Groundhog day

2 februari is de dag waarop in Pennsylvania een bosmarmot de komst van de lente aankondigt (of niet). Als hij uit zijn holletje komt en zijn eigen schaduw ziet, duurt de winter nog zes weken, zo niet dan komt de lente er spoedig aan. De bekendste is Punxsutawney Phil, die dit jaar een vroege lente voorspelde. In Nederland lijkt de winter nog te moeten beginnen, op enkele dagen met wat sneeuw rond de start van het Tata Steel Chess Tournament na, is het vooral regenachtig en grijs. Voordeel is wel dat de Nederlandse versie van Phil, een of andere eekhoornachtige die hier wel voorkomt, zijn schaduw niet gezien zal hebben op 2 februari en de lente dus aanstaande is. Het zal tijd worden.

 

Groundhog day werd bekend door de gelijknamige film uit 1993 waarin weerman Phil met de nodige tegenzin verslag moet doen van dit evenement dat draait om zijn naamgenoot. De volgende ochtend wordt hij wakker en beleeft hij dezelfde dag opnieuw. En nogmaals en nogmaals. Het duurt een tijdje voordat hij doorheeft hoe hij uit deze oneindige lus kan komen.

 

Vanwaar deze inleiding? Op 21 november speelde SHTV in de HSB-beker een uitwedstrijd tegen Rijswijk. Helaas werd er met 3-1 verloren en leek SHTV uitgeschakeld. Rijswijk blijkt dit seizoen niet bepaald de favoriete tegenstander van SHTV. Van alles is er geprobeerd om een herhaling van deze nederlaag te voorkomen: met vier extra spelers komen in de HSB-competitie (resultaat: 6,5-1,5 verloren), de derde teams tegenover elkaar zetten (resultaat: 3,5-4,5 verloren), op zaterdag spelen met veel jeugd (resultaat: 3,5-4,5 verloren), niets hielp.

 

Tijd voor een echte herhaling van 21 november dus. De competitieleider had namelijk een onverwachte verrassing in petto. De bekercompetitie kent dit jaar 13 deelnemers en in plaats van te kiezen voor het toewijzen van drie byes om zo snel mogelijk op een veelvoud van twee uit te komen, was ervoor gekozen om 12 teams tegen elkaar te laten spelen en de zes winnaars in de tweede ronde aan te vullen met het resterende team en een lucky loser. Gezien de uitgebreide inleiding zal het geen verbazing meer wekken dat SHTV deze gelukkige verliezer was en daarna opnieuw een uitwedstrijd tegen Rijswijk lootte. 13 februari bleek onze eigen Groundhog day.

 

Omdat het wat knullig was om ook deze herkansing te verliezen, werden alle sterke speelgerechtigde spelers gemobiliseerd. Luka had training, waardoor ondergetekende mocht opdraven en direct gepromoveerd werd tot teamleider en kopman, maar de andere sterke spelers konden gelukkig wel. Ben had een originele opstelling bedacht om te voorkomen dat dezelfde spelers elkaar zouden treffen als in oktober.

 

Bij binnenkomst waren er al de nodige mensen aanwezig, maar die bleken vooral voor een lezing over de Aeneis van de Romeinse schrijver Vergilius te komen. Ooit de schrijver over wie mijn middelbare-schooleindexamen en het leek me wel interessant, maar we kwamen voor iets anders. Rijswijk bleek wat minder succesvol in de mobilisatie van hun sterkste spelers, want op papier hadden we gemiddeld één ratingpunt meer. Vanwege onze opstelling was het ratingverschil op de borden vrij groot en zouden wij vooral toe moeten slaan op de lagere borden.

 

Eduard liet er met wit aan bord 3 geen gras over groeien. Zijn tegenstander Frans Hoynck van Papendrecht speelde een matige versie van de Nijlpaardenopening, waardoor Eduard al snel met zijn f-pion naar voren ging. De half-open f-lijn en een vervelende penning van een paard op f6 (die daar ook niet hoort in deze opening) leidden tot onoverkomelijke problemen voor zwart, die via een Röntgenaanval aan de andere kant van het bord een loper moest inleveren en bovendien met de koning nog in het centrum wat matdreigingen moest pareren. Een leerzame aanpak die ik ook nog eens hoop te kunnen gebruiken. Ondanks dat het punt al snel binnen leek, moest Eduard er toch nog hard voor werken en was hij uiteindelijk als laatste klaar. Zwart wist het te keepen tot een eindspel met een toren tegen toren en paard en allebei nog wat pionnen, maar ik had het idee dat Eduards overwinning niet echt in gevaar is geweest.

 

Daniël speelde met zwart tegen Jerrel Thakoerdin, wat in de competitiewedstrijd in december ook al het geval was geweest. Op zet 7 twijfelde ik wat aan de zwarte opzet. Iets wat Daniël op dat moment ook gedaan bleek te hebben. Hij kwam echter terug in de partij, maar daarna ging de stelling langzaam maar zeker steeds iets verder achteruit.

 

Maarten aan bord 4 speelde naar eigen zeggen een degelijke opening, maar die bleek zo degelijk dat als wit ook niet erg ambitieus is, de remisetendensen groot zijn. Eerst gingen de meeste lichte stukken eraf, toen moest Maarten alle torens ruilen als hij de enige open lijn niet aan zijn tegenstander wilde gunnen. Hij vertelde mij dat de stelling nogal remiseachtig was. Ik antwoordde dat dat niet zo mooi was, want dat het ratingverschil op zijn bord nogal groot was, dus dat ik hoopte dat het zou lukken de partij nog een poosje gaande te houden. Dat lukte, maar niet op de gewenste manier. Of de partij was helemaal niet zo remiseachtig als het leek, maar al erg goed voor wit. In ieder geval werd zijn paard naar de onderste rij gedwongen, waarna de witte dame dit paard kon pennen. Maarten wist te voorkomen dat wit het paard ook nog met de loper kon aanvallen en daarmee veroveren, maar hij moest vanwege deze dreiging wel een pion inleveren.

 

Op bord 1 kreeg ik met wit wel een aardige stelling. Mijn tegenstander dacht lang na en mijn lopers en dame leken richting de zwarte koningsstelling te kijken. Terwijl ik in de bedenktijd van zwart al mijmerde over een winnende aanval, bood zwart na zijn zet ineens remise aan. Gezien mijn eerdere mijmeringen overwoog ik eigenlijk niet serieus om op dit aanbod in te gaan en bovendien leken de ontwikkelingen in de wedstrijd ook niet zo gunstig. Ik nam ruim de tijd om een goed plan te verzinnen en toen ik dat meende gevonden te hebben, keek ik nog even op de andere borden of remise aannemen niet toevallig het winnende halfje zou zijn. Dat was niet zo, dus ging ik maar verder. Ik besloot eerst een rustige zet te doen in plaats van direct materiaal te offeren. Zwart reageerde a tempo en toen zag ik pas dat zijn zet niet zo onschuldig was als ik dacht en een heel ander plan omvatte dan waar ik rekening mee gehouden had. De stelling was eigenlijk direct verloren en hoewel ik probeerde om in de tijdnood van mijn tegenstander nog wat rommelkansen te krijgen, leidde dit tot niets.

 


[Event "HSB-beker"]
[Site "Rijswijk - SHTV"]
[Date "2024.02.13"]
[Round "2.1"]
[White "Wouter Noordkamp "]
[Black "Jelle Bulthuis"]
[Result "0-1"]
[ECO "C77"]
[Annotator "Wouter"]
[PlyCount "68"]
[SourceVersionDate "2024.02.22"]
[FEN " r2r2k1/bqp2ppp/p1n5/1p2p3/1P2Pn2/1BP2Q2/PB3PPP/R2R1NK1 b - - 0 20"]
20... Ne7 {Met idee
c7-c5 en dan naar c4 om de lopers buiten te sluiten was mijn gedachte. Dus zelf c4 spelen
lijkt aan te bevelen. Het paard kan van e7 ook naar g6, maar dat leek me
alleen om het paard op f4 een extra steuntje te kunnen geven en dus
ongevaarlijk.} 21. a3 ({Ik besteedde ruim tijd aan de volgende variant} 21. c4
bxc4 22. Bxc4 Qxb4 23. Bxf7+ Kxf7 24. Bxe5 g5 25. g3 {maar twijfelde of ik
niet iets gemist had. Daarom rustig a3 om het slaan op b4 te voorkomen.}) 21...
Neg6 {Hier rook ik al onraad. Pe3 redt de stelling nog maar dat had ik niet
door.} 22. Ng3 (22. Ne3 Nh4 (22... Bxe3 23. Qxe3 Nh4 24. g3 {werkt niet voor
zwart}) 23. Qg4 {en zwart kan even niet op e4 slaan}) 22... Nh4 23. Qg4 Nhxg2
24. Rd7 Bxf2+ {Met weinig tijd durft zwart wel een loperoffer aan. Slaan gaat
helaas mat of kost een dame. De rest van de partij is niet meer echt de moeite
waard om na te spelen.} 25. Kh1 (25. Kxf2 Qb6+ 26. Rd4 (26. Kf1 Ne3+) (26. Kf3 Qe3#
) 26... exd4) 25... Rxd7 26. Qxd7 Rf8 27. Rd1 h5 28. Qe7 Bxg3 29. Bxf7+ Rxf7
30. Rd8+ Kh7 31. Qxf7 Qxe4 32. Qg8+ Kh6 33. Qh8+ Kg5 34. Qxg7+ Ng6 0-1

Intussen waren Daniël en Maarten ook klaar. Daniël stond al vrij beroerd toen hij bij een dameruil met zijn paard wilde terugslaan, maar ineens een toren vast had. Daarop ging het paard verloren en daarmee ook de partij.


[Event "HSB-beker"]
[Site "Rijswijk - SHTV"]
[Date "2024.02.13"]
[Round "2.2"]
[White "Jerrel Thakoerdin"]
[Black "Daniel van Loenen"]
[Result "1-0"]
[SetUp "1"]
[FEN "3r2k1/rQq2pp1/2pNp1bp/1pPn4/3PP3/5B1P/PR3PP1/2R3K1 w - - 0 0"]
[PlyCount "3"]

{[#]} 1. Qxc7 Rxc7 2. exd5 *

Maarten wist geen tegenspel te ontwikkelen. Hij kon met zijn dame wel wat witte pionnen aanvallen, maar iedere pion die hij sloeg, bood ook wit de mogelijkheid een pion te slaan. Toen wit de aandacht verlegde naar de zwarte koning, was stukverlies ineens onafwendbaar.


[Event "HSB-beker"]
[Site "Rijswijk - SHTV"]
[Date "2024.02.13"]
[Round "2.4"]
[White "Tomas Gallardo Banez"]
[Black "Maarten Stolte"]
[Result "1-0"]
[SetUp "1"]
[FEN "6k1/1p4p1/2p1n1Qp/3pB2P/3P4/5P2/PP2q1PK/8 b - - 0 1"]
[PlyCount "0"]

{[#]}  *

Daarmee kwam de eindstand opnieuw op 3-1 voor Rijswijk en konden de inmiddels niet meer zo gelukkige verliezers op huis aan. De HSB-beker zit er voor dit seizoen nu echt op. Het is duidelijk dat we de juiste formule om Rijswijk te verslaan nog niet hebben ontdekt. SHTV H2 krijgt in maart, nog voordat de lente officieel losbarst, nog een laatste kans.

Rijswijk2001SHTV20023 - 1
Jelle Bulthuis2139Wouter Noordkamp19861 - 0
Jerrel Thakoerdin2194Daniël van Loenen20151 - 0
Frans Hoynck van Papendrecht1955Eduard van Dijk20220 - 1
Tomás Gallardo Bañez1717Maarten Stolte19841 - 0