Geen titelprolongatie op HSB rapidkampioenschap voor teams

Het is SHTV niet gelukt om opnieuw de HSB-rapidtitel te veroveren. In tegenstelling tot vorig jaar was Hans verhinderd en hij werd vervangen door Ton. Ook Jesper deed mee, nadat bleek dat Ton niet op tijd voor de eerste ronde aanwezig kon zijn. Aan hen heeft het niet gelegen, het toernooi was gewoon veel sterker bezet en ook waren de spelers die er vorig jaar bij waren, deze keer niet zo in vorm.

Zoals gezegd had het toernooi nogmaals een kwaliteitsimpuls gekregen. Zo kwam DSC met onder andere Joost Michielsen. Dat Ted Barendse niet eens in het eerste team speelde, zegt misschien iets over het niveau van de andere spelers. Favoriet was echter Schaakmat Westland, met onder ander Jan Willem de Jong aan bord 1. In totaal deden 24 teams mee.

De eerste ronde speelden we tegen FC Vandaelen, de Limburgse winnaar van vorig jaar. Omdat zij geen HSB-team waren, ging de HSB-titel destijds naar de nummer twee en dat bleek SHTV. Toen eindigde de wedstrijd in 2-2 en dat was nu weer het geval. Jesper liet een paardvork toe en moest een volle toren afstaan, maar toen ik weer keek, had hij net mat gezet. Ondergetekende begon met een hoopgevende partij. Met diverse stukken kon ik f7 onder vuur nemen en na een offer om de boel daar open te breken, zag zwart niets beters dan op te geven. Zijn tijd was trouwens ook op. Gert-Jan en Ben konden dit voorbeeld niet volgen.

In de tweede ronde wachtte de jeugd van DSC 4. Jesper strooide weer met materiaal, maar won in de aanval, Ton zette ineens mat, Gert-Jan won materiaal en daarna de partij en bij mij ging het helemaal mis. Een onnauwkeurigheid in de opening leidde tot een passieve stelling waar de witspeler wel raad mee wist. Een kansloze nederlaag die helaas meer representatief voor de dag zou blijken te zijn dan de overwinning in de eerste ronde.

De rest van de dag bleven we wat rond de middenmoot hangen. Een 2-2 tegen Haeghe Ooievaar werd gevolgd door een nederlaag tegen Promotie, maar de nederlaag tegen Vliet (Voorburg) was vervelender. Ik raakte de draad kwijt in een goede stelling met pion meer en initiatief, Ben won na zes zetten een stuk maar wist zijn tegenstander zoveel kansen te geven dat deze alsnog won. Ook Gert-Jan beet in het stof. Onze topscorer tot dat moment, Jesper, had een vrije ronde. We eindigden nog wel met twee overwinningen tegen DD 3 en de Prutsers, waarbij er bij de overige spelers wat te veel hilariteit was over de prutsers aan bord 1.

Uiteindelijk eindigden we als achtste, ongeveer volgens rating. Schaakmat Westland won het toernooi, DSC eindigde niet eens bij de eerste drie om maar aan te geven hoeveel goede teams er aanwezig waren. Ons resultaat was vooral te danken aan de nieuwe spelers. Ton behaalde 4,5 uit 6. Jesper zelfs 6 uit 6. Waar de twee besproken partijen misschien de suggestie wekten dat de tegenstanders hier behoorlijk aan meewerkten, waren de meeste partijen toch gewoon overtuigende overwinningen. Volgende keer maar eens aan een hoger bord. De scores van de andere spelers zullen we maar met de mantel der liefde bedekken.