Rin Nederlands kampioen!

Afgelopen zaterdag was in Spijkenisse het laatste Nederlands kampioenschap bij de jeugd voor dit seizoen. Deze keer waren de allerjongsten aan de beurt: F-, G- en H- categorie, respectievelijk geboren in of na 2014, 2015, 2016. Drie SHTV-leden deden mee: Sven en Tijn bij de open G-groep, Rin bij de H-groep meisjes.

En alle drie deden ze het heel goed! Sven en Tijn wisselden overwinningen af met verloren potjes. En dan eindig je ergens in de middenmoot. Sven haalde 4 punten, Tijn 3,5. Mooie resultaten op een Nederlands kampioenschap. Ik ben benieuwd of dit toernooi voor Sven een aanmoediging is om echt bezig te gaan met schaken, tot nog toe is het voor Sven meer een aardigheidje. Hij moet natuurlijk zelf kiezen, maar als hij er echt voor gaat zal hij snel vooruitgang gaan boeken. En voor Tijn geldt dat hij vooral nog moet leren niet overhaast te spelen. Puzzeltjes lost hij op alsof het geen moeite kost, maar een partij goed opbouwen is lastiger. Ook Tijn kan heel ver komen!

En we hebben een echte Nederlandse kampioen! Van tevoren waren de verwachtingen niet zo hoog gespannen bij Rin. Qua rating zouden we haar eerder in de middenmoot verwachten dan bovenin. Maar Rin deed flink haar best om te laten zien dat ratings niet alles zeggen. Alleen in de tweede ronde verloor ze, daarna alleen maar winstpartijen, ook tegen hogergeplaatste spelers. Uiteindelijk haalde ze 6 punten uit 7 partijen, evenveel als haar belangrijkste concurrent Malem Ngangbam. Het onderlinge resultaat gaf de doorslag: Rin had gewonnen van Malem en was dus kampioen! Een prachtige bekroning van een mooi seizoen. In september begon Rin onder in de promotieklasse, nu speelt ze bovenin mee, en wie weet gaat ze hier ook de hoofdprijs binnen slepen.