SHTV K1 begint nieuwe seizoen met gelijkspel

De rentree in de derde klasse heeft voor het eerste KNSB-team een gelijkspel opgeleverd tegen het eveneens gepromoveerde Amersfoort 2. Al snel ging het mis en rond de tijdnoodfase leek het op een nederlaag uit te draaien, maar achteraf bleek de overwinning voor het oprapen te hebben gelegen.

Kort voor de wedstrijd werden we verrast door het optreden van een koor in de kerkzaal. Zij bleken de hele middag te oefenen en hadden tussendoor lunchpauze. Er was enige twijfel over mogelijke geluidsoverlast, maar met de deuren dicht drong er alleen wat koormuziek buitenlangs binnen via de geopende deur naar de tuin. Voor de meeste afleiding zorgde uiteindelijk een boze reiger.

Wie rond een uur of twee bij de bar rondkeek, moet begrepen hebben waarom de Belastingdienst schaken niet meer als sport ziet. Meile stond te midden van muffins, koekjes, Pijnenburg koek, chocola en – vooruit – ook nog wat gezonde druiven. De meeste versnaperingen waren echter van het koor. Zingen is dan ook geen sport, maar een culturele activiteit. Een status waar het schaken geloof ik nog op hoopt.

Helaas misten we in de eerste wedstrijd direct onze twee beste spelers: Eduard (hoogste rating) en Maarten (vorig seizoen topscorer) waren verhinderd, maar gelukkig hadden we goede invallers met Sander en Bart.

Toen ik na een minuut of tien een rondje langs de borden maakte, leek het bij Ton al helemaal misgegaan te zijn. Zijn tegenstander had met de dame een pionnetje op b2 meegepakt en meestal kan dat niet zomaar. Ofwel de dame raakt ingesloten ofwel wit krijgt veel compensatie door een grote ontwikkelingsvoorsprong. In dit geval leek het geen van beide te worden, sterker nog, Ton moest nog een tweede pion geven. Tegenspel creëren lukte totaal niet. Zwart kon kiezen tussen zijn stukken ontwikkelen of direct dameruil afdwingen omdat de witte stukken zo ongelukkig stonden. Hij deed het eerste en de partij duurde niet lang meer. Achteraf verontschuldigde Ton zich en zei dat zijn eerste zet al fout was. Ik dacht eerder aan het toelaten van het slaan op b2. Maar achteraf blijkt het toch iets anders. Zie hier de stelling na het zwarte 6… Pc6.

[Site "KNSB-competitie 3e klasse E"]
[Event "SHTV 1 – Amersfoort 2"]
[Date "2023.09.16"]
[Round "1.6"]
[White "Bodaan, Ton"]
[Black "Flohr, Marcel"]
[Result "0-1"]
[ECO "A80"]
[WhiteElo "1909"]
[BlackElo "1869"]
[PlyCount "13"]
[SourceVersionDate "2023.09.17"]
[FEN "r1b1kbnr/pp1pp1pp/2n5/5pB1/3P4/5N2/PqPN1PPP/R2QKB1R w KQkq - 0 7"]
7. Bc4 {was de zet van Ton, maar:} (7. Nc4 {En de dame is ingesloten} Qb4+ 8. c3 Qxc3+ 9. Bd2 {is slechts uitstel van
executie.}) 

Ook Daniël volgde niet helemaal het plan dat de teamleider vooraf uitgestippeld had. Met zwart zag hij zijn tegenstander een pionnenstorm tegen zijn koning beginnen. Die kon afgewend worden en na dameruil zag ik het wel zonnig in. Die pionnen zouden toch wel zwak worden? Daniël zag het aanvankelijk ook wel zitten, want hij sloeg een remiseaanbod af, maar een paar zetten laten vond hij zijn stelling toch wel behoorlijk slecht. Gelukkig lukte het even later alsnog om tot remise te komen.

Ook bij Bart werd het remise. Hij sloeg met zijn dame op b7, maar zo beslissend dan wel fataal als bij Ton werd dit niet. Even later kwam de dame op h6, waardoor zwart zijn koningsstelling moest verzwakken om mat te voorkomen. Bart kon nu met een torenoffer remise afdwingen, maar de vraag was of er meer mogelijk was. Bart besteedde veel tijd, maar vond niets beters en besloot voor het halfje te gaan. Achteraf wel terecht, zoals blijkt uit de analyse van Bart.


[Site "KNSB-competitie 3e klasse E"]
[Event "SHTV 1 – Amersfoort 2"]
[Date "2023.09.16"]
[Round "1.8"]
[White "Verbaan, Bart"]
[Black "De Witte, Wiebe"]
[Result "1/2-1/2"]
[WhiteElo "1848"]
[BlackElo "1829"]
[Annotator "Wouter"]
[SetUp "1"]
[FEN "r4rk1/p4p1p/1n4pQ/2p2p2/2BPp3/2P5/PP3q1P/2KR2R1 w - - 0 18"]
[PlyCount "7"]
[SourceVersionDate "2023.09.17"]
{Hier heb ik heel lang zitten rekenen over Tdf1. Zwart reageert dan het
beste met Dxg1 en na Txg1 volgt Pxc4. Ik vond het niet helemaal duidelijk en
ik zag de vrijpionnen van zwart in gedachten al promoveren. De computer is het
niet met me eens (dat is hij overigens nooit en hij heeft ook nog eens altijd
gelijk…). Wit heeft licht voordeel na b3 en slaan op c5. Ik durfde het dus
niet aan en speelde} 18. Rxg6+ hxg6 {(anders is het mat)} 19. Qxg6+ Kh8 {
en nu heb ik weer geruime tijd zitten rekenen, nu over Tf1. Ik ging er vanuit
dat zwart dan of moest slaan op f1 of e3 moest spelen en weer kon ik de
complicaties in mijn hoofd niet helemaal helder krijgen. Achteraf geeft de
computer aan dat wit dan beter staat, maar ook dat de zet Dg2 veel beter is en
een gelijke stelling oplevert (Dg2, Txf5, Pxc4, Tg5+, Dxg5, Dxg5 en wit moet
wel eeuwig schaak houden).  Mijn tijd was inmiddels teruggelopen naar ongeveer
een kwartier, ik moest nog 20 zetten doen, ik kwam niet uit de berekeningen,
dus koos ik voor de zetherhaling:} 20. Qh6+ Kg8 21. Qg6+ {en bood remise aan,
wat werd aangenomen. Een leuk potje!} 1/2-1/2

Er was wel positief nieuws bij Sander. Ik heb niet veel van de partij meegekregen, maar gelukkig heeft Sander de partij opgestuurd. Toen ik de eerste keer keek, leek hij wat initiatief te hebben, de volgende keer had hij met zwart een paard op b2, even later ondersteund door een pion op a3. Dit paard verhinderde dat er een witte toren naar d1 kon, waardoor zwart via de d-lijn kon binnenkomen. Terwijl ik probeerde de problemen op mijn eigen bord de baas te worden, zag ik dat de partij afgelopen was en maakte Ben duidelijk dat er een punt behaald was. Het bleek dat Sander via de onderste rij de witte a-pion wist op te halen, waarna de zwarte – die immers al op a3 stond – snel beslissend was.


[Site "KNSB-competitie 3e klasse E"]
[Event "SHTV 1 – Amersfoort 2"]
[Date "2023.09.16"]
[Round "1.7"]
[White "Burer, Audry"]
[Black "Pauw, Sander"]
[Result "0-1"]
[ECO "A07"]
[WhiteElo "1787"]
[BlackElo "1936"]
[Annotator "Tactische Analyse 5.3 (20s)"]
[PlyCount "68"]
[EventDate "2023.09.16"]
[EventType "team-tourn"]
[EventRounds "9"]
[EventCountry "NED"]
[WhiteTeam "Amersfoort II"]
[BlackTeam "Schaakcombinatie HTV"]
[WhiteTeamCountry "NED"]
[BlackTeamCountry "NED"]
[FEN "5rk1/1p2ppbp/r1p3p1/4n3/p3P3/2P1B1PP/PP3PB1/R4RK1 w - - 0 19"]
19. Bd4 ({Wit zou moeten proberen} 19. b3 $1 $16) 19... Nd3 20. Bxg7 Kxg7 21. b3 Nb2 {Verhindert Tfd1.} 22. Rab1 a3 23. Rfe1 Rd8 24. Re2 Raa8 25. c4 Rd4 26. f3 Rad8 $19 27. Bf1 Rd1 28. Rxd1 Rxd1 
29. Re3 Ra1 30. Rc3 Rxa2 31. b4 Ra1 32. Kg2 Nd1 33. Rd3 a2 34. Be2 Rc1 {Flawless van zwart, aldus de computeranalyse} 0-1

Bij Hans kreeg ik ook niet veel van de partij mee, maar hier was het verloop anders. Aanvankelijk leek hij een mooi initiatief te hebben, daarna had hij nog steeds een initiatief maar wel met een pion minder en het laatste wat ik zag, waren drie pionnen minder en het initiatief ook nog eens weg. Dit werd dus een nul.

Met een 2-3 tussenstand werd de tijdcontrole gehaald. Tijd om de balans op te maken. Ondergetekende was niet heel positief. Luka leek weinig bereikt te hebben en kwam in een dame-eindspel terecht met allebei nog veel pionnen. Peter had wel initiatief en iemand zei dat hij zo door de witte stelling heen zou breken. Met weinig tijd gebeurde dat niet en nadat zet 40 was gehaald en Peter in diep gepeins verzonk, zag ik vooral dat Peter zijn pion voorsprong moest inleveren en had geen idee hoe dat zou aflopen. Ik had zelf in tijdnood een hele goede stelling verprutst en zat te kijken naar een stelling waarin remise waarschijnlijk al een goed resultaat zou zijn.

Maar deze beoordelingen bleken toch iets te negatief.

Bij Luka werd het inderdaad remise. Ik begreep achteraf dat hij in de tijdnoodfase aan Ben vroeg of hij remise mocht maken, dat Ben aangaf dat ik dat maar moest beslissen, maar dat Luka beter kon wachten totdat ik wat meer tijd had. Luka speelde dus nog maar even door. Er leek niets meer dan remise in te zitten omdat beide spelers waarschijnlijk eeuwig schaak konden houden als de ander op pionnenjacht ging. Aldus werd tot remise besloten. De spelers gingen lang analyseren en na de analyse was het oordeel geloof ik nog onveranderd. Omdat de wedstrijd nog niet afgelopen, besteedde Luka zijn tijd aan het invoeren van zijn partij op zijn telefoon. Beide spelers bleken helemaal aan het eind toch een kleinigheid gemist te hebben.


[Site "KNSB-competitie 3e klasse E"]
[Event "SHTV 1 – Amersfoort 2"]
[Date "2023.09.16"]
[Round "1.2"]
[White "Wink, Luka"]
[Black "Van Jaarsveld, Henk"]
[Result "1/2-1/2"]
[WhiteElo "1966"]
[BlackElo "1964"]
[Annotator "Wouter"]
[SetUp "1"]
[FEN "8/4Q3/1p1p2pk/3P3p/1PPq1p2/5P2/6KP/8 w - - 0 1"]
[PlyCount "7"]
[EventDate "2023.??.??"]
[SourceVersionDate "2023.09.17"]
 1. Qf8+ Kg5 {Een beetje te argeloos} 2. Qe7+ {Zonde, want wit heeft ineens zomaar mat in 5} (2.
h4+ Kxh4 3. Qe7+ g5 4. Qe1+) 1/2-1/2

Bij mezelf dreigde het hopeloos mis te gaan. Het leek wel of we een wedstrijdje deden wie het langste niets kon doen. De eerste actieve zet van wit leidde er direct toe dat ik het loperpaar kon veroveren, maar of de stelling beter was voor paarden of lopers was niet helemaal duidelijk. Toen wit vervolgens zijn paard offerde, sloeg ineens de vlam in de pan. Met hangen en wurgen kwam ik de tijdnoodfase door. Daarna was het nog steeds lastig. Op een gegeven moment realiseerde ik me net op tijd dat ik al een paar keer een direct verliezende zet had willen spelen. Tijd om even adempauze te nemen. Dat was precies op het goede moment, want er was weer maar één zet. Wit had daarop nog een langere adempauze nodig, want hij dook een half uur in de denktank op zoek naar een mat dat er niet was. In die tijd realiseerde ik me dat verliezen niet nodig hoefde te zijn, maar om te winnen moest wit wel gigantisch zijn hand overspelen. Daar had wit geen zin in en hij bood al vrij snel remise aan.


[Site "KNSB-competitie 3e klasse E"]
[Event "SHTV 1 – Amersfoort 2"]
[Date "2023.09.16"]
[Round "1.1"]
[White "Tissink, Arjan"]
[Black "Noordkamp, Wouter"]
[Result "1/2-1/2"]
[ECO "A47"]
[WhiteElo "2020"]
[BlackElo "1989"]
[Annotator "Wouter"]
[PlyCount "99"]
[EventDate "2023.??.??"]
[SourceVersionDate "2023.09.17"]
[FEN "2rqr1k1/pb2bpp1/1p1pp2p/n1p4Q/3PNP2/P1PBPN1P/1P4P1/2R1R1K1 w - - 0 20"]
20. Neg5 Bxg5 21. fxg5
(21. Nxg5 {kan gewoon} hxg5 22. fxg5 {en vanwege de dreigingen van g6 en
Tf1-f4-h4 moet zwart zelf g6 spelen, waarna wit remise maakt} g6 23. Bxg6 fxg6
24. Qxg6+) 21... Bxf3 22. Qxf3 Qxg5 {En nu heeft zwart gewoon een pion meer.
Rustig uitschuiven dan maar?} 23. Rf1 Qe7 24. Qe4 f5 25. Qf3 Rf8 26. e4 f4 27.
e5 d5 28. Qg4 g5 29. Qh5 Qg7 30. dxc5 bxc5 31. Rf3 Nc6 {Mijn belangrijkste
doel was al een tijdje om die gevaarlijke loper op d3 onschadelijk te maken of
te blokkeren, dus nu eindelijk het paard erbij gehaald kan worden, gaat dat op
weg naar f5.} 32. Re1 {Maar ja, slaan op e5 kan natuurlijk ook. Dat wint een
kwaliteit. Ik wilde aanvankelijk eerst e6 dekken, want die pion loopt niet weg
en of de kwaliteit winnen zo verstandig is, is de vraag. Dan kan de witte
loper immers niet meer geblokkeerd worden.} Nxe5 33. Rxe5 Qxe5 34. Qg6+ {
Ik had vreemd genoeg alleen maar rekening gehouden met Dxh6, dus dit was nogal
schrikken.} Qg7 35. Qxe6+ Kh8 36. Qxd5 Rfd8 (36... Qe7 {is nog steeds veel
beter voor zwart}) 37. Qc4 Rc7 38. h4 Qf7 39. Qa6 Kg7 (39... Qg7) 40. hxg5 hxg5
41. Rh3 Rh8 42. Rxh8 Kxh8 43. Qh6+ Kg8 44. Qxg5+ Kf8 45. Bc4 Qd7 {Goed bestede
adempauze} 46. Qxf4+ Kg7 47. Qg5+ Kf8 48. Qf6+ Ke8 49. Qh8+ Ke7 50. Qg7+
1/2-1/2

Dit betekende dat bij Peter de taak lag om nog een matchpunt binnen te halen. Een blik op de stelling en ik zag niet hoe Peter dit ging winnen, maar wel dat hij na de tijdnood alweer lang nadacht. Met weinig vertrouwen in een goede afloop begaf ik me naar de hal om mijn partij nog even te bekijken. Al snel kwam het bericht dat Peter gewonnen had. Het bleek vooral mijn vertroebelde blik op de stelling te zijn, want hij stond al een tijdje erg goed. Een blunder van wit versnelde weliswaar het einde, maar de stelling was al heel moeilijk voor wit.

Het beslissende moment met commentaar van Peter.


[Site "KNSB-competitie 3e klasse E"]
[Event "SHTV 1 – Amersfoort 2"]
[Date "2023.09.16"]
[Round "1.5"]
[White "Jeroen Schuil"]
[Black "Peter Vorstermans"]
[Result "0-1"]
[ECO "A86"]
[Annotator "tabon"]
[SetUp "1"]
[FEN "5rk1/1p4bp/2p3p1/p3p3/P1P1B3/1P1QR1PK/4R2P/q5r1 b - - 0 32"]
[PlyCount "23"]
[EventDate "2020.??.??"]
[SourceVersionDate "2011.09.16"]

{Na wat gelaveer zijn we bij deze stelling aangekomen. Ik sta wel een pion
voor, maar met nog heel weinig tijd op de klok.} 32... Qf1+ 33. Bg2 Qf7 34. Rf3
Qe6+ 35. g4 h5 36. Rxf8+ Bxf8 37. Qe4 Rc1 38. Bf3 Be7 {(beter is Ld6 of Td1)}
39. Kg2 Bc5 40. Kh3 {(gxh5 kan niet vanwege Tg1 mat)} Rc3 {(pff.. 40 zetten en
dus even tijd om naar de andere partijen te kijken)} 41. Kg2 h4 {(na lang
nadenken gevonden)} 42. h3 {(Dxe5 werkt niet vanwege h3+)} Qf6 43. Rd2 {
(een blunder maar veel beters is er niet)} Re3 0-1

Het eerste punt is binnen. Er zullen er nog vele bij moeten komen, maar het begin is er in ieder geval. De volgende ronde is over drie weken, tegen titelfavoriet Paul Keres 3.

SHTV 11942SG Amersfoort 218954 - 4
Wouter Noordkamp2020Arjan Tissink1989½ - ½
Luka Wink1966Henk van Jaarsveld1964½ - ½
Daniël van Loenen2018Ron Flohr1898½ - ½
Hans Segers1950Bram van Harten19260 - 1
Peter Vorstermans1897Jeroen Schuil18941 - 0
Ton Bodaan1909Marcel Flohr18690 - 1
Sander Pauw1936Audrey Burer17871 - 0
Bart Verbaan1848Wiebe de Witte1829½ - ½