Jeugdteams doen mee aan regionale kampioenschappen

Zaterdag 18 maart vond in Spijkenisse het jeugdclubkampioenschap voor AB- en D-teams plaats, voor jongeren geboren na respectievelijk 2005 en 2011. SHTV deed mee met één AB-team en twee D-teams.

Het AB-team bestond uit Robin, Jesper, Zeyd en Ishak. Voor de AB-competitie hadden zich zes teams ingeschreven. Dat maakte het mogelijk een halve competitie te spelen, tegen ieder team één match. DD 1 was hier zwaar favoriet, en maakte die favorietenrol meer dan waar. Alle matches werden met overmacht gewonnen. De overige teams waren aan elkaar gewaagd. SHTV verloor dik van DD en speelde tegen de overige vier een 2-2 gelijkspel. En dan eindig je ergens in de middenmoot. Robin en Jesper zijn dit niveau wel gewend, Zeyd en Ishak hadden er duidelijk meer moeite mee. Maar gelukkig wisten laatstgenoemden in de laatste match de nul weg te werken met een overwinning en een remise. Een leerzaam toernooi.

Op papier behoorde ons D1-team tot de sterkeren in het veld van 16 teams. Shinsaku, Ryoga, Rishit en Daniël hebben inmiddels behoorlijk wat ervaring opgedaan en we hadden een stille hoop dat ze in de top mee zouden kunnen draaien. En die hoop bleek gerechtvaardigd. Vanaf de eerste ronde lag het team op koers voor een plaats in de top zes, met recht op deelname aan de halve finale van het Nederlands kampioenschap in het najaar. Na een 4-0 nederlaag tegen het sterke Klim-Op 1 was een eerste plaats niet meer reëel, maar kwalificatie kwam niet meer in gevaar. Uiteindelijk een hele mooie vierde plaats in de eindstand. Gefeliciteerd!

Het D2-team bestond uit Taylor, Tijn, Jo en Enes. Van tevoren wisten we wel dat dit team blij zou mogen zijn met zo nu en dan een matchpunt. Tijn en Jo zijn eigenlijk nog E-spelers en voor Enes was dit de eerste keer dat hij in een echt toernooi meedeed. Het was heel verrassend dat na drie ronden er al twee overwinningen waren behaald! Met misschien zelfs uitzicht op een mooie eindklassering. Helaas: vanaf dat moment werd het team gekoppeld aan veel sterkere tegenstanders. Pas in de laatste ronde nog weer een gewonnen match. Maar zes matchpunten was boven verwachting. Goed gedaan! En een extra compliment voor Enes. Hij had de hele dag last van een vervelende oogblessure. Enes wilde het team niet in de steek laten en bleef strijden. Met een overwinning in de laatste ronde als beloning.

Kortom: een leuke en gezellige schaakdag in Spijkenisse. Voor alle deelnemers een leerzame ervaring, en het D1-team mag in oktober laten zien wat ze waard zijn!