kwam daar weinig van terecht. Beide kampioenteams waren al bekend en ongelukkigerwijs vrij deze ronde. Geen ereronde, geen balkonscene. Het spektakel moest nu komen van de strijd tussen Haeghe Ooievaar en DSC tegen degradatie in de andere pool en verdeeld over twee verschillende klaslokalen. Het resulteerde wel in veel tumult ...

DCS H3 - SHTV H2

Op maandag 20 maart speelde het tweede uit tegen het derde van DSC wat tweede in de tussenstand was en wij tweede van onderen.
Eerste meevaller was dat de wedstrijd van een jeugdteam tegen Botwinnik al om half acht moest beginnen. Daardoor kregen wij een plekje met uitzicht op de Zusterlaan. Niet dat het uitzicht zo fraai is, maar met de lagere temperatuur bij het raam krijgen de hersencellen toch iets meer zuurstof. Nadeel is dan dat als een speler beneden gaat staan schreeuwen dat je niet meer kan horen wat je denkt.

Eindelijk, SHTV H2 – Scheve Toren H2

Op donderdag 16 februari speelde het tweede eindelijk een wedstrijd waarbij we onszelf als favoriet mochten bestempelen.

Pages

H3 kampioen in 2A

SHTV H3 wint in 6e ronde van Haeghe Ooievaar

Op 6 maart ging ons derde HSB team naar De Wiekslag aan de Molenbrink om het aldaar op te nemen tegen het tweede team van Haeghe Ooievaar. H3 stond op dat moment gedeeld eerste in de tweede klasse (A) en Haeghe Ooievaar stond daarin gedeeld laatste. Op papier zou het dus een niet al te moeilijke wedstrijd moeten worden, maar de wedstrijd moest uiteraard nog wel op de borden in plaats van op het papier uitgevochten worden. En zoals te doen gebruikelijk was Shinsaku op bord één niet alleen weer als eerste klaar maar scoorde daarbij ook weer het eerste punt voor ons.

SHTV H3 wint ook van Botwinnik 3

Op 1 februari kwam Botwinnik 3 bij ons op visite om het in de vijfde ronde van de HSB-competitie op te nemen tegen ons eigen derde HSB-team. Nao had deze ronde vrij gekregen en zijn zoon Shinsaku was op het eerste bord net als in de vorige ronde ook weer als eerste klaar. Daar waar hij de vorige keer echter snel een punt had gescoord, daar moest hij dit keer een 0 noteren. Gelukkig trok Peter op bord 8 de stand onmiddellijk weer gelijk zodat het om 22:15 uur 1 tegen 1 stond.

H3 pakt koppositie in 2A

Op 11 december moest ons derde HSB-team afreizen naar De Lier waar we het in de vierde ronde van de HSB-competitie op moesten nemen tegen het nog ongeslagen Lierse 1. De wedstrijd begon niet om kwart over maar om kwart voor acht en rond de klok van tien uur scoorde Shinsaku al het eerste punt. Rond dezelfde tijd kwam Maarten remise met zijn tegenstander overeen en nog een kwartier later stond het alweer gelijk nadat Frans het punt aan zijn tegenstander moest laten.

SHTV H3 verslaat DSC 6

Na de Scheve Toren 2 (8-0 winst) en Rijswijk 3 (3½-4½ verlies) was op donderdag 23 november DSC 6 de derde tegenstander van SHTV 3. En om in klasse 2A van de HSB aan de top mee te kunnen blijven doen moest er, na het nipte verlies tegen Rijswijk, dus weer gewonnen worden.

Nipte nederlaag SHTV H3

Na de vliegende en veelbelovende start tegen Scheve Toren 2 was Rijswijk 3 op 2 november de tweede tegenstander van ons derde HSB-team. Gelet op de gemiddelde ratings van beide teams beloofde het een spannende wedstrijd te worden en dat werd het ook. Hoewel des middags nog werd overwogen om de wedstrijd uit te stellen vanwege de over ons land razende storm Ciarán werd uiteindelijk toch besloten om gewoon te gaan spelen. En op één Rijswijkse speler en de scheidsrechter na bleek iedereen ondanks die storm toch in staat om tijdig aanwezig te zijn.

Vliegende start SHTV H3

Op vrijdag 6 oktober toog ons derde HSB-team naar Pijnacker voor haar eerste wedstrijd in het nieuwe seizoen. De tegenstander was het tweede team van Scheve Toren, en eigenlijk zou de uitslagentabel onderaan op deze pagina al alles moeten zeggen.

Zo kan het dus ook

Op een glibberige 15 december mocht het derde HSB-team bewijzen dat het gelijkspel tegen Promotie 3 een vergissing was. Alleen ... tegenstander RSC-Belgisch Park 2 stond wel op de tweede plaats in de groep. Bart Verbaan wilde als oud-lid van die vereniging wel wedstrijdleider zijn, met een knipoog bedoeld uiteraard. Gelukkig was kersverse vader Maarten van der Vegt weer beschikbaar en de vaste teamleider bracht extra animo mee, want aan geen enkel bord stond een speler achter in tijd.

Het kan vriezen, het kan dooien

Terwijl teamleider Maarten elders vertoefde, had ik me opgeworpen als plaatsvervanger om de echte vice-teamleider te ontzien. En zo stond een team van achter tot de tanden bewapende schakers in de nieuwe speellocatie van SV Promotie in Zoetermeer. Het was een echte schaakhappening, want het eerste team van de thuisvereniging (ons tweede heeft daar nog *kuch* mooie herinnering aan) had ook een wedstrijd en het KNSB-bekerteam nam het op tegen onze collega's uit Naaldwijk. Kortom, een prima ambiance voor een interessante wedstrijd.

We zijn er bijna

Drie succesvolle wedstrijden waren achter de rug, één wedstrijd was uitgesteld. Dat was de stand op vrijdag 25 maart, toen de laatstgenoemde match moest worden ingehaald. Nu hadden vier teams in de poule al incompleet gespeeld en ons derde team kreeg steeds de maximale tegenstand. "We moeten spelen vanuit onze kracht," is de stelregel van teamleider Maarten en dus zijn we er steeds voor gegaan. Wat zou de wedstrijd tegen het jeugdteam van Voorburg gaan opleveren?

Pages

Wisselende resultaten tegen Botwinnik in het seizoenseinde

De laatste twee wedstrijden van het seizoen waren voor het vierde team van SHTV tegen de teams van Botwinnik, het derde en het vijfde. 

Voorlaatste ronde mochten we thuis aantreden tegen het derde team van Botwinnik. Dit zou toch een lastige tegenstander moeten worden, ze waren immers één van de promotiekandidaten. Door goed spel van de vaste spelers, en nog beter spel van de invallers, wisten we echter voor een kleine 'upset' te zorgen.

SHTV 4 in een spannende thriller gelijk aan de koploper

Op 8 februari 2018 mocht SHTV 4 aantreden tegen de koploper HSV 2. Het tweede team van HSV had een paar verrassende uitslagen gehad, maar heeft in de voorgaande wedstrijden toch steeds laten zien in de breedte een sterk team te hebben. Ondanks het verschil op papier hadden wij goede hoop om een goede uitslag neer te zetten.

Het begin was in ieder geval hoopgevend. Thomas zette de goede vorm die hij dit seizoen heeft door en had het eerste punt binnen no-time binnen. Hij wist de dame van zijn tegenstander in te sluiten, waarna deze het al snel mooi vond. 

SHTV 4 schaakt zich uit de degradatiezorgen

Op 15 januari was het weer tijd voor de volgende externe partij van het vierde team. Op deze maandagavond mochten we op bezoek bij Lierse 2. Het bleek, net als de vorige maandagwedstrijd, weer een flink karwei om genoeg spelers op de been te brengen. Met behulp van Theo Dekker en Martin Brummelkamp wisten we toch met z'n achten aan te treden. 

SHTV 4 met een speler minder in evenwicht met DSC 10

13 november mocht het vierde op stap naar Delft, waar DSC 10 ons opwachtte voor een schaakmatch. Door een aantal afzeggingen waren we helaas niet in de mogelijkheid om met een vol team aan te treden. Ik had desondanks goede moed in een positief resultaat. De gedeelde punten zijn dan ook een teleurstelling te noemen.

We begonnen dus al met een 1-0 achterstand, niet even later was de stand compleet onverwachts 2-0 voor de Delftenaren. Ard leek goed te staan, maar gaf zomaar zijn tegenstander de mogelijkheid om mat te zetten.

Novelty Destroyers 2 blijkt te sterk voor SHTV 4

19 oktober trad het vierde van SHTV aan tegen Novelty Destroyers 2. Nou ja, een deel ten minste. Drie partijen waren reeds eerder gespeeld. Kawang, Jaap en ondergetekende speelden de 12e allen met zwart tegen drie Destroyers die verhinderd waren de 19e.

Jaap speelde een erg sterke partij. Hij kwam in een scherpe opening terecht, die hij gelukkig goed kent. Hij won snel een stuk en wist de partij goed uit te spelen.

SHTV 4 maakt er een mooi einde van tegen DD 7

30 maart speelden we de laatste wedstrijd van het seizoen. De boodschap was duidelijk, winst zou de 2e plaats in de ranglijst opleveren. Aangezien het kampioenschap al een tijdje buiten zicht was, lag er verder relatief weinig druk op de partij. Uiteindelijk wisten we wederom met een minimaal verschil de wedstrijdpunten te behalen.

Van te voren waren we met zes van de teamleden gezellig gaan eten, dus konden we verzadigd aan de partij beginnen. Er was weer gevarieerd in de opstelling, wat voor spannende partijen zorgde.

SHTV 4 wint minimaal van Botwinnik 3

16 maart mochten we aantreden tegen het 3e team van Botwinnik. Inmiddels was duidelijk dat er door beide teams om relatief weinig gespeeld zou worden. DSC 9 was al kampioen en DSC 11 was de nummer laatst. Wel was voor beide teams de 2e plaats nog in zicht, een mooi doel, en waren er nog genoeg ratingpunten te winnen of verliezen.

SHTV 4 lijkt veilig na zege op Pomar 2

Donderdag 9 februari kregen we het tweede team van Pomar op bezoek. Aangezien ons eerste ook een externe wedstrijd speelde, mochten wij in de grote zaal het uitvechten (over het bord) tegen onze tegenstander uit Rijswijk.

DSC 9 blijkt te sterk voor SHTV 4

Maandag 16 januari mochten we op bezoek in Delft bij de club DSC. Eerder dit seizoen hadden we gewonnen van DSC 11, ditmaal bleek DSC 9 helaas een maatje te groot.

SHTV 4 zet de goede vorm door

Na de mooie winst die we eerder behaalden tegen Raadheer-Corbulo 2, mochten we donderdag 15 december aantreden tegen het 11e team van DSC. Op papier leek dit de eenvoudigste wedstrijd van het seizoen. Onze tegenstanders hebben echter voor elk punt gevochten en het ons nog flink lastig gemaakt.

Pages

SHTV 5 sluit prima seizoen af in linkerrijtje

Het vorig jaar gepromoveerde SHTV 5 heeft het seizoen met een gelijkspel afgesloten en zich daarmee keurig in de subtop van klasse 3A gewurmd. In een stabiel seizoen werd er gewonnen van de nummer 3, 6 en 8 en verloren van nummer 1, 2, 5 en gelijkgespeeld tegen de uiteindelijke nummer 7. En over dat laatste resultaat gaat dit verslag.

Helaas was Jaap nog herstellende van zijn operatie. Sterkte! Supersub Claudia werd bereid gevonden om ons te versterken. Ook onze vaste invalster Ricki was van de partij voor de afwezige (toekomstige clubkampioen) Ard.

SHTV 5 tegen Schaakhuis 4

De teamleider was 'vergeten' dat er ook nog zoiets had plaatsgevonden als een wedstrijd Schaakhuis 4-Schaakcombinatie HTV 5. Het schijnt gebeurd te zijn vlak voor kerst (maar de teamleider kan zich er niets meer van herinneren). 

En ja, dan duurt het niet lang voor er vragen komen, zoals: joh, hebben jullie wel gespeeld? of geen punten erbij, zeker niet op komen dagen? Sommige bestuursleden maken het dan helemaal bont en die stellen de vraag niet eens meer subtiel, die vragen dan: Komt er geen verslag voor het clubblad? Is toch leuk? 

SHTV 5 stuurt Lierse 2 terug naar Westland zonder punten

Natuurlijk na mijn vorige verslag kon een muiterij niet uitblijven. Iedereen was ineens op tijd aanwezig (behalve de teamleider), ineens was de vierde plek wel weer belangrijk en ineens gingen we weer winnen. Leuk hoor, zal nog eens als teamleider een donderpreek geven. ZUCHT!

SHTV 5 verliest onnodig van Botwinnik 3

In de hectische voorbereiding van deze wedstrijd was de teamleider even vergeten dat de wedstrijd al op 14 januari was en niet zoals hij in zijn hoofd had op 21 januari. Hierdoor was er een logistiek probleem wat met wat telefoneren en mailen prima werd opgelost. Hoewel één auto met vier spelers iets later was, was er een volledig achttal aanwezig rond 20.00 in het bridgehome.

SHTV 5 boekt keurige overwinning

Het gepromoveerde SHTV 5 pakt de kansen in de 3e klasse. Na een mooie overwinning tegen Haeghe Ooievaar volgde een nederlaag. Maar op 26 november volgde een nieuwe overwinning tegen Botwinnik 5.

SHTV 5 verliest tegen Prometheus

Op 5 november moest het vijfde team tegen het negende van DSC ofwel Prometheus. In een uitgestorven denksportcentrum was iedereen keurig op tijd. Helaas was er een kapotte klok en omdat de voorraad van Prometheus niet zo groot is, leverde dit direct een probleem op. Na wat telefoontjes werden de kasten van de rijke stadsgenoot geopend en was er een nieuwe klok en kon de wedstrijd beginnen.

SHTV 5 haalt toch nog vrij makkelijk kampioenschap binnen

Nadat tegen Promotie 7 de koppositie was verdedigd, mochten we op 20 maart naar DSC 11 voor ons kampioenschap. Vooraf waren we nog niet zo zeker van onze zaak. DSC 11 had best sterke spelers en we moesten het toch maar doen.

SHTV 5 ontsnapt aan nederlaag

De een na laatste wedstrijd van SHTV 5 was tegen Promotie 7. Een team dat alleen had verloren van WSC 6. Wij hadden weliswaar gewonnen van WSC 6 maar wel tegen een verzwakt WSC 6. Het beloofde dus een kraker te worden met als inzet het kampioenschap/promotieplek naar de 3e klasse. Helaas was Ard verhinderd door vakantie, maar de overige 6 spelers van het team konden wel en dus waren we in ons kernteam klaar voor het jeugdteam van Promotie 7. Door alle onderlinge wedstrijden hadden we aan 3-3 genoeg voor handhaving van onze 1e plek.

Korte avond

Bij afwezigheid van teamleider Geurt Jan had ik aangeboden om de honneurs waar te nemen. Behalve hijzelf kon het vijfde team voor de wedstrijd tegen de op één na laatste in de stand van de 4e klasse ook geen gebruik maken van de krachten van vader Pim en routinier Ard van der Zwart. Met enig kunst- en vliegwerk was het echter gelukt om zes spelers op te stellen tegen een team dat al eerder personele problemen had gekend, maar in de thuiswedstrijd voltallig aan kon treden.

SHTV 5 stormt door, deel 2

Het nieuwe jaar was precies een week oud toen we tegen WSC 7 mochten aantreden. Dit beloofde vooraf geen makkelijke wedstrijd te worden. Op volle sterkte, zelfs met een man teveel, stonden we de tegenstanders op te wachten. Het leek er lang niet op en zoals gewoonlijk kantelden veel wedstrijden meerdere kanten op, maar uiteindelijk wonnen we op bijna elk bord. Alleen Ard had iets meer moeite, maar kon nadat er genoeg punten binnen waren met een gerust gevoel remise maken. 5½-½. Volgende slachtoffer graag!

Pages

Groundhog day

2 februari is de dag waarop in Pennsylvania een bosmarmot de komst van de lente aankondigt (of niet). Als hij uit zijn holletje komt en zijn eigen schaduw ziet, duurt de winter nog zes weken, zo niet dan komt de lente er spoedig aan. De bekendste is Punxsutawney Phil, die dit jaar een vroege lente voorspelde. In Nederland lijkt de winter nog te moeten beginnen, op enkele dagen met wat sneeuw rond de start van het Tata Steel Chess Tournament na, is het vooral regenachtig en grijs. Voordeel is wel dat de Nederlandse versie van Phil, een of andere eekhoornachtige die hier wel voorkomt, zijn schaduw niet gezien zal hebben op 2 februari en de lente dus aanstaande is. Het zal tijd worden.

SHTV uitgeschakeld in HSB-beker

Op dinsdag 21 november speelde ons bekerteam voor de HSB-beker uit tegen Rijswijk. Vorig seizoen was SHTV tot de halve finale gekomen, waar de latere bekerwinnaar DSC te sterk bleek. Hoewel de tegenstanders op papier sterker waren, weet je het bij een strijd op slechts vier borden maar nooit. 

Rik speelde tegen ons oud-clubgenoot Thomas de Ruiter. Rik kwam slecht uit de opening en kwam erg passief te staan. Hij verzuimde in een variant te stappen die wat meer ruimte en tegenspel gaf. Thomas verbeterde zijn positie en haalde het eerste punt voor Rijswijk binnen.

SHTV uitgeschakeld na harde strijd

We speelden de bekerwedstrijd thuis tegen DSC. DSC had duidelijk het ratingvoordeel. Maar we hebben al vaker laten zien dat wij in de beker er echt voor kunnen gaan. We hadden bovendien het thuisvoordeel. Het werd dan ook een spannende strijd. Zelf speelde ik op bord 4. De partij tegen Richard Oranje was een echte vechtpartij en ik heb dan ook weinig meegekregen van de andere partijen tot die van mijzelf voorbij was. Ik heb genoeg kansen gehad op winst, maar wist ze helaas niet te verzilveren.

SHTV bekert verder

Donderdag 23 maart trad SHTV 1 aan voor de beker tegen DD 1. DD kwam niet in de sterkste opstelling, maar toch nog met een goed team. Rik viel op bord 4 in voor de zieke Wouter. Dat was al de tweede keer dit jaar, en weer hield Rik de remise. Hij was als eerste klaar en meldde dat er niets van belang was gebeurd in zijn partij. Ik was als tweede klaar. De hele partij stond ik slecht door een verkeerde opstelling te kiezen in de opening. Maar zoals vaker in het schaken blunderde mijn tegenstander op het einde alles weg. Een gelukkige ontsnapping dus.

SHTV bekert verder

Voor de HSB-beker trokken we met ons bekerteam naar Zoetermeer. SHTV K1 had afgelopen zaterdag met heel veel moeite gewonnen van Promotie 2 en de spelers uit het Promotie bekerteam kwamen allemaal uit het eerste team van Promotie. Er wachtte ons dus een zware klus. Maarten Stolte speelde op bord 1, Eduard van Dijk op bord 2 , Hans Segers op bord 3 en Rik Pronk op bord 4. Ikzelf had het op bord 3 het makkelijkste. Mijn tegenstander koos voor een heel passieve opzet en ik had vanaf zet 5 al wat druk. Ik won een pion en bleef druk houden.

Evert's picture

SHTV uitgeschakeld in de HSB-beker

Gegokt en (terecht) gewonnen, dat wil zeggen Belgisch Park dan. Maandag 18 december. De bekerwedstrijd tegen RSC Belgisch Park. Er wordt op tijd gestart en tegelijk met de wedstrijd RSC-BP 3 - DD 7. Zodat het lekker gevuld en gezellig is. Gerard Milort verzekert me dat het normaal gesproken nog veel gezelliger is. Gelukkig gaat het koor zingen zodat de sfeer toch nog verhoogd wordt.

Evert's picture

Rijswijk - SHTV, bekerwedstrijd

In de tweede ronde van het HSB-bekertoernooi speelden we uit tegen Rijswijk. De wedstrijd werd tegelijk gespeeld met de externe wedstrijd Rijswijk 3-SHTV 3, maar helaas niet in dezelfde zaal. Als teamleider van beide teams pendelde ik regelmatig heen en weer, net zoals de teamleider van Rijswijk die ook dubbelteamleider was en de wedstrijdleider van het derde.

Bekerteam wint loterij tegen DD

De eerste ronde van de HSB-beker had ons gekoppeld aan DD.  Op donderdag 3 november was de thuiswedstrijd, waarbij vooraf nog twee zaken moesten worden geregeld. Er werd geloot voor de kleurverdeling: DD kreeg wit aan de borden 1 en 3. En er zou worden geloot bij een gelijk spel. Schakers klaar? Schaken maar! Na twee uurtjes spelen zag het er goed uit. Op geen enkel bord nadeel was mijn beeld en op alle borden activiteit vanuit het SHTV-kamp. Dat belooft veel goeds zou je zeggen.

Evert's picture

Er ging wat mis (the opponents view)

door Derk Dekker

That was a nice victory against strong opposition, well done to everyone!

 

Evert's picture

Er ging wat mis

Novelty Destroyers - SHTV

We hadden een uitwedstrijd geloot bij Novelty Destroyers en die spelen bij het European Patent Office (EPO) op het bedrijventerrein bij mij om de hoek. Legitimatie en toegangsinstructie mee en op naar de portier, de eerste horde. Nu staan schakers kennelijk op de witte lijst, want de portier (op het parkeerterrein) riep alleen, gaat u maar.

Pages

KNSB-beker: weer verloren van Botwinnik

Op 12 oktober stond er in de eerste ronde van de KNSB-beker een uitwedstrijd tegen Botwinnik op het programma. Vorig jaar leverde de loting dezelfde indeling op en dat leidde tot een nederlaag. Een jaar eerder struikelde SHTV over Botwinnik in de eerste ronde van de HSB-beker. Zou driemaal nu eindelijk scheepsrecht zijn? Helaas leidde de avond tot een déjà vu.

Uitgebekerd in de KNSB-competitie

Afgelopen donderdag toog ons bekerteam naar Botwinnik in Zoetermeer om de eer van onze club te verdedigen in de KNSB-bekercompetitie. Het werd een zware avond voor ons. We moesten met drie invallers spelen. Het bekerteam bestond daarom uit ikzelf (Hans Segers), Ton Bodaan, Evert Baak en Karl Baak. Op bord 1 blunderde ik al snel een kwaliteit weg, maar wist met wat vage compensatie de partij nog te rekken tot de tijdnoodfase. Mijn tegenstander echter speelde geconcentreerd en ontweek alle probleempjes die ik hem voorlegde.

Laatste kans

De tweede zaterdag van de online bekercompetitie zou uitsluitsel moeten geven over onze kansen om ten minste een keer mee te spelen met de knock-outfase, maar dan moest alles wel meezitten. Dat was niet het geval, want niet lang voor de speeldag werd eindelijk bekend hoe ZSC-Saende en Lonneker het tegen elkaar hadden afgebracht. De ideale uitslag zou een gelijkspel zijn geweest, omdat ons team dan nog een derde plaats had kunnen bereiken door te winnen. De Zaandammers bleken echter de winnaars van die wedstrijd en wij zouden nu met grote cijfers moeten winnen.

Intermezzo

De eerste zaterdag van de KNSB-bekercompetitie was zwaar, want er volgde nog een derde ronde na de succesvolle eerste en iets minder succesvolle tweede. Eén ding was deze keer wel duidelijk: de kans dat we zouden winnen kon gerust als zeer laag worden ingeschat. De wedstrijd kon gezien worden als een intermezzo en de spelers konden vrijuit spelen. Elke punt was meegenomen.

Domper in veelbelovende wedstrijd

De tweede ronde van de online bekercompetitie van de KNSB begon veelbelovend. We wisten op dat moment nog niet dat dit team de eerste wedstrijd kennelijk gemist moest hebben tegen ZSC-Saende. Daar leek een week na de speeldag overigens nog niets over besloten. We begonnen dus met frisse moed aan de tweede wedstrijd die in theorie te winnen moest zijn en dat is precies wat het altijd is: theorie.

Bekercompetitie van de KNSB van start

Met een man minder spelend, maar met een grotere voorraad spelers achter de hand is op 3 april de online-variant van de KNSB-bekercompetitie van start gegaan. Op de eerste speeldag werden drie wedstrijden afgewerkt door Peter, Wouter, Maarten en Ton. Tobias was wel gevraagd voor de jeugdige inbreng, maar er was helaas in de planning van de KNSB een botsing met de kwalificatietoernooien voor de landelijke jeugdkampioenschappen. Best knap als men bedenkt dat er aanzienlijk minder georganiseerd wordt onder het coronaregime.

SHTV uitgebekerd

Op 21 november speelden wij voor de KNSB bekercompetitie de 2e ronde tegen stadgenoot DD. Na de overwinning tegen RSR Ivoren Toren hadden we de smaak te pakken. Maar die avond werden we een illusie armer, onze tegenstanders waren met 70 ratingpunten meer een maatje te groot voor ons.

Bart trapte als eerste af met een solide remise, maar Peter gaf een solide stelling uit handen door een onnodig pionoffer. Bij Hans ging het een tijd gelijk op, maar de winst uiteindelijk naar de tegenstander. En ook Wouter kon opgeven, nadat hij een stuk was kwijt geraakt.

SHTV bekert verder

Voor de KNSB-bekercompetitie heeft ons team op 17 oktober in de Bosbeskapel gewonnen van het sterke RSR Ivoren Toren, met 3-1.
Een uur voor aanvang was onze kopman Sander in een verkeersinfarct terecht gekomen en moesten we op zoek naar een vervanger. Gelukkig was Bart bereid hem te vervangen.
De score werd snel geopend door Hans, in ruim 20 zetten. Zie hieronder zijn aantekeningen.

SHTV uitgeschakeld in KNSB-beker

Na de mooie 3-1 winst op CSV in de 1e ronde van de KNSB-beker, mochten we aantreden tegen Meesterklasse team Charlois Europoort. Op vrijdag 7 december reisde het team voor ronde 2 in dezelfde samenstelling naar Rotterdam. In de opstelling van de tegenstanders geen grootmeesters als Erik van den Doel en Bart Michiels, maar wel een heel sterk viertal. Het werd uiteindelijk een 4-0 nederlaag.

 

SHTV klopt CSV in KNSB-beker

Op het laatste moment werd er nog besloten om SHTV in te schrijven voor de KNSB-beker. De loting koppelde ons in een thuiswedstrijd aan de Capelse Schaakvereniging (CSV), spelend in de 2e klasse KNSB. Op 11 oktober jl. troffen de clubs elkaar en gezien de ratinglijsten waren de gasten duidelijk favoriet. Toen de opstellingen waren ingeleverd, bleken de beide viertallen aardig aan elkaar gewaagd. Dat leverde vier gelijk opgaande partijen op.

Pages

Subscribe to RSS - SHTV K1 Subscribe to RSS - SHTV K2 Subscribe to RSS - SHTV K3 Subscribe to RSS - SHTV H1 Subscribe to RSS - SHTV H2 Subscribe to RSS - SHTV H3 Subscribe to RSS - SHTV 4 Subscribe to RSS - SHTV 5 Subscribe to RSS - HSB-beker Subscribe to RSS - KNSB-beker